KOMPJUTERI I FILM<>
042009<><>

Monsters vs. Aliens

Stari filmovi na nov način

Novi animirani film iz Dreamworksa uzdiže šalu na sopstveni račun u nove visine. „Monsters vs. Aliens” uzima sve klišee iz starih horor i SF filmova B produkcije i kombinuje ih u urnebesnu animiranu akciju. Sve počinje kada mladu nevestu Suzan Marfi na dan njenog venčanja pogodi meteor. To menja njenu DNK i Suzan narasta 15 metara. Kako jedno takvo čudovište ne sme da bude bez kontrole, vojska je stavlja u tajnu bazu, gde je čuvaju druga opasna stvorenja. Tamo Suzan upoznaje poluribu-polumajmuna zvanog Karika Koja Nedostaje i Dr Bubašvabu, genijalnog naučnika sa glavom pomenutog insekta. Insektisaurus je crvolika larva od sto metara, a B.O.B. je neuništiva želatinasta masa. Kada zli vanzemaljac Galaksar napadne Zemlju svojom robotskom armijom i učini da naše obrambene snage deluju nemoćno, vojska se odlučuje na očajnički potez – pustiće ovu grupu čudovišta da se bore protiv vanzemaljaca.

Ono po čemu je ovaj film drugačiji od većine jeste produkcija. Naime, ovo je prvi kompjuterski animirani film koji se pravi direktno za 3D stereoskopsko prikazivanje. U saradnji sa Intelom, Dreamworks je razvio tehnologiju InTru 3D koja omogućava stvaranje kristalno čiste slike kada se gleda bez 3D naočara, a sa njima daje 3D prikaz. Većina animiranih filmova u poslednjih pet godina pravljena je i za 3D bioskope. No, tek pošto se napravi uobičajena 2D kopija, film se konvertuje u 3D verziju. Kako je kompjuterska grafika inicijalno trodimenzionalna, u Dreamworksu su odlučili da preskoče ovaj skupi korak i naprave film odmah u 3D varijanti, ali tako da može bez problema da se prikazuje i na konvencionalnim projektorima.

Usto, 2D i 3D verzije filma drugačije se i montiraju. Akcija i dinamika u 2D verziji dolazi iz brzih kadrova, ali kada se 3D kadrovi prebrzo smenjuju, dolazi do preopterećenja mozga i gledalac nije u stanju da vidi sve na platnu. Zato su kadrovi u 3D verziji duži. Konverzija 3D filma u 2D verziju mnogo je jednostavnija i brža (i naravno jeftinija) od stare prakse.

Dragan KOSOVAC

 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „The Book”

 PRIMENA
Računari u gradskom prevozu
Robotizacija Srbije

 NA LICU MESTA
CeBIT 2009, Hanover, Nemačka
Konferencija Američke privredne komore
Gigabyte open Overclock Championship 2009
Otvaranje lokalne Lexmark kancelarije
BizIT (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Watchmen
Monsters vs. Aliens
Šta mislite o ovom tekstu?

 SERVIS
Vaš desktop na bilo kom PC-u (1)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera