NA LICU MESTA<>
042009<><>

Obaranje rekorda

Gigabyte open Overclock Championship 2009, Studentski kulturni centar, Beograd, 14. mart

Manifestacije koje okupljaju takmičare i ljubitelje overklokovanja već su postale tradicionalne u mnogim zemljama, ali u Srbiji je jedno ovakvo takmičenje održano prvi put. Kvalifikacije za takmičenje su obavljene putem Interneta, tako što su takmičari kačili rezultate koje su postigli na svojim računarima na forumu Benchmark sajta (www.benchmark.rs/forum). Zbog ravnopravnosti takmičara postojale su tri kategorije u zavisnosti od cenovnog ranga kojima njihove konfiguracije pripadaju. Tri najbolja pojedinca (ili tima) stekla su pravo da učestvuju na takmičenju. Programi uz pomoć kojih se proveravala stabilnost, kao i performanse tako overklokovanih sistema bili su 3D Mark Vantage i SuperPi, koji su korišćeni i na samom takmičenju. Konfiguracije na kojima su se takmičili prvoplasirani iz sve tri grupe kvalifikacija bile su identične, a spisak komponenti je uključivao Gigabyteovu ploču GA-EX58-UD4P, Intelov Core i7 procesor, GTX 260 grafičku karticu, kao i tri Kingstonova memorijska modula od po jednog gigabajta, koji rade na 1800 MHz. Sve ovo napajala su Enermaxova napajanja od 1050 W. Izbor hlađenja komponenti je bio ostavljen takmičarima, a dozvoljena su bila i vazdušna i vodena hlađenja. Pored glavnog dela takmičenja bila je obezbeđena još jedna identična konfiguracija za takmičare koji se nisu plasirali u glavni deo takmičenja. Van konkurencije je bio Serbian Extreme Team, koji je na identičnoj konfiguraciji ali uz upotrebu tečnog azota za hlađenje komponenti pokušao da obori svetski rekord u 3D Mark Vantage testu i u tome i uspeo, oborivši prethodni rekord za više od 1000 poena! Svi takmičari su kao nagradu dobili neke od delova konfiguracije na kojoj su se takmičili. Prvoplasirani tim dobio je matičnu ploču, grafičku karticu, optički uređaj, hard disk, 24-inčni monitor, tastaturu i miša. Drugolasirani tim dobio je isto to, ali je bio uskraćen za monitor, dok je trećeplasirani takmičar dobio matičnu ploču i grafičku karticu.

Promoterke su posetiocima delile promotivni materijal u vidu kapa, šalova i majici sa znakom Gigabytea, glavnog pokrovitelja ovog takmičenja. Da i posetiocima ne bi bilo dosadno, Chieftec je poklonio nekoliko svojih kućišta, koja su neposredno pre toga na licu mesta bila modovana, tj. ofarbana u (za kućišta) neuobičajene boje.

Takođe, domaća firma ComTrade organizovala je takmičenje u brzom sklapanju računara, koje je bilo otvoreno za sve prisutne. Pobednik je sa vremenom od šest minuta i 31 sekunde osvojio vrednu nagradu u vidu Intelove matične ploče bazirane na X58 čipsetu, koja predstavlja trenutni vrh ponude ovog proizvođača.

Prisutan je bio i Microsoft, koji je, pored operativnog sistema Windows Vista instaliranog na takmičarskim konfiguracijama, posetiocima poklonio tri kopije ovog operativnog sistema, ali verzije koje su ograničene na 30 dana upotrebe, kao i jedan paket Office 2007 u punoj verziji.

Nadamo se da će ovakvi i slični događaji u skorijoj budućnosti biti češći i na našim prostorima i da će bar neki od njih postati tradicionalni, jer je domaća overklokerska scena svakako dokazala da ima šta da pokaže i na tome im od srca čestitamo. Gigabyteu zahvaljujemo na ovom pionirskom poduhvatu i čestitamo na odličnoj organizaciji, u nadi da će i sledeće godine organizovati jedno ovakvo takmičenje.

Vladimir TRAJKOVIĆ

 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „The Book”

 PRIMENA
Računari u gradskom prevozu
Robotizacija Srbije

 NA LICU MESTA
CeBIT 2009, Hanover, Nemačka
Konferencija Američke privredne komore
Gigabyte open Overclock Championship 2009
Šta mislite o ovom tekstu?
Otvaranje lokalne Lexmark kancelarije
BizIT (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Watchmen
Monsters vs. Aliens

 SERVIS
Vaš desktop na bilo kom PC-u (1)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera