PD KUTAK<>
012008<><>

Xilisoft YouTube Video Converter 1.0

Preuzima i konvertuje

Kada su u pitanju programi koji služe za preuzimanje sadržaja sa YouTube i sličnih servisa, korisnici nemaju razloga za brigu. Dovoljno je samo malo „guglanja” i za tili čas iskočiće neko ostvarenje koje će pomoći da željeni video materijal prebacite na hard disk. Po našem mišljenju, VDownloader (vidi SK 10/2007) predstavlja najkvalitetniji alat u klasi koji smo dosad imali prilike da koristimo. Program je jednostavan, podržava različite servise, nudi opciju konvertovanja video materijala u jedan od podržanih formata i, povrh svega, potpuno je besplatan za krajnjeg korisnika.

Xilisoft YouTube Video Converter je još jedna kvalitetna varijacija na temu. Ipak, ovaj program ne može ravnopravno da se nosi s konkurencijom iz jednog veoma važnog razloga – papreno je skup za naše pojmove. Istina je da korisnik dobija funkcionalno radno okruženje i ne mali broj korisnih opcija, ali za taj novac postavlja se pitanje da li je uopšte vredno gubiti vreme za preuzimanje video klipića. S druge strane, softverska grupa Xilisoft poznata je po kvalitetnim programima za manipulaciju audio/video datotekama i sigurno je da kompromisa na polju kvaliteta nema. Zato smo i odlučili da se „bacimo” na testiranje.

UnPlug1.6.06
U celoj priči oko preuzimanja video sadržaja možda su najbolje prošli korisnici Mozilla Firefoxa. Naime, za ovaj browser postoji odlična ekstenzija UnPlug (unplug.mozdev.org, 189 KB), koja omogućava da se audio/video materijal, bez obzira na kojoj stranici se nalazio, prebaci na hard disk u nativnom formatu (o konverziji razmišljajte kasnije). Postupak rada donekle se razlikuje od onog viđenog u ostvarenjima slične namene. Prilikom korišćenja UnPluga, link ka željenom materijalu nije potrebno kopirati ili prevući do određenog mesta, već samo kliknuti na ikonicu koja se nalazi na paleti alata. Programska rutina tada će izvršiti „skeniranje” sadržaja posećene stranice i izdvojiti linkove koji upućuju na audio/video sadržaj (za svaki od njih daje se i kratak komentar). Sve što korisnik treba da uradi jeste da klikne na jedan od linkova i izvrši preuzimanje fajla na uobičajeni način (iz browsera ili download menadžera koji koristi). UnPlug će dobro doći onima koji prilikom preuzimanja video klipova sa Neta ne vole da napuštaju prijatno okruženje browsera i koriste eksterne aplikacije. S druge strane, početnicima sistem sortiranja „pogodaka” može na prvi pogled delovati konfuzno.
 
Program po svojoj organizaciji neodoljivo podseća na klasične download menadžere (na primer, Free Download Manager). Pošto je pronašao odgovarajući video klip, korisnik samo treba da ga „prevuče” do tzv. Drop Zonea – providnog kvadratića postavljenog ispred svih prostora koji „glumi” košaru za prikupljanje linkova, i potom sačeka da se materijal pretoči na hard disk. U većini slučajeva ovaj princip funkcioniše savršeno (mogu se „prevlačiti” kako linkovi tako i sadržaj površine u kojoj se obavlja reprodukcija), mada smo u pojedinim situacijama bili primorani da posegnemo za metodom Copy-Paste jer program nije prepoznao ponuđenu adresu. Najveća snaga YouTube Video Convertera ogleda se u podršci za veliki broj različitih video formata. Pored beleženja materijala u nativnom FLV obliku, skladištenje se može obaviti u obliku AVI (podržani su DivX i XviD), ASF, MPG, SWF i 3GP datoteka, MP4 fajlova optimizovanih tako da se mogu koristiti na Zuneu, PlayStationu 3/PlayStation Portableu, iPodu... Zanimljivo je da se, pored konvertovanog, na hard disku može zadržati originalni (FLV) fajl, a dozvoljeno je i ekstrahovanje zvučne komponente.

Pomoću YouTube Video Convertera bićete u mogućnosti da preuzimate do 10 video fajlova istovremeno, što je korisno za one sa jačim apetitom. Nažalost, materijal je moguće skidati isključivo sa servisa YouTube jer ostali (barem zasad) nisu podržani! Za utehu, autorski tim implementirao je opciju za skinovanje upravljačkog interfejsa, ali i jednostavan FLV plejer koji se može pokrenuti i nezavisno od glavnog programa.

Vladimir PISODOROV

 
TVersity Media Server 0.9.11.2
Orbit Downloader 2.3.1
Free Download Manager 2.5
DTweak 3.3.1 Pro
IBM Lotus Symphony Beta 2
Recuva 1.08.174
Anti Hacker
TuxPaint 0.9.18
Xilisoft YouTube Video Converter 1.0
Šta mislite o ovom tekstu?
FreeCommander 2007.10
MojoPac 1.8
Active Security Monitor 2

KeepV Flash Converter 2.2.4.7
Ukoliko ste skloni eksperimentisanju, sreću prilikom preuzimanja materijala sa YouTubea možete okušati i sa programom KeepV Flash Converter (www.keepv.com, 2,5 MB). U pitanju je besplatno ostvarenje, jednostavnog komandnog interfejsa, koje koristi klasičan Copy-Paste princip rada. Pored toga, autor je našao za shodno da implementira podršku za automatsko konvertovanje FLV datoteka u jedan od podržanih formata. Nije bogzna šta, ali materijal se može snimiti u obliku AVI, MOV, MP4 i 3GP fajlova, a dozvoljeno je i čuvanje originalne datoteke. Iz nekog razloga, na našim test mašinama program se prilično čudno ponašao i veoma često je odbijao da izvrši preuzimanje naznačenog materijala. Otuda i priča o eksperimentisanju...

Potrebno:
Windows, Pentium 2 / 350 MHz, 128 MB RAM
Veličina:
6,8 MB (trial), 20,3 MB na HD-u
Cena:
29 evra, proba 14 dana
Adresa:
www .xilisoft .com /youtube - -video -converter .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera