PD KUTAK<>
012008<><>

TVersity Media Server 0.9.11.2

Multimedijalni repetitor

Novembarsko „veliko” apdejtovanje firmvera na verziju 2.00 vlasnici PlayStationa 3 iskoristili su za ponovno pokretanje priče o podršci za DivX kodek. Više kao plod neostvarenih želja nego činjeničnog stanja, na gotovo svim relevantnim forumima počelo je da se raspravlja o tome kako potonja nadogradnja osnovnog sistemskog softvera donosi podršku za ovaj popularni video format. Kako to obično biva, gde ima dima – ima i vatre, što je ubrzo potvrđeno iz glavnog stožera kompanije Sony. Naime, njeni zvaničnici izašli su u javnost sa informacijom o tome da je potpisan ugovor sa kompanijom DivX i da će konzola uskoro podržavati njegovo „iščitavanje” (nigde se ne navodi da li se to odnosi samo na igre ili obuhvata i reprodukciju video klipova). Maštanje na temu reprodukcije DivX sadržaja, kada su vlasnici PlayStationa 3 u pitanju, zasad se ovde završava, ali – da li je baš tako?

Autori programa TVersity ne misle da je čekanje dobro po zdravlje i svima koji poseduju Sonyjevu konzolu (i personalni računar) nude potpuno besplatan način za reprodukovanje željenog sadržaja – odmah. Ovaj program nije ništa drugo do efikasan medijski server koji ima mogućnost transkodovanja materijala u potreban format. Pod pojmom transkodovanja podrazumeva se svaki proces (re)kodovanja naznačenog sadržaja „u letu” iz jednog formata u drugi! U konkretnom slučaju, to znači da PlayStation 3 zapravo ne vrši reprodukciju nativnog formata, već na gotovs dobija materijal koji je u startu sposoban da prikaže na ekranu. Logično, najveća mana ovakvog načina reprodukcije jeste to što računar mora biti povezan sa PlayStationom 3 (putem kabla ili bežično – obe metode su podržane) i sve vreme uključen kako bi hostovan materijal bio dostupan konzoli. S druge strane, korist je ogromna – dobijate mogućnost pregleda raznolikog multimedijalnog materijala direktno sa konzole, od video klipova, preko muzike, pa sve do slika i internet feedova.

Da bi materijal bio dostupan za reprodukciju iz XMB-a potrebno je obrazovati tzv. Sharing listu. Za razliku od sličnih programa u klasi, TVersity ne pribegava klasičnom indeksiranju označenog sadržaja i ne zahteva da se skladištenje obavi u samo jednom direktorijumu. Umesto toga, korisnik ima potpunu slobodu prilikom njegovog odabira i može da izabere pojedinačne datoteke ili kompletne direktorijume (po principu štrpni tamo, štrpni ovamo). Ograničenje po pitanju podržanih formata praktično ne postoji – sve što se može pustiti u Windowsu „trčaće” i na konzoli. DivX/XviD klipovi, datoteke koje u sebi sadrže AC3 informacije, H.264 sadržaj, DVD filmovi (VOB format), MP3/OGG/WAV numere... Jedan od najjačih aduta programa jeste postojanje podrške za prikazivanje tekstualnih datoteka koje sadrže prevode prilikom reprodukcije video sadržaja. Ipak, postupak „nalepljivanja” teksta na sliku ne obavlja se iz TVersityja, već se za to koristi svemogući ffdshow, koji sasvim lepo sarađuje s programom (štaviše, njegova instalacija je obavezna).

TVersity se može posmatrati i kao lokalni hab na kojem je izvršeno skladištenje važnih podataka (u ovom slučaju multimedijalnih komponenti). To znači da se materijal sa hostovanih lokacija može iskopirati na ugrađeni hard disk konzole i potom koristiti čak i kada računar nije uključen. Ovo se odnosi na tipove fajlova koje konzola po defaultu prepoznaje i podržava (na primer, MP3 numere), ali i na one zbog kojih ste i posegnuli za instaliranjem programa. U takvim slučajevima TVersity će „odglumiti” program za konvertovanje datoteka i one će na konzoli biti uskladištene u osnovnom (podržanom) formatu. Ukoliko ste u podešavanjima ffdshowa izabrali opciju za iscrtavanje titlova na ekranu, iskopirani filmovi imaće čak nalepljen prevod na slici. Veoma korisna opcija. Inače, program nas je prijatno iznenadio po pitanju brzine konvertovanja. Na našoj test mašini (Pentium 4 / 3 GHz, 2 GB RAM-a), video datoteka veličine 350 MB („zapakovana” XviD kodekom) na odredištu se, sa sve titlovima, pojavila za nepunih 14 minuta (uz utrošak celih 862 MB slobodnog prostora).

Budući da je proces transkodovanja materijala prilično zahtevan, TVersity je opremljen skupom opcija putem kojih se može uticati na njegov tok. Pre svega, može se odrediti u kojim slučajevima će se transkodovanje obavljati (uvek, samo kad je potrebno ili nikad), da li će doći do automatskog spuštanja bitrejta u situacijama kada je materijal nemoguće u realnom vremenu „progurati” kroz konekciju (čitaj: mrežu) bez zastoja, koja je maksimalna rezolucija koju odredišni uređaj podržava (u slučaju njenog prekoračenja redukcija se obavlja automatski, u suprotnom se održava ulazna rezolucija i format slike), da li će se primeniti optimizacija, koji je stepen kompresije (tri predefinisana profila)... Radnih parametara nema mnogo kao što se u prvi mah može učiniti, ali nema ni nepotrebnih „repova” koji bi korišćenje programa dodatno otežali. Dobra je stvar što je svaka opcija detaljno objašnjena i što se prateći tekst nalazi na istom ekranu na kojem i same opcije, pa čak nije potrebno pozivati help.

TVersity nije ekskluzivno namenjen vlasnicima PlayStationa 3, već se može „upariti” sa čitavom paletom različitih uređaja koji su u stanju da prihvate materijal koji im on šalje. Ukoliko imate Apple iPod/i-Phone, Microsoft Xbox 360, Nintendo Wii, Sony PlayStation Portable, Sony Vaio VGP-MR100U, mobilni telefon Nokia N80 ili bilo koji od uređaja navedenih na oficijelnom sajtu, možete slobodno da se bacite na transkodovanje materijala. Konačno, TVersity donosi i podršku za reprodukciju multimedijalnog sadržaja postavljenog u Sharing listu. Pošto je upravljački interfejs izrađen u Macromedia Flashu, ne očekujte previše – namenjeno je samo za krajnju nuždu...

Vladimir PISODOROV

 
TVersity Media Server 0.9.11.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Orbit Downloader 2.3.1
Free Download Manager 2.5
DTweak 3.3.1 Pro
IBM Lotus Symphony Beta 2
Recuva 1.08.174
Anti Hacker
TuxPaint 0.9.18
Xilisoft YouTube Video Converter 1.0
FreeCommander 2007.10
MojoPac 1.8
Active Security Monitor 2

Potrebno:
Windows 2000/XP, Pentium 3 / 700 MHz, 256 MB RAM-a, Windows Media Player 9, Macromedia Flash 7, DirectX 9.0
Poželjno:
Pentium 4 / 2,8 GHz, 512 MB RAM-a
Veličina:
13,9 MB, 50 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
tversity .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera