CeDeTEKA<>
092003<><>

Pirot – kapija istoka, kapija zapada

Multimedijalne prezentacije turističkih lokacija i kulturnih spomenika naše zemlje, najpopularnija kategorija domaćih CD-ROM izdanja, sve češće se objavljuju u sastavu sveobuhvatnih prezentacija opština i regiona u kojima se nalaze. Da su takve publikacije sve brojnije, ali i kvalitetnije, svedoči elektronska monografija pirotskog kraja nastala u studiju agencije za računarski inženjering „String” iz Pirota.

Pirot – kapija istoka, kapija zapada izuzetno je lepa multimedijalna prezentacija pirotskog kraja, zajednički autorski projekat tima od četrdeset ljudi iz regionalne kancelarije CeSID-a u Pirotu, koji su obezbedili bazu tekstova i fotografije i agencije „String”, čiji su inženjeri bili zaduženi za projektovanje, programiranje, grafički dizajn korisničkog okruženja i uređivanje video odlomaka.

Monografija se sastoji od 630 stranica teksta, 3020 fotografija i 45 video odlomaka, a realizovana je na srpskom i engleskom jeziku. Sadržaj čini obiman materijal o istoriji, kulturi, obrazovanju, umetnosti, privredi i turizmu, sportu, medijima i nevladinim organizacijama pirotskog kraja. Istorijski pregled događanja vezanih za krajnji istok republike Srbije obuhvata obiman materijal od početka nove ere do perioda posle Drugog svetskog rata, s posebnim osvrtom na istorijske spomenike, naročito verske objekte kojih na ovom prostoru ima u velikom broju, ali i spomenike s naročitom arhitektonskom vrednošću. O poznatim ličnostima ovog kraja, narodnom i umetničkom stvaralaštvu, ustanovama i osobinama jezika govori se u odeljku o kulturi. Pažnju čitaoca zavređuju i dokumenti o turističkim kapacitetima, lovnom i seoskom turizmu i brojnim prirodnim lepotama ovog planinskog kraja. Zanimljivi su i tekstovi o nadaleko čuvenim pirotskim ćilimima (u odeljku o privredi), brojnim nevladinim organizacijama koje deluju u Pirotu i sportskim dostignućima. Putniku koji se nameri u ovaj kraj od koristi će biti i interaktivna mapa grada, sa kompletnim spiskom ulica, kao i mogućnost direktnog povezivanja s oficijelnom Web stranicom Pirota (www.pirot.org.yu).

Organizacija korisničkog okruženja je za svaku pohvalu. Opcije su razumljive, a pretraživanja sadržaja olakšano je dobro raspoređenim opcijama za navigaciju, koje su dostupne na svim nivoima programa, od glavnog menija do poslednje opcije u nizu. Struktura članaka prati enciklopedijski model, što omogućuje punu preglednost i jednostavno iščitavanje teksta osveženog hipervezama i fotografijama koje se mogu uvećati u zasebnom prozoru. Kvalitet multimedijalnog materijala, naročito video odlomaka, sasvim zadovoljava. Jedina zamerka odnosi se na premalu rezoluciju fotografija, što je šteta budući da su neke od njih zabeležene okom vrsnog umetnika.

Pirot – kapija istoka, kapija zapada je primer kako treba da izgleda moderna, kompletno zaokružena i tehnički osavremenjena multimedijalna monografija, koja na pravi način predstavlja bogatstvo jednog od najlepših i najzdravijih predela naše zemlje. Za informacije u vezi s programom možete kontaktirati kancelariju agencije „String” putem e-mail adrese office@string.co.yu.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Pirot – kapija istoka, kapija zapada
Šta mislite o ovom tekstu?
Matiš 7
Animal Planet
Dinosaurs and other Prehistoric Life

Potrebno:
Windows, Pentium 233 MHz, 64 MB RAM
Veličina:
1 CD, 0 MB na HD
Cena:
450 dinara
Kontakt:
String
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera