CeDeTEKA<>
092005<><>

Igre za decu (2)

Uporedo s paketima dečjih igara koje smo predstavili u prošlom broju, niška agencija Nivebia objavila je još dva naslova sličnog sadržaja, koji su takođe namenjeni deci predškolskog i ranog školskog uzrasta. U pitanju su lepo uobličeni tematski multimedijalni diskovi na srpskom jeziku koji podstiču dete na rad s računarom i razvijaju za taj proces neophodne intelektualne i psihomotorne sposobnosti.

Matematika kroz igru je komplet od 26 igara za učenje matematike koje su prilagođene najmlađim korisnicima računara, ali se mogu koristiti kao pomoćno sredstvo za savladavanje osnovnih matematičkih veština s kojima se deca upoznaju tokom prvih godina osnovnog školovanja. Prva grupa igara posvećena je učenju brojeva i ona se sastoji od sedam interaktivnih vežbi za upoznavanje s nazivima i morfologijom brojeva, kao i veštinom usmenog brojanja. Drugo poglavlje sadrži osam igara za uvežbavanje sabiranja i oduzimanja i one imaju formu pokaznih vežbi u kojima korisnik pasivno prati metodologiju aritmetičke obrade, putem dopadljivih animacija koje prikazuju manipulaciju predmetima, znakovima i samim brojevima (u okviru ove grupe je i ilustrativna animacija koja prikazuje sve korake tzv. pismenog sabiranja). Osnove množenja i deljenja su obrađene u najosnovnijem obimu, putem dve pokazne vežbe. Za sumiranje stečenih znanja i uviđanje praktične upotrebe aritmetičkih operacija predviđena je posebna grupa igara u kojoj se nalaze jednostavan kalkulator, „matematički fliper” u kojem se skor obračunava jednom od izabranih operacija i nekoliko kratkih igara (spajanja parova, osmosmerka i druge). U okviru iste grupe su i matematički kviz i vežbanka u obliku papira na kojem korisnik postavlja i rešava zadatke uz pomoć kalkulatora.

Školica je, u odnosu na prethodno opisane programe, sveobuhvatnije koncipirana kolekcija od 35 igara za decu do devet godina, koje su namenjene upoznavanju sa slovima i brojevima i osnovama likovne umetnosti, muzike i drugih oblasti. Jezičke igre se sastoje od osam interaktivnih opcija za učenje azbuke: u okviru prve igre čitava azbuka ilustrovana je crtežima i animacijama predmeta odnosno pojma čije ime počinje izabranim slovom, dok narator demonstrira pravilan izgovor. U ovoj grupi su i već poznate igre Na slovo na slovo i Kako se piše (izbor slova po analogiji sa crtežima) odnosno arkadne igre sa sakupljanjem i aranžiranjem slova. U grupi igara s bojama dete se upoznaje s imenima osnovnih boja i njihovim pravilnim korišćenjem tokom bojenja, dok su dve igre iz oblasti muzike posvećene uvežbavanju reprodukcije jednostavnih melodija na virtuelnom klaviru i aranžiranju polifonih kompozicija jednostavnim kombinovanjem instrumentalnih sekvenci.

Sa najpoznatijim životinjama korisnik se upoznaje putem interaktivnih igara uparivanja u kojima se životinje uparuju sa crtežima koji predstavljaju njihova staništa, hranu i proizvode. Matematičke veštine testiraju se kroz igre za prepoznavanje i uparivanje geometrijskih oblika odnosno izvođenje aritmetičkih operacija. Čisto zabavni deo programa sastoji se od 11 obrada popularnih igara kao što su Arkanoid, Lines i druge.

Korisničko okruženje oba programa je, kao i u drugim Nivebijinim izdanjima, zasnovano na bogatom grafičkom interfejsu s obiljem kvalitetnih crteža i jednostavnih animacija koje su praćene naracijom, muzikom i zvučnim efektima.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Igre za decu (2)
Šta mislite o ovom tekstu?
Podvodni svet
(S)Lepo kucanje
Barbie Fashion Show

Potrebno:
Windows, Pentium 3 533 MHz, 64 MB RAM
Veličina:
1 CD, 0 MB na HD
Cena:
500 dinara (Matematika kroz igru), 700 dinara (Školica)
Adresa:
www .junior .co .sr
Adresa:
niwebia@southserbia .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera