CeDeTEKA<>
072003<><>

Kuvarkuća

Prvi elektronski kuvar na srpskom jeziku, u izdanju kompanije „Extreme”, jedno je od najprijatnijih iznenađenja na domaćoj multimedijalnoj sceni u proteklih nekoliko meseci. Jasmina Kikojević-Babić i Dubravka Stamenić, autorke programa, sakupile su i priredile više od pet stotina odabranih recepata narodne kuhinje. Kuvar sadrži proverene recepte koji se na našim prostorima spremaju generacijama, ali i recepte za nova, neobična jela i poslastice koja se brzo pripremaju na klasične načine ili u mikrotalasnoj rerni.

Svaki recept ilustrovan je fotografijom i sadrži informacije o vrsti jela, kao i spisak neophodnih namirnica. Budući da su podaci organizovani u okviru relacione baze podataka u formatu MS Access, recepti se mogu brzo i lako pretraživati, štampati, slati elektronskom poštom ili menjati prema sopstvenim potrebama. Postoji i mogućnost dodavanja novih recepata i odgovarajućih fotografija. Uz malo više truda moguće je sastaviti kompletne jelovnike za posebne prilike ili svakodnevne obroke, brže i jednostavnije nego upotrebom štampanih kuvara.

Na osnovu odabranih jela program automatski izrađuje spisak potrebnih namirnica, uključujući i njihovu količinu; taj spisak se može po želji proširiti i odštampati u obliku podsetnika za kupovinu. Za svaku namirnicu korisnik može definisati cenu, tako da program u trenutku precizno proračunava vrednost obroka, olakšavajući planiranje troškova. Kuvarkuća sadrži i naročit podsetnik, mini-bazu s podacima o prijateljima, rođacima ili poslovnim partnerima. Ti podaci se odnose na rođendane, slave, omiljena jela i druge sitnice koje ne treba gubiti iz vida kada su u pitanju ljudi do kojih vam je stalo. Program sadrži još i zanimljive predloge jelovnika za posebne prilike i svaki dan, raznovrsne savete i pravila koja se odnose ne značaj, pripremanje i čuvanje hrane. Ovde se nalazi korisni podaci o mesu, povrću, zamrzavanju hrane, pripremi zimnice, korišćenju mikrotalasne rerne, upotrebi vina u kuvanju itd.

Korisničko okruženje programa odgovara interfejsu klasične Access baze podataka, te nije naročito atraktivno. To, međutim, ne treba shvatiti kao ozbiljniju zamerku, pošto glavnu vrednost ovog paketa čini bogat i atraktivan sadržaj. Korišćenje programa je jednostavno, a postoji i bogata interna dokumentacija u kojoj su potanko objašnjene sve opcije. S vremena na vreme potrebno je pokrenuti funkciju za održavanje i komprimovanje baze, koja ispravlja eventualne greške i taj proces traje nekoliko minuta ili duže, u zavisnosti od brzine računara. Program nije hardverski zahtevan, ali je za udoban rad preporučljivo 128 MB memorije.

Ako je verovati narodnoj izreci da „put do svakog srca vodi kroz stomak”, Kuvarkuću možemo preporučiti kao korisnu alatku za svako domaćinstvo.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Kuvarkuća
Šta mislite o ovom tekstu?
Imaš li kefalo
Vesela gramatika
Garden Encyclopedia 2 Deluxe

Potrebno:
Windows, Pentium 2 400 MHz, 64 MB RAM
Veličina:
1 CD, 250 MB na HD
Cena:
990 dinara
Adresa:
www .extreme .co .yu
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera