CeDeTEKA<>
082003<><>

Tommy Walsh’s DIY Guide

Kada poželite da neki kućni posao obavite bez pomoći „susretljivih” majstora, ako nerado priznajete da niste u stanju da sami izađete na kraj s problemom pokvarenog vodokotlića ili da vam, nedajbože, treba moler da biste okrečili stan, onda su priručnici tipa „uradi sam” pravo rešenje za vas. Jedan od interesantnijih takvih CD-ROM izdanja stiže iz kompanije „Xplosiv Blue”.

Čovek koji u malom prstu drži rešenja za više od stotinu sitnih popravki zove se Tommy Walsh i ovim CD-om prikazuje brojne praktične savete u vezi s radovima oko bašte, u kupatilu, kuhinji i dnevnoj sobi i to putem teksta, naracije, video-odlomaka, trodimenzionalnih crteža, fotografija, dijagrama i animacija. Priručnikom su obuhvaćeni jednostavni vodoinstalaterski, električarski, molerski, baštovanski i dekoraterski radovi za koje biste u uobičajenim okolnostima odvajali podosta para. Za bolje razumevanje stručnih termina predviđen je poseban rečnik, a korisna je i mogućnost štampanja uputstva i spiskova potrebnog materijala.

Korisničko okruženje odlično je organizovano. Sadržaj je podeljen na četiri celine (bašta, kupatilo, kuhinja, dnevni boravak). Svaka od tih celina sastoji se iz većeg broja konkretnih pitanja koja vode na stranice s podrobnim uputstvima izloženim po principu „korak po korak”. Na prvoj stranici prikazan je siže s listom poslova, spisak potrebnog alata i materijala, a odmah potom prelazi se na konkretna uputstva, bogato ilustrovana sjajnim animacijama, fotografijama i video-odlomcima uz čiju pomoć se mogućnost greške u radu svodi na najmanju moguću meru. Najtemeljnije su ilustrovane radnje koje su potencijalno opasne i na njih autor skreće posebnu pažnju. Boljem razumevanju teksta u velikoj meri pomažu hipertekst linkovi koji otvaraju posebne prozore s objašnjenjem označenog termina.

Kvalitet grafičkog prikaza je na solidnom nivou, fotografije i video-inserti su sasvim korektni, dok najviše pohvala zaslužuju sjajne animacije. Jedini veći nedostatak jeste niska rezolucija, ograničena na za današnje pojmove skromnih 800 x 600 piksela. U svakom slučaju, Tommy Walsh’s DIY Guide je vrlo dobar program koji u potpunosti opravdava svoju cenu.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Microsoft Encarta Encyclopedia Deluxe 2004
Begečka jama
exYU Rock
Tommy Walsh’s DIY Guide
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Windows, Pentium 133 MHz, 16 MB RAM, 12 MB na HD
Veličina:
1 CD
Cena:
500 dinara
Adresa:
www .xplosiv .net
Kontakt:
Extreme
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera