CeDeTEKA<>
082003<><>

Microsoft Encarta Encyclopedia Deluxe 2004

Iako je po mišljenju mnogih „Microsoftova” Encarta davno izgubila primat najbolje elektronske enciklopedije, programeri iz Redmonda požurili su da izdanje za nastupajuću sezonu predstave tržištu daleko pre konkurencije. Kao i prethodnih godina, ponuđene su verzije za nekoliko ciljnih grupa i to na različitim nosačima podataka (CD i DVD). Udarnu ponudu čini paket za kućnu upotrebu koji dolazi na čak pet CD-ova i bonus DVD-u sa dodatnim podacima, dok ga po obimnosti prati School varijanta namenjena primeni u obrazovanju. U osnovne verzije spada Standard izdanje (samo na jednom CD-u) i Deluxe verzija koju smo mi imali prilike da testiramo.

Liniju proizvoda Encarta od sličnih rešenja oduvek je izdvajao prijatan komandni interfejs podjednako razumljiv iskusnim i neupućenim korisnicima računara. Ni rad u izdanju za 2004. godinu ne razlikuje se mnogo, tim pre što je komandni interfejs dodatno napredovao uz zadržavanje prepoznatljivog feel & looka. Posmatrano kroz brojke, Deluxe verzija sadrži preko 63.000 pojmova, 20.000 fotografija i ilustracija, 200 video-klipova i animacija i 2500 zvučnih datoteka. Pored toga, tu je i sekcija Web Center koja sadrži informacije o više od 29.000 Internet sajtova i virtuelna mapa sa nešto više od 30.000 lokacija. Ljubitelje virtuelnih vodiča obradovaće postojanje 2D i 3D verzije koje korisniku omogućuju istraživanje odabranih pojmova na vizuelno primamljiviji način, a zanimljiva je i opcija automatizovanog pristupa Internet radio-stanicama. Važno je napomenuti da Encarta Deluxe dolazi sa garantovanom tehničkom podrškom od godinu dana, dok je taj period u slučaju skupljih modela trostruko duži (zanimljivo je da Standard verzija dolazi bez podrške). Lepa osobina je i prebacivanje kompletnog materijala sa CD-ova na hard disk, tokom instalacije, čime je potraga za informacijama kontinualna, bez mučnog ubacivanja i promene diskova.

Zbog ograničenog prostora na mediju morali su da se naprave brojni kompromisi tako da je Deluxe verzija „operisana” od dodatnog materijala koji krasi udarne verzije programa. Intuitivni Visual Browser, Interactive World Atlas, Encarta Africana, literaturni vodič i čak 109 minuta video-materijala u produkciji kuće „Discovery” nisu našli svoje mesto na ovom izdanju, što ga ne čini manje zanimljivim. Naprotiv, Encarta Deluxe predstavlja investiciju za koju nećete zažaliti zbog uloženog novca i po subjektivnom mišljenju ugodnošću korišćenja i kvalitetom informacija prevazilazi više ne toliko popularnu Britannicu.

Vladimir PISODOROV

 
Microsoft Encarta Encyclopedia Deluxe 2004
Šta mislite o ovom tekstu?
Begečka jama
exYU Rock
Tommy Walsh’s DIY Guide

Potrebno:
Windows, Pentium 2 333 MHz, 64 MB RAM, 1,1 GB na HD
Veličina:
3 CD
Cena:
30 dolara
Adresa:
www .microsoft .com /products /encarta
Kontakt:
Microsoft Software Beograd
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera