CeDeTEKA<>
112003<><>

World Book 2004 Deluxe

Posle nešto malo više od šest meseci od kako smo predstavili elektronsku enciklopediju američke firme Topics Entertainment – World Book (opis u SK 3/2003), stigla je njena unapređena verzija za 2004. godinu. Iako je tajming pojavljivanja na tržištu loše odabran, zbog istovremenog izlaska daleko poznatijih enciklopedija Encarta i Britannica, njeni autori ponovo računaju na tačno definisanu ciljnu grupu u koju spadaju školarci i studenti, ali i oni kojima pregršt dodatnih (čitaj: nepotrebnih) informacija prisutnih u pomenute dve poznate enciklopedije nije potrebna.

Vizuelno, World Book 2004 pretrpeo je vrlo malo izmena tako da korisnika dočekuje prepoznatljiv (nenametljiv) komandni interfejs koji je, iako ružnjikav, izuzetno jednostavan za korišćenje i snalaženje u moru informacija. Noviteti se mahom odnose na količinu informacija dok je zadržana prepoznatljiva koncepcija i koncizna forma članaka koji nude samo najbitnije podatke. Glavna baza je obogaćena sa 3092 nova pojma (ukupan broj sada prelazi 25.000), 43 mape (preko 1500 ukupno), 105 ilustracija (premašena je cifra od 10.000), 530 fotografija i 45 tabela. Multimedijalni sadržaj je kompletiran postojanjem 117 video i 776 audio klipova i 105 panoramskih fotografija (sa rotiranjem kamere za svih 360 stepeni). Implementirani rečnik sadrži čak 1500 stavki i 248.000 definicija, a tu je i nezaobilazni Time Frame odeljak za hronološko predstavljanje događaja kroz istoriju. Do zanimljivih istorijskih podataka može da se stigne i korišćenjem odeljka Surf The Ages u kojem su informacije tematski grupisane u tri oblasti (drevno, srednje i moderno doba) i kao takve predstavljaju idealnu polaznu tačku za pronalaženje željenih informacija (posebno za pisanje referata ili seminarskih radova). Za one koji ne znaju tačno šta traže, a želeli bi da dođu do zanimljivih informacija, rezervisan je odeljak Just Looking koji radi po principu slučajnog odabira podataka iz svih ili odabranih oblasti. Zanimljiva je i opcija Monthly Spotlight koja predstavlja svojevrstan presek pojmova i događaja za tekući mesec. Konačno, za izradu školskih radova odlično će poslužiti ugrađeni čarobnjak (Homework Wizards) putem kojeg radovi mogu da se organizuju i odštampaju na jednostavan način.

Na kraju, postavlja se pitanje da li će World Book 2004 naći put do korisnika s obzirom na to da nudi daleko manje nego što smo to navikli koristeći Encartu i Britannicu. Na sve treba dodati i cenu koja nije značajnije niža u odnosu na konkurenciju. Iako paket sadrži tri kompakt diska, samo su prva dva rezervisana za program, dok se na trećem nalazi bonus materijal u vidu softvera za pomoć prilikom učenja i razvijanja radnih navika. Pored toga, instalacijom se na hard disk kopira jedino sadržaj sa prvog CD-a pa je za dostupnost većine podataka drugi CD potrebno držati u CD-ROM uređaju.

Vladimir PISODOROV

 
World Book 2004 Deluxe
Šta mislite o ovom tekstu?
Paddington The World Mystery Tour
Patrick Moore’s Guide to the Universe
Clare Balding's Horse & Pony Encyclopedia
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera