CeDeTEKA<>
082005<><>

Otkrivalica

Niška kompanija Shine Co. svoju ediciju multimedijalnih izdanja namenjenih deci predškolskog uzrasta obogatila je novom kolekcijom interaktivnih zadataka i igara koji su, slično kao u Predškolici (SK 5/2005), usmereni na razvoj osnovnih kognitivnih funkcija deteta.

Otkrivalica je zamišljena kao edukativna kompjuterska igra, zasnovana na koloritnom grafičkom interfejsu i zanimljivom sadržaju. Program je podeljen na šest tematskih celina sa po četiri interaktivne igre iz različitih oblasti poznavanja prirode i društva. Prva grupa zadataka posvećena je upoznavanju s florom koja nas okružuje; putem ovih zadataka korisnik proverava znanje o jestivim biljkama iz neposrednog okruženja, bojama i oblicima plodova i osnovnoj morfologiji biljaka. Drugo poglavlje na sličan način obrađuje životinjski svet, nudeći pitanja u vezi s ishranom i načinom kretanja životinja, izgledom mladunaca i sirovinama životinjskog porekla koje se koriste u prehrambenoj i tekstilnoj industriji. Grupa igara iz oblasti o ljudima obuhvata vežbe prepoznavanja zanimanja, predmeta za održavanje lične higijene, uklapanje garderobe u skladu s vremenskim uslovima i izražavanje raspoloženja pomoću grimasa. Sadržaj upotpunjuje i nekoliko zadataka iz poglavlja Kopno i more pomoću kojih se dete upoznaje sa stanovnicima livadskog i šumskog ekosistema odnosno živim svetom reka, mora i bara.

Većina zadataka na disku svodi se na prepoznavanje i uparivanje crteža odnosno učenje po sistemu pokušaja i grešaka (uspešnost rešavanja problema u ovom slučaju najviše zavisi od predznanja korisnika), što je metod učenja koji najviše odgovara deci uzrasta između četiri i osam godina. Osim „ozbiljnih” zadataka, Otkrivalica sadrži i četiri adaptacije poznatih igara, koje služe za odmor i zabavu (trkačka igra i varijanta Tetrisa su naročito interesantne). Korisničko okruženje programa zasnovano je na istoj platformi kao Predškolica: interfejs je baziran na grafičkim simbolima i bogatoj zvučnoj podlozi koja uključuje naraciju, nenametljivu muzičku podlogu i dopadljive efekte. S tehničkog aspekta, program je dosta dobro uobličen, brz i oslobođen bagova. Jedini veći nedostatak u odnosu na prethodno izdanje jeste nešto lošiji grafički prikaz (sličice imaju vidljive artefakte JPEG kompresije). Svojim sadržajem Otkrivalica upotpunjuje prethodno izdanje edicije ovog izdavača namenjene edukaciji i računarskom opismenjavanju najmlađih. U nekom od narednih brojeva predstavićemo i treći disk iz ove grupe koji je namenjen usvajanju pojmova vezanih za vreme i prostor.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Igre za decu
Gorski vijenac
MasterCook 8 Deluxe
Otkrivalica
Šta mislite o ovom tekstu?
Virtuelna učionica: Internet

Potrebno:
Windows, Pentium 2 300 MHz, 64 MB RAM
Veličina:
1 CD, 0 MB na HD
Cena:
320 dinara
Kontakt:
Shine Co.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera