WWW VODIČ<>
092005<><>

Neki evropski muzeji

Budući da pojedinci smatraju da su popularna letovališta u nekim egzotičnim zemljama ovih dana više nego problematična, možemo da im preporučimo putovanje po zemljama Evropske unije i posetu definitivno ospokojavajućim salama velikih muzeja u kojima će nadoknaditi vizuelni doživljaj tradicije! Jedan od njih je svakako Luvr (www.louvre.fr/llv/commun/home_flash.jsp?bmLocale=en), zdanje koje sadrži zbirke egipatskih, grčkih i rimskih starina, zbirku orijentalne umetnosti, kao i kvalitetne objekte savremene umetnosti. Osim standardne postavke, trenutno je u Luvru postavljena izložba italijanske umetnosti od 15. do 17. veka. Korisnicima Interneta će možda biti interesantna virtuelna tura po muzeju, za koju vam je potreban Quick Time: www.louvre.or.jp/louvre/QTVR/anglais/.

Petrogradski Ermitaž (www.hermitagemuseum.org/html_En) jeste jedan od najvećih i najznačajnijih muzeja na svetu, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što je u pitanju ogroman kompleks koji broji 2500 prostorija i gotovo tri miliona umetničkih predmeta. Osnovala ga je jedna od najpoznatijih žena svetske istorije – carica Katarina II Velika. Oficijelni sajt sadrži i virtuelnu turu po muzeju, kao i trodimenzionalne predstave pojedinih umetničkih predmeta, a posebno se izdvajaju aktuelna izložba orijentalnih filigranskih predmeta od srebra i izložba predmeta iz rane antike, nađenih na severnoj obali Crnog mora.

Pojedini gradovi su muzeji sami po sebi. Na primer, Barselona može da se podiči građevinama i arhitekturalnim bravurama jednog Gaudija (www.escc.se/Gaudi.html), a London obiljem muzejskih zdanja. Veliki broj muzeja glavnog grada Velike Britanije ipak nije uspeo da pomrači sjaj najstarijeg među njima, čuvenog Britanskog muzeja. Oficijelni sajt se potrudio da nam dočara sjaj 5000 objekata od izuzetne umetničke vrednosti koji se nalaze u okviru ovog zdanja: www.thebritishmuseum.ac.uk/compass. Na istoj adresi nalazi se prikaz trenutnih izložbi japanskog pozorišta Kabuki, afričkih skulptura i iranske predislamske umetnosti. Posebno mesto ipak zauzimaju kolekcije drevnih civilizacija koje možete da pogledate na sledećim adresama: www.ancientegypt.co.uk/menu.html,www.mesopotamia.co.uk/menu.html iwww.ancientindia.co.uk. Skrenućemo vam pažnju i na londonski Prirodnjački muzej koji se nalazi među deset najboljih muzeja tog tipa u svetu: www.nhm.ac.uk. Inače, jedan od kvalitetnijih vodiča kroz mnoge londonske muzeje nalazi se na adresi www.finetuning.com/articles/367-a-history-lovers-guide-to--london.html.

S obzirom na to da muzeji širom sveta predstavljaju veliko istorijsko i kulturno blago, pre ili posle svake sledeće potrage za lepim i jednostavnim prirodnim lepotama vredelo bi usredsrediti se na ono što su nam podarile ljudska umešnost i smisao za lepotu.

Jovan JANAĆKOVIĆ

 
Neki evropski muzeji
Šta mislite o ovom tekstu?
Napadi na letovališta
Ples
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera