PD KUTAK<>
122003<><>

DivXG400 2.83

Reprodukcija prevoda za DivX filmove

Prvobitno zamišljen kao program koji će omogućiti nesmetano uživanje u DivX sadržaju vlasnicima grafičkih kartica Matrox G400/450, DivXG400 je tokom dve godine postojanja izrastao u nezamenljiv alat svih koji uživaju u kućnim projekcijama. Međutim, rasprostranjeno mišljenje da ovaj program predstavlja još jedan DirectShow filter (poput često pominjanog ffdshowa; vidi okvir) potpuno je pogrešno, s obzirom na to da DivXG400 ne sadrži funkcije za „peglanje” prikaza. Njegova osnovna namena jeste pružanje većeg komfora prilikom procesa reprodukcije video sadržaja i snažna podrška za prikaz prevoda (subtitles).

Iako je trenutno u upotrebi preko 30 različitih formata prevoda, njihova reprodukcija prosečnom korisniku ne predstavlja veći problem. Programi kao što su BSPlayer (www.bsplayer.org), RadLight (www.radlight.net), MicroDVD Player (www.tiasoft.de), MV2Player (mv2.czweb.org) i slični u sebi već imaju sve što je potrebno za nesmetano prikazivanje većine formata prevoda. Pored toga, od gomile formata u praktičnoj upotrebi nalazi se tek njih nekoliko (SubRip, MicroDVD, tekstualni...) pa jedini problem može da nastane u slučajevima višejezičnih VobSub prevoda. (Inače, ovaj problem se rešava korišćenjem programa pod nazivom DirectVobSub 2.23 koji se često nalazi kao sastavni deo univerzalnih kodek paketa kakav je recimo Nimo Codec Pack, nimo.titanesk.com, ili K-Lite Codec Pack, www.freecodecs.com.)

Ipak, ne tako mali broj korisnika nema naviku korišćenja jednog od pomenutih plejera iz tzv. „velike četvorke” i prevashodno se oslanja na komoditet osnovnog Windows okruženja. Upravo tu nastaju problemi jer Media Player zbog malog broja opcija i nemogućnosti prikazivanja prevoda nije baš najsrećnije rešenje. U tu grupu može da se svrsta i ekskluzivni (po opcijama) CyberLinkov PowerDVD Player (verzija 5.0 nedavno je ugledala svetlost dana), poznat vlasnicima DVD čitača, koji ne nudi podršku za prikazivanje titlova prilikom reprodukcije DivX-a.

ffdshow
 
(klik za uvećanje: JPG, 32 KB) 
Poput DivXG400, ffdshow se takođe startuje automatski, a opcijama je moguće pristupati putem Systraya ili na klasičan način pozivanjem konfiguracionog panela. Kao što smo već više puta rekli, ovaj program predstavlja skup DirectShow filtera koji korisniku omogućavaju jednostavnu kontrolu nad procesom reprodukcije video materijala i preduzimanje čitavog niza najrazličitijih akcija. Osnovu čini moćni postprocesing sistem za peglanje prikaza i uklanjanje eventualnih grešaka koje mogu da dovedu do „zaglavljivanja slike” i prekida reprodukcije. Prepoznatljivim opcijama kao što su: Noise, Sharpen, Blur, Offset, Levels, Deinterlace i sl. dodate su mogućnosti „čupanja” sadržaja reprodukovanog materijala (statične slike u proizvoljnom vremenskom periodu), „kropovanja” delova slike i prikazivanja titlova. Pored toga tu je i odlična OSD podrška koja, nasuprot mršavoj DivXG400 varijanti, donosi prikaz čitavog niza (ne)potrebnih informacija (vreme, dužina trajanja, broj frejmova, rezolucija, kašnjenje titla, vrsta kodeka...), kao i opcije za korekciju geometrije slike i kontrolu Overlay prikaza. Polje na kome se ffdshow pokazao u punoj snazi jeste reprodukcija video materijala niske ulazne rezolucije, nastalog korišćenjem starijih verzija kodeka. Rezultat se ogleda u značajnom izoštravanju prikaza kao i u uklanjanju neprijatnih „kockica” u većini slučajeva. Program je besplatan, a preuzimanje instalacione datoteke (667 KB) može da se obavi sa adrese sourceforge.net/projects/ffdshow.
 
DivXG400 se automatski startuje svaki put kada „oseti” da je korisnik započeo proces reprodukcije video materijala. To se odnosi i na ručno pokretanje iz programa kao što su Total Commander ili Windows Explorer ili direktno iz nekog od softverskih plejera (sa pojedinim plejerima postoji odstupanje od ovog pravila). Brojnim opcijama pristupa se putem ikonice na Systrayu koja nudi kontrolu i ostalih aktivnih audio/video filtera, bez obzira na to što nemaju direktne veze s ovim programom. Prisutne su tri sekcije: Picture, Subtitles i OSD, koje već svojim imenima nagoveštavaju delokrug upotrebe. Iako ne sadrži funkcije za „peglanje” prikaza, sekcija Picture donosi nekoliko korisnih opcija koje će doprineti povećanju uživanja prilikom reprodukcije. Pored kontrole overscan prikaza, tu je i mogućnost odsecanja nepoželjnih ivica, opcija za „flipovanje” (rotiranje) slike, odabir formata reprodukcije (4:3, 16:9), automatsku reprodukciju klipova željenim framerateom (bez obzira na original), dodeljivanja neiskorišćenih delova ekrana (tzv. leftover) prikazu titlova i OSD-a itd. Najznačajnija sekcija svakako je Subtitles, a važno je istaći da nema formata titla koji DivXG400 nije sposoban da prikaže (to se odnosi i na VobSub 7 titlove). Na prvi pogled ova sekcija ne nudi obilje funkcija, ali je njihov broj i više nego dovoljan za svakodnevno korišćenje. Tu su neizbežne opcije za odabir vrste, veličine, transparentnosti i boje fonta, pozicioniranje titla na ekranu, podešavanje tajminga (za neusaglašene titlove), setovanje osnovnog jezika (za višejezične titlove) i određivanje radnog direktorijuma sa titlovima. Konačno, OSD sekcija nudi opcije za podešavanje dodatnih informacija na ekranu tokom reprodukcije. Nažalost, u ovu grupu ubrajaju se samo sat i informacija o proteklom (preostalom) vremenu reprodukcije koje je moguće slobodno pozicionirati u bilo kom delu ekrana uz određivanje transparentnosti, vrste, veličine i boje fonta.

Kada se jednom podesi, DivXG400 postaje sastavni deo sistema na koji gotovo da možete da zaboravite. Ukoliko se fajl koji sadrži prevod za reprodukovani film nalazi u istom direktorijumu (ili unapred definisanom), a pri tom ima i isti naziv, titl će se automatski pojaviti na ekranu bez potrebe za intervencijom korisnika. Ta, kao i činjenica da je lagan za korišćenje, te da se automatski startuje pokretanjem reprodukcije sa bilo kog dela desktopa, učiniće da se „zavrti” na diskovima svih onih koji svakodnevno upražnjavaju gledanje DivX naslova.

Vladimir PISODOROV

 
DivXG400 2.83
Šta mislite o ovom tekstu?
Scopeware Vision Professional 1.3.3
WinStars 1.0
The Virtual Woman Millennium 0.935
Kshowmail 3.0.5 beta
IRMSoft C++ Testing Engine 2.0
Associate This 1.10

Potrebno:
Windows
Veličina:
245 KB, 500 KB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
www .tac .ee /~prr /videoutils
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera