CeDeTEKA<>
092005<><>

(S)Lepo kucanje

Jedan od programa iz edicije Virtuelna učionica užičke kompanije Multisoft namenjen je savladavanju unosa teksta putem tastature, veštine koja predstavlja veoma bitan element kompjuterske pismenosti. Uprkos ogromnoj popularnosti koju multimedijalni typing kursevi uživaju u inostranstvu, ovo je prvi ovakav program na našem jeziku, namenjen početnicima koji žele da budu efikasniji tokom pretrage Interneta, pisanja e-mail poruka, pisanja teksta ili „razgovora” putem klijenata za ćaskanje.

(S)Lepo kucanje je kompaktan i lepo organizovan program koji se preuzima sa Multisoftovog sajta i može da se koristi bez ikakve novčane nadoknade (postoji i registrovana verzija koja je oslobođena reklamnih poruka). Ovaj interaktivni kurs sastoji se od 50 lekcija i više od 600 vežbi koje će korisniku omogućiti da za relativno kratko vreme savlada tehniku pravilnog rada na tastaturi. Program na jednom računaru mogu da koriste svi članovi porodice budući da za svakog korisnika program vodi zaseban dnevnik koji je i adekvatno zaštićen korisničkom lozinkom, pa nema bojazni da će neko videti koliko ste „vešti”. Na početku rada korisnik može da podesi režim po kojem će vežbati, a to podrazumeva izbor željene brzine kucanja koju treba postići na kraju kursa (podrazumevano je 60 tačnih karaktera u minutu) i uključivanje ili isključivanje zvučne signalizacije tačno odnosno pogrešno ukucanih karaktera (zgodna mogućnost za početnike koji nikako ne mogu da odvoje oči od tastature). Postoji i mogućnost proizvoljnog odabira lekcija, ukoliko korisnik smatra da mu početne stranice kursa neće koristiti.

Lekcije su oformljene na osnovu programa kucanja u specijalizovanim srednjim školama, pri čemu svaka lekcija ima uvodno predavanje u kojem je prikazano kako se ukucava sledeći karakter. Na kraju lekcija nalaze se vežbe tokom kojih se na ekranu prikazuje virtuelna tastatura s „upaljenim” samo onim karakterima koji su savladani u prethodnim lekcijama. Dok vežbač ukucava zadate karaktere, program označava odgovarajuće slovo na tastaturi, postavljajući levu ili desnu ruku iznad odgovarajućeg slova, dok u gornjem delu ekrana prikazuje prst kojim treba pritisnuti taster. U desnom delu ekrana nalaze se polja s informacijama o broju pogođenih i promašenih karaktera, proteklom vremenu i prosečnoj brzini kucanja. Prelazak na sledeću vežbu biće omogućen samo ukoliko je prethodni tekst unet brzinom koja je definisana na početku rada. Na samom koncu kursa postoji više dužih tekstova (odlomci iz popularnih literarnih dela) tokom čijeg prekucavanja korisnik stiče konačan uvid u svoje daktilografske sposobnosti (sva tačno otkucana slova program označava crnom, a netačna crvenom bojom).

Korisničko okruženje je dobro osmišljeno i potpuno intuitivno tako da jednostavnost korišćenja ne dolazi u pitanje (navigacije se obavlja putem komandi koje su raspoređene po uglovima ekrana). Program se izvršava u prozoru, u rezoluciji od 800 x 600 tačaka, bez mogućnosti iscrtavanja preko celog ekrana.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Igre za decu (2)
Podvodni svet
(S)Lepo kucanje
Šta mislite o ovom tekstu?
Barbie Fashion Show

Potrebno:
Windows, Pentium/200 MHz, 32 MB RAM
Veličina:
4,8 MB, 14,3 MB na HD
Cena:
program je besplatan
Kontakt:
Multisoft
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera