CeDeTEKA<>
122003<><>

MasterCook 7 Deluxe

Predstojeća praznična sezona pravo je vreme da se prisetimo svih radosti koje donose kulinarski specijaliteti našeg podneblja. Ako volite sami da pripremate praznična jela i obroke uopšte, onda znate da su dobar recept i pravilni sastojci od neprocenjive važnosti za ukusan specijalitet. Korišćenje štampanih izdanja kuvara ili kulinarskih kartica predstavlja odlično mesto za početak, ali ništa ne može da zameni lakoću korišćenja i razmene recepata koju nude elektronske verzije kuvara.

O prethodnom, šestom izdanju MasterCooka, jednog od boljih e-kuvara, pisali smo još u SK 1/2001. U međuvremenu, za projekat je postao zadužen Valusoft (umesto Sierre), baza recepata je osvežena, dok je program preživeo manje (čitaj: jedva primetne) konceptualne promene kao i promene upravljačkog interfejsa.

MasterCook 7 Deluxe sadrži preko 5000 recepeta među kojima je i tridesetak nama bliskih za specijalitete kao što su: ćevapčići, musaka, sarma, leskovačka mućkalica, gibanica, papazjanija, kajmak, slatko itd. Po rečima autora, podaci o jelima preuzeti su sa adrese www.yugoslavia.com, a zadržani su i originalni nazivi na našem jeziku (doduše uz čudnu interpretaciju naših slova). Pored domaće, postoje recepti iz šezdesetak svetskih kuhinja, od najpoznatijih kao što su italijanska, francuska, engleska, mađarska, meksikanska itd, pa sve do egzotičnih poput indonežanske, vijetnamske, polinežanske itd. Stizanje do željenih recepata olakšano je postojanjem osamnaest kulinarskih kategorija definisane namene (u prošloj verziji bilo ih je šesnaest), ali i moćne Search opcije koja dozvoljava pretragu po nazivu, ključnoj reči, kategoriji, nutricionom sastavu, nacionalnoj kuhinji, potrebnom vremenu pripreme obroka, sastojcima itd.

Recepti su predstavljeni kratkom formom (opis pripreme i potrebne namirnice) i ne možemo da se „otmemo” utisku da su mogli da budu malo opširniji. Lista sastojaka automatski može da se skalira na potrebnu vrednost, u zavisnosti od toga za koji broj osoba se obrok sprema, a sve to, zajedno sa receptom, moguće je odštampati. Ostavljena je i mogućnost izrade liste namirnica za nabavku (i njihov transfer na PDA uređaj), nutricione liste, slanje recepata putem e-maila ili njihovo smeštanje u Favorites listu. Stvar koju smo najviše zamerili prethodnoj verziji odnosila se na nedovoljnu prisutnost multimedijalnog sadržaja (kao što su slike obroka ili video-klipovi). Nažalost, situacija se ni izlaskom nove verzije na tržište nije bogzna kako popravila, pa većina recepata nema ni fotografiju izgleda gotovog obroka na tanjiru, a kamoli dokumentovan postupak izrade. Ako je pre dve godine za ovako nešto još moglo da se nađe opravdanje, sada ne postoji ni najmanji razlog za to (čak ni pod uslovom višestrukog uvećavanja potrebnih CD-ova za smeštanje programa), pa ostaje samo da se nadamo da će u nekoj od narednih verzija i ovo biti ispravljeno.

Vladimir PISODOROV

 
MasterCook 7 Deluxe
Šta mislite o ovom tekstu?
Anne Hooper’s Ultimate Sex Guide
Svet oko nas
Likovna umetnost

Potrebno:
Windows, Pentium 90 MHz, 24 MB RAM
Veličina:
1CD, 339 MB na HD
Cena:
20 dolara
Adresa:
www .valu -soft .com /products /mastercook7 .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera