CeDeTEKA<>
082005<><>

MasterCook 8 Deluxe

Franšiza koju su Sierra i ValuSoft uobličili serijom MasterCook naslova dobro je poznata svim ljubiteljima (elektronskog) kulinarstva. Zbog njene ogromne popularnosti među korisnicima, odgovorni ljudi u THQ-u (u okviru ove kompanije posluje i ValuSoft) obično izbacuju novu verziju na tržište jednom godišnje kako bi korisnicima na redovnoj bazi omogućili uživanje u novim receptima. Kao što smo zaključili testirajući prošlu, sedmu po redu reviziju programa (SK 12/2003), MasterCook je vrlo dobar program s jednim većim nedostatkom – isuviše skromnim brojem ilustracija odnosno multimedijalnog zapisa. Očekivali smo da će se stvari popraviti, ali...

Na prvi pogled, radno okruženje MasterCooka nije se nimalo promenilo u odnosu na prethodne verzije (gotovo da predstavlja „karbonsku” kopiju). Lov na recepte može se obaviti na nekoliko (poznatih) načina, a tu je i odlična Search funkcija koja dozvoljava pretragu po brojnim stavkama. Baza recepata sada sadrži gotovo 2.000 unosa više nego ranije, čime je premašena brojka od 7.000 najrazličitijih đakonija, što je svakako za poštovanje. Kao i do sada, odabrane recepte je moguće odštampati ili pripremiti listu za nabavku namirnica, dok je novina opcija prebacivanja podataka na PDA uređaje (podržani su PocketPC i PalmOS standardi). Takođe, sve recepte iz baze moguće je skalirati tako da zadovolje potrebe kuvanja za određeni broj osoba, a pohvalno je i postojanje svojevrsnog planera uz pomoć kojeg je unapred moguće izrađivati listu obroka za tekuću sedmicu, pa čak i nekoliko sedmica unapred.

Najveća zamerka osmoj verziji popularnog elektronskog kuvara, kao što smo to već nagovestili, jeste vrlo mali broj ilustracija. Prosto je neverovatno da autori nisu našli za shodno da barem suvoparan tekst recepata obogate slikom obroka (kad već nisu hteli da implementiraju video-isečke samog toka pripreme), što je inače sasvim normalna pojava čak i kod štampanih kuvara (ponekad predočena slika može da vas natera na pripremanje jela koje inače ne biste ni uzeli u razmatranje). Umesto toga, ilustracije se pojavljuju tek sporadično, a pored slika obroka prikazane su tek poneka namirnica i kuhinjski pribor, čisto da bi moglo da se kaže kako je pažnja posvećena i ovom aspektu. Vrlo siromašno. Međutim, iako donosi vrlo malo novina i pati od hronične nestašice multimedije, MasterCook 8 je izuzetan program i sjajno kulinarsko pomagalo koje, pri tom, krasi više nego prihvatljiva cena.

Vladimir PISODOROV

 
Igre za decu
Gorski vijenac
MasterCook 8 Deluxe
Šta mislite o ovom tekstu?
Otkrivalica
Virtuelna učionica: Internet

Potrebno:
Windows, Pentium/200 MHz, 32 MB RAM
Veličina:
1 CD, 318 MB na HD
Cena:
20 dolara
Adresa:
www .valusoft .com /products /mastercook .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera