PD KUTAK<>
082003<><>

HDD Regenerator Shell 1.22

Reparacija oštećenih sektora na disku direktno iz Windows okruženja

Pravilan rad računara i sigurnost uskladištenih podataka u mnogome zavisi od stanja u kojem se nalazi hard disk. Međutim, i pored akcija i preventivnih mera koje su u domenu korisnika (redovno skeniranje i defragmentacija) često može da dođe do neugodne pojave loših sektora (bad sectors). Iako vlada mišljenje da se pojavljivanjem prvog lošeg sektora nikad više ne možete osloboditi njihovog prisustva, te da se oni „razmnožavaju” geometrijskom progresijom, rešenje uvek postoji.

HDD Regenerator Shell delo je ruskog programera Dmitrija Primočenka i predstavlja odličnu alatku za kondicioniranje oštećenih hard diskova direktno iz operativnog sistema. Dobra strana ovakvog pristupa ogleda se u preskakanju nekih uobičajenih koraka (bekapovanje podataka, low-level formatiranje diska...) i očuvanju integriteta svih podataka koji su se do tog momenta nalazili na disku. Po rečima autora u gotovo 60 odsto slučajeva oštećeni sektori na hard disku nastaju usled loše magnetizovane površine medijuma koja se upotrebom ovog programa može vratiti u prvobitno stanje. Program ne skriva loše sektore nego ih zaista dovodi u ispravno stanje i u većini slučajeva uspešniji je od famoznog low-level formatiranja. Zahvaljujući razvijenom algoritmu oštećenim sektorima „okreće” se magnetni polaritet i oni ponovo postaju spremni za upotrebu bez gubitka podataka.

Upravljački interfejs praktično ne postoji, jer se na glavnom ekranu pored informacija o funkcionisanju programa jedino još nalazi komanda za početak regeneracije i kreiranje butabilne diskete. Postupak provere i regeneracije odvija se iz MS-DOS prozora gotovo bez intervencije korisnika. Ono što smeta jeste činjenica da program isključivo pravi razliku između fizički odvojenih diskova, a nikako između particija. Da ne biste gubili vreme proveravajući kompletan prostor diska (postupak je izuzetno spor), ostavljena je mogućnost upisa vrednosti (u MB) koja će poslužiti kao početna tačka. Čak i u takvoj situaciji uspećete da proverite samo jedan deo diska pa bi bolje bilo da je ostavljena i mogućnost upisa vrednosti za krajnju tačku kako bi posao mogao da se podeli i ubrza.

Ograničenje koje donosi demo verzija ogleda se u mogućnosti ispravke jedino prvog lošeg sektora na hard disku na koji program naiđe pa je HDD Regenerator Shell praktično neupotrebljiv bez uplaćene registracije. Pored toga, korisnici Windowsa NT/2000/XP neće biti u mogućnosti da postupak reparacije oštećenih diskova izvedu na opisan način (zbog ograničenja programa) već uz pomoć butabilne diskete koja može da se izradi direktno iz programa.

Vladimir PISODOROV

 
HDD Regenerator Shell 1.22
Šta mislite o ovom tekstu?
Splitty 3.0
Licq 1.2.6
AVG 6.0 Antivirus System Free Edition
YahooPOPs! 0.4.6
MV2Player 0.7
MailWasher Pro 3.1.0
3D Miracle 1.72

Potrebno:
Windows
Veličina:
5,14 MB (demo), 4,81 MB na HD
Cena:
39 dolara
Adresa:
www .dposoft .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera