NA LICU MESTA<>
042009<><>

CeBIT 2009, Hanover, Nemačka

Kako prebroditi krizu?

Kao poslovni sajam, CeBIT je ovog puta posetiocima pružio rešenja i mogućnost kako da prebrode veliku svetsku krizu, što je širokim narodnim masama sajam učinilo manje privlačnim nego prethodnih godina

Famozni CeBIT više nije šareni vašar ICT tehnologija, što je transformacija koju smo doživeli još prošle godine. Ovogodišnji sajam, održan od 3. do 8. marta, još više je otišao u tom smeru, ali se suočio sa neočekivanom otežavajućom okolnošću za bilo koji biznis – svetskom ekonomskom krizom. Kao i prošle godine, sajam je trajao šest dana, od čega su poslednja dva dana bili dani vikenda. Na taj način se daje dovoljno vremena za završavanje ozbiljnih poslova pre najezde „običnih” posetilaca za dane vikenda, kada su cene ulaznica duplo manje. Međutim, oni mora da su se razočarali u odnosu na ranije godine, jer je bilo osetno manje promotivnog materijala, golišavih promoterki i zabavnih aktivnosti za posetioce. Teško da je količina sakupljenih papirnih kesa, hemijskih olovaka i traka za nošenje mobilnih telefona mogla da isplati 17 evra izdvojenih za ulaznicu (puna cena je 33 ili 38 evra).

Ako se pogledaju zvanične cifre, učestvovalo je 4.300 izlagača iz 69 zemalja, a sajam je posetilo 400.000 ljudi. Obe cifre su znatno manje nego prošlogodišnje, a pad iznosi skoro 20 odsto. Što se tiče broja posetilaca, odnos posetilaca iz inostranstva je sa svojih 20 odsto ostao nepromenjen, mada je došlo do promene u njihovoj strukturi. Manji broj posetilaca iz Azije nadomestili su gosti iz Severne i Južne Amerike, kao i sa Srednjeg Istoka. Razlog većem broju posetilaca iz Amerike jeste to što je država-partner ovogodišnjeg CeBIT-a bila Kalifornija. Prvi put je tu čast imala neka država koja nije suverena, a razlog tome je činjenica da je ekonomija Kalifornije dovoljno velika da je uvrsti u države. Kalifornijski guverner Arnold Švarceneger 2. marta je prisustvovao konferenciji otvaranja, na kojoj je nemačka kancelarka Angela Merkel otvorila ovaj sajam. Švarcenegerovo prisustvo dalo je energiju i optimizam CeBIT-u, kao i povod za veliki broj aluzija i šala na temu „Terminatora”. Treće veliko ime i govornik na ceremoniji otvaranja bio je Kreg Beret, nekadašnji CEO Intela, a trenutni direktor. Njegova rečenica „vaša zemlja porekla više neće biti vaša sudbina” u vezi je sa činjenicom da će do 2012. godine nekadašnje „zemlje u razvoju” imati tri puta više korisnika Interneta i mobilnih telefona nego SAD, Zapadna Evropa i Japan.

Pored oštrog pada broja izlagača i posetilaca, organizatori sajma u tome vide prednost. Prema njihovim rečima, zbog svetske ekonomske krize i restriktivnih mera u svim oblastima, što uključuje i službena putovanja, na CeBIT su došli samo oni koji su imali ozbiljnog posla i u nameri da taj posao završe. Sastanci su ugovarani unapred, u proseku su trajali i duže nego ranijih godina, a bio je i veći procenat uspešnih dogovora na samom sajmu. Manji broj izlagača omogućio je da svako od prisutnih izlagača dobije adekvatan prostor. Prema izveštaju organizatora sajma, firme koje su došle dobro pripremljene na sajam zabeležile su 20 odsto više uspeha u značajnim poslovnim vezama u odnosu na prošlu godinu. Slično mišljenje dobili smo i od predstavnika firmi na našem štandu.

Srbija

O organizaciji srpskog štanda na sajmu pričali smo sa Andrijom Bednarikom, ICT savetnikom u SIEPA (Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza). Agencija je po šesti put organizovala nastup domaćih firmi na CeBIT-u. U organizaciji su učestvovali i Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, GTZ (Nemačka organizacija za tehničku saradnju) i USAID (Američka agencija za međunarodni razvoj). Srpski štand sa sloganom „Smart solution” nalazio se u Hali 5, a na površini od 127 m2 svoja rešenja predstavljalo je devet domaćih firmi: Accordia Group, Belit, BioIRC, Code System, E-Smart Systems, M&I Systems, PSTech, Seavus i Serbian Software Cluster. Firme su imale svoje pultove na kojima su ostvarivale prve kontakte sa posetiocima hala, a bio im je obezbeđen i prostor za održavanje sastanaka. Ove godine angažovana su dva konsultanta koji su eksperti za tržište Nemačke i Zapadne Evrope. Pre sajma su u prostorijama SIEPE organizovane radionice, u kojima su firme pripremane kako da organizuju svoj promotivni materijal i kako da se predstave, kao i na koji način da pronađu firme koje bi bile potencijalni klijenti i kako da ostvare prvi kontakt sa njima. Konsultanti su radili i na pronalaženju potencijalnih klijenata i ugovaranju sastanaka sa firmama. Pravi efekat nastupa na sajmu očekuje se za nekoliko meseci, međutim već postoje naznake da su srpske firme zadovoljne nastupom na CeBIT-u. Opšti stav jeste da vreme krize na neki način ide na ruku, jer se Srbija predstavlja kao dobra lokacija za tzv. nearshoring (outsourcing u zemlje sa nižim standardom koje su relativno blizu), a angažovanje naših firmi bi potencijalnim stranim klijentima omogućilo i smanjenje troškova bez gubitka kvaliteta usluge.

To se može videti na primeru firme PSTech, koja radi outsourcing za strane firme, a prvenstveno za Cisco, za koji radi već pet godina. PSTech je na CeBIT-u prvi put predstavio svoj proizvod. U pitanju je LoadXpert alat za testiranje performansi aplikacije, koji je do sada interno korišćen za testiranje aplikacija i IT infrastrukture klijenata, a koji je sada dostupan i širokoj javnosti. Prema rečima Ivana Pavlovića iz PSTecha, oni su zadovoljni ovogodišnjim sajmom, broj kontakata je isti ili malo veći nego prošle godine, ali su oni kvalitetniji, tako da su krajnji rezultati bolji nego prošle godine. I oni koji su u krizi vide šansu za IT sektor, jer bi kvalitetnija primena računara omogućila da se prevaziđu efekti svetske krize.

Noviteti

Postojale su bojazni da bi jedina atrakcija na sajmu mogao da bude Švarceneger, međutim ipak je imalo šta da se vidi. Prošle godine bili smo svedoci revolucije koju je pokrenuo Asus svojim Eee PC-jem, a na CeBIT-u su brojni proizvođači najavili svoje odgovore na zadatu temu. Na prošlogodišnjoj Intelovoj konferenciji rečeno je da će takvi uređaji biti ili veliki uspeh ili velika propast, a već ove godine možemo da damo odgovor na to pitanje. Mnogi posetioci su koristili svoje računare iz klase netbooka, u okviru koje postoje veoma upotrebljivi računari, a u međuvremenu se pojavila i klasa nettop računara, pa su tako mali, prenosni računari izuzetno male potrošnje opremljeni Atom procesorima predstavljali lajtmotiv ovogodišnjeg sajma.

Slobodno možemo da kažemo da na Asusovom štandu vlada Eee Ludilo. Eee PC 1008HA (o kome se pre premijere šuškalo kao o Eee PC Shell modelu) u malom omotu nudi sve što jedan ozbiljan računar treba da ima. Eee Box PC B206 je najmanji desktop koji je u stanju da pušta HD sadržaj. Eee Stick je bežični kontroler u Nintento Wii stilu. Eee NAS PC je mrežni HDD velikog kapaciteta opremljen UPS-om i ekranom osetljivim na dodir radi lakše kontrole. Eee Videophone je prvi videophone koji ima Skype sertifikat i radi bez kompjutera. Eee Top PC ET1602 je kućni kompjuter spakovan u monitor osetljiv na dodir, kod koga je naglasak na jednostavnosti upotrebe. Najveći utisak na nas ostavio je Eee PC T91, koji predstavlja recept kako dobar koncept netbooka napraviti još boljim – dodati pokretni ekran i na taj način i tablet funkcionalnost (iako je to prvi uradio Gigabyte sa svojim netbookom još prošle godine), kao i Eee Keyboard PC, koji predstavlja kompletan netbook spakovan u tastaturu sa malim LCD ekranom i koji će u kombinaciji sa velikim ekranom na koji se povezuje bežičnom HDMI vezom predstavljati odlično rešenje za kućni multimedijalni centar. Ova dva proizvoda osvojila su prvo i drugo mesto na „CeBIT-PreView Awards”.

Pažnju je privukao i koncept notebooka sa dva panela osetljiva na dodir, koji može da se drži kao knjiga, pri čemu se strane listaju povlačenjem prsta po ekranu ili kao standardni laptop, gde se tastatura iscrtava na donjem ekranu. Od komponenti izdvojili bismo Marine Cool ploču, koja, pored trenutno omiljenog military looka, poseduje tzv. failover memoriju koja će omogućiti butovanje sistema i pored neispravnog RAM-a. Ploča je sa donje strane potpuno prekrivena keramičkom pločom radi boljeg hlađenja i polimerskom baterijom koja služi kao UPS u slučaju nestanka struje.

Kada je u pitanju netbook i nettop koncept, konkurencija ne miruje. MSI je tako predstavio U115 Hybrid i U110 ECO. U115 Hybrid u štedljivom režimu može da radi do 12 sati, a U110 ECO, koji je premijerno prikazan na CeBIT-u, zasnovan je na Menlow platformi i sa šestoćelijskom baterijom pruža devet sati rada. MSI je najavio novi internet uređaj radnog naziva Winki, koji neće imati operativni sistema (mada će biti zasnovan na nekoj vrsti Linuxa). Biće jednostavniji za instalaciju, korišćenje i trošiće manje struje, ali o Winkiju se više od toga ne zna.

Intelov procesor Atom je svoju premijeru doživeo u netbook uređajima, a sada je vreme da produži i dalje. Tako je Intel objavio da novim, specijalizovanim Atomom cilja tržište automobila i mobilnih telefona. Novi procesori nude integrisanu 2D i 3D grafiku i podršku za više istovremenih operativnih sistema, a biće dostupni u drugom kvartalu ove godine. Naravno, tu je i Microsoft sa svojom novom Microsoft Auto softverskom platformom. Platforma je proširena i sada će podržavati i Intelove procesore, a prema rečima Microsofta, novi Atom Z5xx serije biće idealan za upotrebu u kolima. Intel je govorio i o procesorima sledeće generacije napravljenim u 32 nm tehnologiji. Na Intelovoj konferenciji su prikazani desktop i notebook operativni i stabilni prototipovi koji su sadržali procesore u 32 nm (prezentacija je održana upravo na jednom takvom laptopu).

nVidia je na CeBIT-u predstavila GTX 280M platformu za prenosne računare, a hit svakako predstavlja Ion platforma zasnovana na Atom procesoru i GeForce 9400M čipu, koji u sebi ima integrisan južni i severni most. Kutijica koja staje na šaku u stanju je da pusti 1080p HD materijal. Iako platforma kasni, na CeBIT-u je postojalo šest-sedam operativnih rešenja drugih proizvođača, ali iza zatvorenih vrata. Razlog kašnjenju je to što se čeka da se vidi šta će Intel da uradi, jer GPU-ovi koji umeju da računaju i izigravaju čipset opasno zadiru u oblast procesora u kojima Intel želi neprikosnoveni primat. nVidia i Intel su sudskom tužbom već zaratili na tom polju, a niko od drugih proizvođača ne želi Intel za vratom.

U igri oko prenosnih računara je i AMD, koji je predstavio prve GPU-ove na svetu u 40-nm tehnologiji. U pitanju su ATI Mobility Radeon HD 4860 i HD 4830 rešenja za laptopove.

Kao zanimljivost sa ovogodišnjeg CeBIT-a izdvojili bismo da se sada u okviru imena firme Cooler Master kriju, u stvari, tri firme – Cooler Master, koji poznajemo, Choiix i CM Storm. Choiix nudi dodatke za laptopove (torbice, podnožja, podloge za miševe), koji svojim dizajnom gađaju mlađe korisnike i žene, dok je CM Storm ogranak Cooler Mastera koji nudi kućišta za gejmere karakterističnog military looka i veoma praktičnih detalja. Pored Sniper kućišta, prikazano je i novo manje Scout kućište, a imali smo prilike da iza zatvorenih vrata vidimo i prototip trećeg kućišta Havoc. Njegova premijera je najavljena za septembar ili oktobar ove godine, a mi vam dajemo ekskluzivnu fotografiju detalja sa novog kućišta. Havoc je inspirisan automobilima, tako da će prednji panel moći da se skida poput pločice za radio u kolima, a bez nje neće biti moguće upaliti kompjuter.

Pored velikog broja foruma i predavanja, postojao je poseban CeBIT Webciety deo sajma koji se bavio fenomenima današnjeg društva zasnovanog na Internetu, poput mobilnog Interneta, wikija, blogova, zajednica i svega što je naše živote učinilo još više digitalnim.

• • •

Pored toga što je opšti utisak da je CeBIT bio siromašniji za oči posetilaca, puno je noviteta i firmi koje zbog ograničenog prostora ovde nismo ni pomenuli. Svetska ekonomska kriza svakako je uticala i na ovaj veliki ICT sajam, ali s obzirom na očekivanja, rezultat je ipak bolji. Kao biznis sajam, CeBIT je ispunio i nadmašio očekivanja, o čemu svedoče brojni uspešni poslovni dogovori. Razočarani su oni koji su došli da vide novitete na štandovima, šareniš hardvera i komponenti, tačnije razočarano je „pučanstvo” koje obožava računare.

Ivan ČABRILO

 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „The Book”

 PRIMENA
Računari u gradskom prevozu
Robotizacija Srbije

 NA LICU MESTA
CeBIT 2009, Hanover, Nemačka
Šta mislite o ovom tekstu?
Konferencija Američke privredne komore
Gigabyte open Overclock Championship 2009
Otvaranje lokalne Lexmark kancelarije
BizIT (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Watchmen
Monsters vs. Aliens

 SERVIS
Vaš desktop na bilo kom PC-u (1)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera