PD KUTAK<>
012008<><>

TuxPaint 0.9.18

Photoshop za klince

Klinci i klinceze danas već sa dve–tri godine počinju da koriste računar. U početku je to samo „lupanje” po tastaturi i mišu, a već sa četiri ili pet godina počinju da shvataju osnove rada i u stanju su da urade nešto kreativno. Međutim, iako je domaće tržište softvera preplavljeno multimedijalnim naslovima za najmlađe, postoje dva ograničavajuća faktora. Ili su u pitanju naslovi koji će pažnju deteta zadržati tek nakratko, ili igre koje su na engleskom. TuxPaint ne spada ni u jednu od ove dve kategorije. To nije ni enciklopedija ni igra, ali možemo da kažemo da je bolje prilagođen deci od mnogih ostvarenja namenjenih najmlađim uzrastima.

Radi se o programu za crtanje koji deci omogućava da u potpunosti iskažu svoju kreativnost čak i ako nisu preterano vična baratanju mišem. Kako je to realizovano? Na najlogičniji mogući način – prilagođavanjem programa deci.

Prvo što ćete primetiti jeste da je program lokalizovan za srpski jezik, i to ćirilicu. Tako će deca koja znaju da čitaju program moći da koriste samostalno, bez asistencije starijih. U programu postoji i nekoliko opcija koje pomažu deci da se usredsrede na crtež, a ne na to kako će neku stvar da urade u programu. Na primer, moguće je uključiti veliki (i zanimljivo dizajnirani) kursor koji će deca lako uočiti na ekranu. Zatim, dozvoljeno je isključenje srednjeg i desnog tastera na mišu, odnosno dupliranje (utrostručavanje) levog tastera. Tako se u praksi dobija miš sa jednim tasterom, pa je šansa za pogrešno pritiskanje svedena na nulu. Slična stvar je i sa točkićem za skrolovanje, čija se funkcija takođe može isključiti. Jedna od mana TuxPainta je što je „zaglavljen” na rezoluciji 800 x 600 piksela. A kad već program ne može da se razvuče preko celog ekrana, može da se „zarobi” kursor u okviru tog prozora. Na taj način, bez obzira na veličinu displeja, dete je sigurno, jer neće moći da mišem klikće van prozora programa.

Nakon što smo videli kakve preduslove program ima za rad, možemo da pređemo i na njegove radne osobine. Osnovna namena TuxPainta jeste da deci omogući da se zabavljaju. Nudi mnogo predefinisanih oblika i šarenih opcija koje mogu da se kombinuju, stvarajući tako neverovatan broj različitih kombinacija oblika i boja. Na levoj strani postavljeni su alati, na desnoj oblici, a na dnu ekrana boje. Kombinacijom ova tri parametra odabira se šta će da se crta i kako će to da izgleda. Moguće je i pisanje po slici, kao i dodeljivanje različitih efekata već nacrtanim objektima.

Posebno je interesantna mogućnost proširenja programa. „Pečati” i „četkice” mogu se dopunjavati i veoma ih je lako dodati u program pošto se radi o običnim PNG fajlovima. Svakom obliku mogu se dodeliti i zvučni zapisi. Pošto TuxPaint poseduje i mogućnost generisanja neke vrste slideshow zapisa, u kombinaciji sa zvukom može da se napravi lepa elektronska izložba dečjih crteža. Tu smo došli i do snimanja gotovih crteža. Pošto je ciljna grupa korisnika ovog programa (uglavnom) nepismena, i snimanje je napravljeno u istom, jednostavnom maniru. Dete može da izađe iz programa, a pri sledećem startovanju programa odmah će se otvoriti taj isti crtež. Primetili ste da nismo pominjali upisivanje imena fajlova – to je zato što ime nije neophodno. Ukoliko dete želi da otvori neki drugi crtež, a ne onaj na kojem je radilo kada je zatvorilo program, prikazaće mu se meni sa umanjenim sličicama svih ranije napravljenih crteža, odakle će moći da odabere onaj koji mu odgovara.

TuxPaint je na najbolji način pokazao kako treba praviti programe za decu. Autori su uspeli da maksimalno pojednostave kontrolu nad programom, a da pri tome ostave više nego dovoljan stepen slobode malim umetnicima. Svaka im čast na tome.

Branislav BUBANJA

 
TVersity Media Server 0.9.11.2
Orbit Downloader 2.3.1
Free Download Manager 2.5
DTweak 3.3.1 Pro
IBM Lotus Symphony Beta 2
Recuva 1.08.174
Anti Hacker
TuxPaint 0.9.18
Šta mislite o ovom tekstu?
Xilisoft YouTube Video Converter 1.0
FreeCommander 2007.10
MojoPac 1.8
Active Security Monitor 2

Potrebno:
Windows, Linux
Veličina:
9,44 MB, 23,53 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .tuxpaint .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera