CeDeTEKA<>
082003<><>

Begečka jama

Ogromno prirodno blago vojvođanske ravnice dokumentovano je solidnim brojim kvalitetnih CD-ROM publikacija. Po ugledu na prezentaciju Carske bare objavljenu prošle godine (SK 4/2002), akcionarsko društvo „DTD – Ribarstvo”, sa sedištem u Petrovaradinu, dokazalo je da ima sluha za ovaj vid marketinga, predstavivši malo poznato prirodno blago u blizini magistralnog puta koji povezuje Novi Sad i Bačku Palanku.

Begečka jama je klasična multimedijalna prezentacija jednog od najvećih prirodnih bogatstava našeg Podunavlja. Sadržaj diska obuhvata sve relevantne podatke o ovom jedinstvenom staništu retkih biljnih i životinjskih vrsta, koji uključuju odlično povezane tekstualne informacije, interaktivne mape, fotografije i crteže. U sekciji s opštim informacijama govori se o okolini, uređenju i kvalitetu voda koje pune ovo fluvijalno jezero, nastalo na mestu napuštenog dunavskog rukavca. Najviše podataka krije sekcija o flori i fauni ovog područja u kojoj je, putem kratkog teksta, fotografija i crteža, prikazano na desetine biljnih i životinjskih vrsta, među kojima ima i onih koje spadaju u red ugroženih.

U posebnom segmentu govori se o ni malo skromnim turističkim potencijalima Parka, u koje spadaju relativno dobro očuvana izvorna priroda, prekrasni pejsaži, lokalno stanovništvo koje je u velikoj meri zadržalo svoj tradicionalni način života, kao i relativno laka dostupnost i blizina velikih gradova. Akcenat turističkih radnika ovog područja je na sportskom, izletničkom, rekreativnom, nautičkom i ekološkom turizmu, koji bi mogli da obezbede sasvim solidnu ekonomsku dobit, ukoliko se na pravi način osmisle turistička ponuda i odgovarajući marketing.

Tehnička zastarelost programa, kao jedini ozbiljniji nedostatak, ogleda se u jednolično dizajniranom korisničkom okruženju, u kome je kvalitet prikaza žrtvovan na račun bržeg i udobnijeg korišćenja. Zamerka može da se uputi i na račun male rezolucije fotografija, što je prava šteta jer su mnoge od njih prava umetnička dela. Što se sadržaja tiče, tu već nema mesta prigovorima, budući da su sve izložene informacije razumljive i dovoljno bogate da korisniku pruže dobar uvid u sve potencijale ovog neopravdano zapuštenog rezervata prirode.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Microsoft Encarta Encyclopedia Deluxe 2004
Begečka jama
Šta mislite o ovom tekstu?
exYU Rock
Tommy Walsh’s DIY Guide

Kontakt: „DTD – Ribarstvo” AD, Preradovićeva 7, Petrovaradin, tel: 021/431-388, 432-573, 432-398.

Potrebno:
Windows, PC 486 100 MHz, 16 MB RAM, 4 MB na HD
Veličina:
1 CD
Cena:
300 dinara
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera