PD KUTAK<>
012008<><>

Recuva 1.08.174

Vraćanje obrisanih datoteka – zabadava

Program za vraćanje slučajno obrisanih datoteka „u život”, zbog prirode posla koji obavlja, ne spada u jeftinije. To je jedan od najvažnijih razloga zbog čega ga korisnik po defaultu ne uvršćuje u kolekciju korisnih alata (a trebalo bi). Da upotrebljivo besplatno ostvarenje u klasi ipak postoji, dokazuje program softverske grupe Piriform – Recuva.

U pitanju je krajnje jednostavan softver namenjen kako početnicima, tako i onima koji slobodnije plove kompjuterskim vodama. Recuva će pojas za spasavanje baciti u ustalasanu vodu bilo da se radi o slučajno obrisanim datotekama, onima koje je nekakav virus „iseckao” ili su nestale u akciji kao posledica nepravilnog rada operativnog sistema. Pri tom program neće praviti nikakav problem ako se na meniju nađu drajvovi/particije formatirane FAT16/FAT32 ili NTFS metodom. Štaviše, podatke je moguće spasavati i sa USB „štapića”, memorijske kartice, MP3 plejera...

Postupak vraćanja izbrisanih podataka jednostavan je kao nedeljna šetnja po parku nakon kraljevskog ručka. Po odabiru lokacije (iz padajućeg menija) na kojoj se nalaze obrisani podaci potrebno je pritisnuti dugme Scan kako bi naročito osmišljen algoritam obavio pretragu. Rezultati se, uredno sortirani, pojavljuju u tabeli koja zauzima lavovski deo ekrana i sadrži niz interesantnih informacija. Pored imena i putanje fajla, ovde ćete naći i podatke o tome koliko fajl zauzima prostora, da li je u međuvremenu u klasterima koji hostuju podatke dolazilo do upisivanja novih informacija, kao i procenu uspešnosti operacije spasavanja (procena može biti u rasponu od Unrecoverable do Excellent). U slučaju slika, na primer, čak ćete biti u prilici da vidite i svojevrsni Preview, a program može da iščita informacije iz zaglavlja označenog fajla – ako vam to nešto znači. Nakon što ste se uverili da se tražene datoteke nalaze na spisku, potrebno je „overiti” kontrolne kvadratiće ispred svake i pritisnuti dugme Recover... kako bi se proces okončao.

Uspešnost postupka, logično, zavisi od mnogo faktora, od kojih je svakako najvažniji taj da li je korisnik od momenta kada je primetio da fajlovi nedostaju izvršio upis informacija na hard disk ili ne. Ponovićemo stoti put – ukoliko izbrišete nešto što niste želeli, momentalno prestanite sa obavljanjem bilo kakvih radnji na računaru, pokrenite program za spasavanje i u 99 procenata slučajeva šteta će biti sprečena.

Recuva se na našem testu pokazala više nego solidno. Sveže obrisane fajlove bila je u stanju da povrati bez znojenja, dok su ranije „kaširane” datoteke oživljavane sa nešto manje uspeha (čak i kada su svrstavane u klasu Excellent). Bilo da se radilo o tekstovima, slikama, muzičkim numerama ili gabaritnim datotekama (poput video klipova), program je pokazao zavidnu spretnost prilikom njihovog izvlačenja iz mulja.

Recuva je svestrano ostvarenje, autorski tim nije slagao javnost. Pored internih hard diskova, ponudili smo mu misiju spasavanja podataka sa memory sticka kapaciteta 2 GB, koju je uspešno obavio. Zatim je na red došao USB hard disk, pa PlayStation Portable, jedino nismo imali sreće sa digitalnim fotoaparatom... Zbog svega rečenog ne možemo a da ovaj program ne preporučimo. Ukoliko i uspete da mu pronađete mane, setite se da je besplatan i da se poklonu u zube ne gleda.

Vladimir PISODOROV

 
TVersity Media Server 0.9.11.2
Orbit Downloader 2.3.1
Free Download Manager 2.5
DTweak 3.3.1 Pro
IBM Lotus Symphony Beta 2
Recuva 1.08.174
Šta mislite o ovom tekstu?
Anti Hacker
TuxPaint 0.9.18
Xilisoft YouTube Video Converter 1.0
FreeCommander 2007.10
MojoPac 1.8
Active Security Monitor 2

Potrebno:
Windows
Veličina:
627 KB, 864 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .recuva .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera