CeDeTEKA<>
082003<><>

exYU Rock

Veliki značaj rokenrola ogleda se u činjenici da je to jedan od najmasovnijih i najraznovrsnijih muzičkih pravaca, koji širom sveta uživa veliku popularnost među ljudima svih uzrasta. Na području bivše Jugoslavije od početka šezdesetih pa sve do poznih devedesetih godina nastalo je mnoštvo bendova koji su, u skladu sa shvatanjima tadašnjeg vremena, demonstrirali vrhunsko muzičko i pesničko umeće. I zaista, mnoge pesme nastale u tom periodu ostale su upamćene kao nosioci poruke o miru i ljubavi, ali i svojevrsnog bunta. Uprkos prebogatom nasleđu, još uvek ne postoji zadovoljavajući broj kvalitetnih publikacija u kojima bi sistematski bio predstavljen celokupan opus domaćih rok muzičara, naročito kada se radi o elektronskim izdanjima. Stoga treba pohvaliti ambiciozan amaterski projekat Marka Kovačevića, koji je započeo rad na nečemu što pretenduje da postane sveobuhvatna multimedijalna enciklopedija jugoslovenskog rokenrola.

exYU Rock je lepo zamišljen interaktivni vodič za upoznavanje s najznačajnijim rok grupama s ovih prostora. Predstavljeno je oko sedamdeset bendova sa teritorija današnje Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i Makedonije, od „Indeksa” do „Familije”. U programu su izložene kratke biografije, diskografije, fotografije i zvučni odlomci iz oko 400 najvećih hitova. Biografski podaci su uredno složeni i njima su obuhvaćene najznačajnije informacije vezane za nastanak grupe, karijeru i mnoge zanimljivosti iz života njenih članova. Diskografski podaci svedeni su na spisak izdatih albuma i singlova, uz informacije o izdavaču i godini kada su štampani. Uz ove podatke, za veći broj grupa priložene su i sličice sa omota albuma i koncerata, kao i kratki zvučni odlomci prepoznatljivih melodija.

Budući da se radi o prvoj verziji programa, tehnički potencijali su na nešto nižem nivou. Program ne sadrži bazu podataka, tako da ne postoji mogućnost pretraživanja, a izostavljeni su i hipertekst linkovi na slike ili srodne tekstove, koji bi donekle umanjili ovaj problem. Zvučni odlomci su zadovoljavajućeg kvaliteta, ali prilično kratki, dok se zamerke moraju uputiti na račun kvaliteta i rezolucije fotografija. Na kraju, bilo je prostora i za više multimedijalnih sadržaja, prevashodno za zvučne i video-odlomke. Korisničko okruženje je dobro organizovano, tako da je korišćenje sasvim jednostavno.

Autor programa najavio je skori završetak rada na sajtu preko kog će korisnici programa moći da preuzimaju informacije o novim grupama. Još jednom upućujemo pohvale autoru na sjajnoj ideji i entuzijazmu s kojim je krenuo u ovaj nimalo jednostavan poduhvat.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Microsoft Encarta Encyclopedia Deluxe 2004
Begečka jama
exYU Rock
Šta mislite o ovom tekstu?
Tommy Walsh’s DIY Guide

Potrebno:
Windows, Pentium 133 MHz, 32 MB RAM, 100 MB na HD
Veličina:
1 CD
Cena:
650 dinara
E-mail:
alanford@mgnet.co.yu
Telefon:
063/354-391 (SMS)
Kontakt:
Extreme
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera