CeDeTEKA<>
082005<><>

Igre za decu

Nakon paketa Junior (SK 02/2005), niška agencija Nivebia pripremila je još nekoliko tematskih multimedijalnih kompakt diskova s kolekcijama igara za decu predškolskog i ranog školskog uzrasta, koje se iz velikog broja sličnih programa izdvajaju raznovrsnošću i kvalitetnim korisničkim interfejsom koji je u potpunosti prilagođen mladim korisnicima. Svaka igra pojedinačno namenjena je razvoju različitih psiho-motornih i intelektualnih sposobnosti deteta kao što su učenje slova, brzo razmišljanje i zapažanje, pamćenje, taktičnost i kreativnost. Slično Junioru, svi programi urađeni su na srpskom jeziku i na ćiriličnom pismu, što dodatno olakšava komunikaciju i podstiče osećaj za rad na računaru.

Paket Poletarac sastoji se od devetnaest igara za decu predškolskog uzrasta, duhovitih i jednostavno koncipiranih interaktivnih simulacija sa živopisnom grafičkom podlogom, prijemčivim crtanim likovima i dinamičnom zvučnom podlogom s upečatljivim efektima u stilu crtanog filma. Igre su raznovrsne, imaju različit tempo i uglavnom predstavljaju varijacije na temu popularnih društvenih i računarskih „zezalica”. Manji deo posvećen je statičnim igrama kao što su Bojanka sa devet sličica koje se mogu ofarbati i potom odštampati i Memorija, klasična igra s otkrivanjem karata koje treba upariti. Ostale igre su dinamične i od korisnika zahtevaju nešto veću mentalnu koncentraciju i dobre reflekse, a imaju i za nijansu složeniji upravljački sistem koji podrazumeva korišćenje miša i tastature (pre početka igre ne postoji objašnjenje komandi, pa je potrebno utrošiti malo vremena na eksperimentisanje).

U jednostavnije igre koje se svode na precizno postavljanje pointera i pravovremeno pritiskanje tastera spadaju Hokej (uprošćena 2D simulacija u stilu starih igara s osmobitnih konzola), Komarci (lov na dosadne insekte pomoću mrežice), Odbijač i Pločica (varijante Arkanoida), Pakman (s bubamarom u glavnoj ulozi), Pauk (popularna igra u kojoj pauk otkriva deo po deo slike), Voćkice, Skočko, Udaraljka, Pčelice i Zeka u luna-parku (uglavnom se radi o jednostavnim pucačkim igrama). Nešto složenije su igre u kojima dete treba da odabere jačinu kojom izbacuje projektil, proceni vreme za koje će on stići do cilja, pa i da ukalkuliše efekat sile gravitacije. Takve igre su Lovac na balone, Mali lovac, Odbojka na plaži, Ribolovac i Zec i lisica.

Male mozgalice je CD sa zbirkom od dvanaest popularnih misaonih igara koje su prilagođene dečjem uzrastu i odenute u šarenije ruho. Linije, Biseri i Krugovi su varijante kolornih slagalica u kojima treba uništiti odnosno poređati u niz klikere iste boje pre nego što novi klikeri ispune ekran odnosno krug postane isuviše velik (koncepcija preuzeta iz popularne igre Zuma). Izgubljeno prase, Vodoinstalater i Mala mozgalica su slagalice s rotirajućim elementima pomoću kojih treba trasirati put ili dobiti odgovarajuću sliku, dok se Kockice i Tetris zasnivaju na legendarnoj mozgalici Alekseja Pajitnova. Ruski šah je proširena varijanta popularne igre iks-oks, a u igri Ugasi svetla potrebno je pronaći pravi redosled prekidača.

Kvizomanija je verovatno najinteresantniji paket u ovoj grupi i namenjen je najširoj grupi korisnika, uključujući i starije ljubitelje kvizova. Radi se o kolekciji devet enigmatskih igara, s bazom od preko 15.000 pitanja različite težine, u čijem rešavanju mogu učestvovati svi članovi porodice. Prvu igru (Izaberi odgovor) čine uobičajena pitanja s jednim tačnim odgovorom koja se biraju iz baze od 4660 pitanja koja su podeljena na 14 oblasti (antika, biologija, film, sport itd.), koje se mogu birati na početku. U igri može učestvovati najviše četiri igrača, koji odgovore daju jedan za drugim. Iskusnijim kvizomanima namenjena je igra Asocijacije koja se sastoji od 250 pripremljenih kombinacija. Brze pitalice su dinamičan kviz u kojem korisnici odgovaraju sa da ili ne. Pitanja su pripremljena u tzv. trik formi pa iziskuju pažljivo čitanje. U igri Da li znaš učesnik pogađa slova kako bi sastavio ime države, narodnu poslovicu ili neku drugu frazu iz odabrane oblasti. Krckalica i Osmosmerka su pandani popularne enigmatske igre, a u okviru igre Spojite parove treba povezati pojmove – npr. glumca i film, ime opere i kompozitora itd. Skrivena slika je replika popularnog TV kviza „Zlatna žica”, a vatrenim ljubiteljima kvizova najviše će se dopasti grupa pitanja na koja takmičar daje potpune odgovore, samostalno i bez ikakve pomoći.

Svi opisani programi dele identičan korisnički interfejs koji je zasnovan na lako prepoznatljivim i lepo uobličenim grafičkim elementima. Kao i u slučaju paketa Junior, ove igre možemo preporučiti kao pristupačnu i dobro uklopljenu kolekciju zanimljivih edukativnih igara za najmlađe.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Igre za decu
Šta mislite o ovom tekstu?
Gorski vijenac
MasterCook 8 Deluxe
Otkrivalica
Virtuelna učionica: Internet

Potrebno:
Windows, Pentium 3 533 MHz, 64 MB RAM
Veličina:
1 CD, 0 MB na HD
Cena:
500 dinara po disku
Adresa:
www .junior .co .sr
Adresa:
niwebia@southserbia .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera