LAKI PINGVINI<>
112008<><>

Slax 6.0.7

Minijaturni operativni sistem

Hajde još jednom da pokrenemo priču o portabilnim aplikacijama, dobrobitima koje sa sobom nosi držanje bitnih alata u džepu, višenamenskom perorezu... Ukoliko posedujete PDA uređaj ili laptop, bilo kakva rasprava na ovu temu postaje izlišna – sve svoje svakako već sa sobom nosite, ali šta da rade oni koji nisu u mogućnosti da se domognu pomenutih gedžeta? Odgovor je jednostavan i nalazi se u prvoj rečenici! Portabilne aplikacije i specijalni programski paketi o kojima smo često pisali predstavljaju izbor s kojim ne možete pogrešiti.

Bez obzira na sve prednosti koje ovakav način „nezavisnog” rada donosi, on nije bez mana, jer ništa ne može da zameni udobnost operativnog sistema. Mnogi programeri svesni su ove činjenice, te pokušavaju da iz oba sveta pokupe najbolje stvari i na softversku pijacu izađu sa rešenjem koje će zadovoljiti i ljubitelje jednostavnosti i one sa nešto prefinjenijim prohtevima. Pretpostavljate već šta bi trebalo da bude krajnji rezultat – neka vrsta jednostavnog operativnog sistema (ili samo „školjke”), koji će u sebi sadržati gro opcija potrebnih za obavljanje skupa operacija koje se preduzimaju na dnevnom nivou.

Ovakav pristup tematici nije nov i poslednjih godina svedoci smo toga da različiti „small”, „micro” i „nano” sistemi niču kao pečurke posle kiše. Zašto je njihovo postojanje u ovolikom broju dobro? Pre svega, podstiču konkurenciju, čine da sve ostane besplatno i, što je najvažnije, korisnicima omogućavaju da bilo gde i bilo kada obave posao onako kako su to navikli. Za razliku od portabilnih aplikacija, koje se moraju pokrenuti iz operativnog sistema domaćina, ovde sve radite nezavisno, a nalazite se u okruženju koje ste sami odabrali/definisali. To umnogome ubrzava rad, jer se izbegava navikavanje na novi raspored podrazumevanih opcija i komandi, a otklonjena je i mogućnost da „donatoru” nešto zabrljate na sistemu.

 
Slax se u celu priču uklapa kao jedan od najupečatljivijih kandidata. U pitanju je pravi operativni sistem u malom, zasnovan na Slackwareu, koji koristi interfejs KDE 3.5. Podizanje korisničkog okruženja i sam rad toliko su brzi da to u momentu uočavate. Da se razumemo, danas gotovo svaka verzija Linuxa dolazi u Live varijanti, što korisnicima omogućava da „prčkaju” po sistemu bez prethodne instalacije. Međutim, rad u takvom okruženju jednostavno je prespor, a nije redak slučaj da mnoge opcije koje su vam potrebne naprosto nisu dostupne po defaultu. Upravo tu na scenu stupa Slax, koji nudi operativnost instaliranog desktop sistema, uz očuvanu brzinu rada. Baš zbog toga ne možemo ga poistovetiti sa pomenutim Live komplementima.

Operativni sistem se zainteresovanima nudi u dve varijante – moguće je preuzeti ISO datoteku i narezati je na CD, ili se odlučiti za paket namenjen korišćenju sa USB memorijskih modula. Ovo drugo je izuzetna stvar, ne samo zbog toga što će vam u džepu ostati više mesta, već i zbog činjenice da ćete sva podešavanja moći da snimite (naravno, i bilo koji rad), ali nećete ostati imuni ni na „instaliranje” dodatnih programskih paketa. Naime, Slax nije zatvoreno okruženje, što znači da ga je po potrebi moguće nadograđivati. Ako ste pomislili na svojeručnu instalaciju programa, moraćemo da vas razočaramo (bilo bi previše), jer to ovde nije slučaj. Reč je o specijalnim modulima koji se dodaju (čitaj: kopiraju) u destinacioni direktorijum. Samo tako! Na oficijelnom sajtu trenutno se može naći pedesetak modula (podeljenih u 15 kategorija), među kojima su i Mozilla Firefox, Skype, Google Earth, Krusader...

A šta je sa osnovnim aplikacijama? Pa, Slax nudi praktično sve što vam je potrebno za normalan rad. Multimedija će da fercera sve u šesnajs’ (KPlayer, JuK), možete da gledate slike, tu su i office alati (KWord, KSpread, KPresenter), program za narezivanje sadržaja na optičke medije (K3b), gužva internet pomagala (Konqueror, KMail, Kopete, Akregator...), nekoliko igara... Evo, recimo, ovaj tekst i svi screenshotovi napisani/izvađeni su upravo pod Slaxom i nije bilo ni najmanjih problema. Inače, zanimljivo je napomenuti i to da kompletan operativni sistem može da se smesti u memoriju računara (ukoliko je imate dovoljno) i da se odatle korisniku ponudi na izvol’te. Nećemo dodatno podvlačiti šta to znači kada je brzina rada u pitanju. Još nešto, Slax smo probali na pet različitih računara i na svakom je funkcionisao savršeno. To nešto govori!

Zaključak – Slax je projekat na koji obavezno treba obratiti pažnju! Mali je, brz, nafilovan sadržajem i, naravno, besplatan. Ukoliko često imate prilike da se odvajate od svog računara, a potrebna vam je puna sloboda koju portabilne aplikacije ne dopuštaju, onda je ovo vaša karta za izlaz. Podrzumeva se da možete da se nosite sa činjenicom da je reč o Linuxu i da je računar domaćin potrebno restartovati pre upotrebe. Nama ništa od toga nije smetalo...

Vladimir PISODOROV

 
MSI Wind + GNU/Linux + Telenor mobilni Internet
Srpski Lancelot
LMMS 0.3.2
Slax 6.0.7
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
PC
Veličina:
189 MB
Cena:
operativni sistem je besplatan
Adresa:
www .slax .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera