PD KUTAK<>
012004<><>

FocusViewer 1.12, Futuris Imager 2.6a, DIMIN Image Viewer 2.3.0, MDW Picture Viewer 1.0.68, fCoder IBrowser 1.4, XnView 1.66, Vallen JPegger 4.40e, IrfanView 3.85

Besplatni pregledači

Osam programa zbog kojih možete da zaboravite na ACDSee

Najnovija, šesta verzija najpopularnijeg programa za manipulaciju i pregled grafičkih datoteka ACDSee još jednom nas je podsetila da se na Zapadu uspešne franšize bezobrazno skupo naplaćuju. Cena od 50 dolara za osnovnu verziju i čitavih 80 dolara za PowerPack izdanje kao i sve veća prašina koja se u domaćim računarskim krugovima diže oko korišćenja legalizovanog softvera navele su nas da načinimo svojevrstan presek ponude besplatnih softverskih rešenja za ovu svrhu. Na kraju, kako to obično biva, ispostavilo se da ono što je skupo (ACDSee, u ovom slučaju) ne mora uvek da bude srazmerno kvalitetno i upotrebljivo, te da postoji nekoliko besplatnih rešenja koja svojom funkcionalnošću pariraju popularnom programu, ali ga u nekim oblastima primene i prevazilaze.

Lako naoružanje

Pregled grafičkih fajlova spada u svakodnevne poslove koje najširi krug korisnika regularno upražnjava. Upravo iz tog razloga od programa za tu svrhu traži se brzina, fleksibilnost i odmeren broj pratećih mogućnosti (što programeri ACD Systemsa u poslednje vreme pomalo zaboravljaju). Ukoliko vam je jednostavnost na prvom mestu, u ovoj kategoriji naći ćete ostvarenje za sebe.

FocusViewer
FocusViewer
FocusViewer 1.12 je pravi primer toga kako funkcionalan program za pregled grafičkih datoteka treba da izgleda. Iza jednostavnog upravljačkog interfejsa (preslikane verzije starijih ACDSeea) krije se programska rutina koja dozvoljava „otvaranje” 32 različita grafička zapisa i konvertovanje u dva često korišćena zapisa (BMP i JPG). Četiri odvojene funkcionalne celine (Browser, Viewer, Editor i Printer) dozvoljavaju jednostavnu manipulaciju slikama, uključujući tu njihovo štampanje i implementaciju dvadesetak grafičkih filtera (Brightness, Color, Saturation, Mosaic, Emboss, Blur, Smooth...). Najveća zamerka programu, pored konverzije u samo dva zapisa, odnosi se na nemogućnost promene veličine thumbnaila u Browseru, listanje slika isključivo iz aktivnog direktorijuma (poddirektorijumi kao da ne postoje) kao i nedostatak opcije slideshow.

Futuris Imager
Futuris Imager 
Za Futuris Imager 2.6a ne može se reći da predstavlja otelotvorenje želja i nadanja korisnika kada je idealan grafički viewer u pitanju. Ipak, program pruža podršku za sasvim pristojan broj grafičkih formata (čita 43, a može da izvrši konverziju u osam različitih zapisa), ali i donosi nekoliko pratećih mogućnosti. To se pre svega odnosi na raznorazne grafičke filtere, izradu HTML stranica, slanje slika putem (eksternog) e-mail klijenta, opciju slideshow i TWAIN podršku. Najveća mana, s druge strane, opet je prilično nekonvencionalan, pomalo nerazumljiv upravljački interfejs i previše siromašan odeljak koji služi za listanje direktorijuma i prikaz njihovog sadržaja putem thumbnaila (gotovo da se ne razlikuje od Windows Explorera).

DIMIN Image Viewer
DIMIN Image Viewer
Trenutno najperspektivnije ostvarenje u ovoj oblasti predstavlja delo ruskih programera pod nazivom DIMIN Image Viewer. Iako je za svakodnevan normalan rad sa ovim programom prethodno potrebno utrošiti prilično vremena za uhodavanje (zbog nekarakterističnog komandnog okruženja), broj mogućnosti je ono što ga „izbacuje” u prvi plan. Osnovni prikaz programa sadrži čak četiri odvojena prozora koja slobodno mogu da se raspoređuju po desktopu (nisu fiksirani jedan za drugi). Najvažniji od njih, iako najmanji, više podseća na multimedijalni plejer zbog postojanja kontrola za reprodukciju slideshowa i klizača koji omogućuje brzo prebacivanje pogleda u direktorijumima koji sadrže mnogo slika. Iz ovog prozora takođe se vrši pristup podešavanjima programa. Druga celina pod nazivom Thumbnails, kao što joj ime sugeriše, služi za prikazivanje thumbnaila slika (u tri veličine: 50 x 50, 80 x 80 i 100 x 100 piksela) aktivnog ili bilo kog odabranog direktorijuma (ne mora da bude onaj odabran iz glavnog dela programa), dok se u prozoru Image izabrane slike prikazuju u preview ili režimu preko celog ekrana. Na kraju, u prozoru File List se prikazuju informacije o grafičkim fajlovima, a ne možemo da se otmemo utisku da je sve ovo moglo da bude implementirano u okviru jednog radnog ekrana kao kod srodnih ostvarenja. Pored klasičnog načina pregleda slika i manje-više standardne slideshow opcije, DIMIN Image Viewer donosi jedinstveni način za prikazivanje slika preko celog ekrana uz dva dodatna pogleda od kojih je prvi minimizirana verzija slike, a drugi zumirana oblast oko kursora. Od dodatnih opcija važno pomena je postojanje grafičkih filtera, mogućnost izrade HTML stranica sa slikama i generisanje fajla autorun.inf za izradu automatizovanih prezentacija sa kompakt diskova. Iako trenutno ne sadrži podršku za rad na srpskom jeziku, verujemo da će u nekoj od narednih verzija i ovo biti urađeno, pošto program već ima implementiranu podršku za promenu jezika rada (za sada ih je samo nekoliko). Raduje i mogućnost korišćenja plug-inova koji dodatno uvećavaju funkcionalnost programa, a za sada jedino mogu da se „pokupe” sa oficijelnog sajta.

MDW Picture Viewer
MDW Picture Viewer 
Još jedan program iz ove klase je MDW Picture Viewer 1.0.68. On nije toliko orijentisan ka slideshow projekcijama, koliko ka brzom pristupu slikama na hard disku ili nekom drugom mediju. Program ne poseduje gotovo nikakve dodatne opcije (izuzimajući najjednostavniju slideshow podršku i integrisanje u Shell), a čak nema ni uobičajenu komandu Convert. Pristup slikama obavlja se u Explorer maniru, uz odsustvo thumbnail prikaza (veći deo ekrana umesto toga rezervisan je za preview prikaz). S obzirom na to da podržava svega 13 grafičkih zapisa (među kojima su i BMP, JPG, GIF, ICO, CUR...), najveće koristi imaće vlasnici digitalnih kamera koji žele da na jednostavan i brz način pristupe kolekciji fotografija, kao i oni koji retko barataju raznolikim grafičkim sadržajem.

fCoder IBrowser
fCoder IBrowser
Po rečima programera, fCoder IBrowser 1.4 namenjen je ljudima koji žele da na brz način pristupe direktorijumima sa mnogo slika uz dobijanje thumbnail prikaza. Program odlikuje prijatan, modularno organizovan komandni interfejs koji dozvoljava premeštanje i određivanje veličine svih svojih komponenti na radnom ekranu (za razliku od DIMIN Image Viewera, uvek su u okviru jednog prozora). Kako je akcenat stavljen na thumbnail prikaz (uz izuzetno brzo otvaranje glomaznih direktorijuma sa slikama), korisniku je ostavljena puna sloboda u definisanju njegove veličine, sortiranju fajlova i organizovanju putem Favorites liste. Pored rotiranja i „flipovanja” prikaza, na slikama nije moguće vršiti nikakve izmene (nema ni grafičkih filtera), a najveće razočaranje je potpuno odsustvo opcije Convert zbog čega ovaj program zaista možete koristiti samo kao viewer grafičkih formata u bukvalnom smislu. Lepa osobina programa je integrisanje u komandni Shell, što dozvoljava pristup i pregled slika bez prethodnog startovanja programa direktno iz Explorera. Opcija Slideshow je standardno podržana.

Teška kategorija

XnView
XnView 
O programu gospodina Pjera Giljea (Pierre Gougelet) – XnView – pisali smo u SK 5/2003. Aktuelna je verzija 1.66 koja donosi ispravku nekoliko sitnica i podršku za dodatne formate po čemu se ovaj program ubraja u sam vrh trenutne ponude. Ne treba posebno isticati da je XnView apsolutni šampion kada je reč o broju podržanih različitih formata grafičkih zapisa (393 „otvara”, a u 60 „upisuje”). Pored toga, jednostavnost upotrebe i sličnost sa ACDSeeom omogućava brz prelaz sa platforme na platformu, bez potrebe za dužim prilagođavanjem. S obzirom na to da poseduje mnogo dodatnih mogućnosti (Capture, SlideShow, Convert opcije, moćan Search, mogućnost izrade panoramskih fotografija, kreiranje Web stranica sa grafičkim sadržajem, izradu foto CD-ova i tako dalje), XnView predstavlja idealno rešenje za one koji traže „malo više” od običnog programa za prikaz grafičkih datoteka. Na sve to dolazi i lokalizacija na srpski jezik kao i mogućnost rada pod drugim operativnim sistemima (Linuxom u prvom redu). Jedino što programu može da se zameri jeste nepotrebno otvaranje prozora za prikaz slika mimo već postojećeg osnovnog, što samo stvara gužvu na ekranu.

Vallen JPegger
Vallen JPegger
Iako pretpostavljamo da je prilično nepoznat domaćoj kompjuterskoj javnosti, Vallen JPegger 4.40e može da se uvrsti u sam vrh ponude besplatnih programa za pregled grafičkih datoteka. Sličnost sa ACDSeejem više je nego očigledna što, na svu sreću, nimalo ne umanjuje kvalitet ovog ostvarenja. Na glavnom ekranu, kojim dominira thumbnail prikaz odabranog direktorijuma, prisutne su i opcije za listanje i preslušavanje MP3 datoteka (sortirane po kategorijama). Obe mogućnosti programa dozvoljeno je koristiti simultano, pa dok listate direktorijume sa fotografijama, možete da uživate u omiljenoj MP3 muzici. Koncepcijska sličnost sa ACDSeeom ne ogleda se samo u vizuelnoj sličnosti komadnog interfejsa, već i u zadržanoj strukturi izvršavanja komandi tokom listanja/pregleda materijala (većina komandi poziva se obeležavanjem željenog fajla i pritiskanjem desnog tastera na mišu). Ono što je zanimljivo odnosi se na način pregleda odabranih grafičkih fajlova. Naime, pored standardnog thumbnail prikaza, sliku je moguće pogledati u klasičnom full-screen prikazu (levim klikom miša) ili u posebnom prozoru odabiranjem komandne kartice Image u okviru glavnog ekrana (thumbnail prikaz se tada zamenjuje prozorom preview). Time je obezbeđena brzi preview koji nije ograničen nedostatkom slobodnog prostora na ekranu koji obično uslovljava usitnjavanje prikaza na veličinu kutije šibica dok se čitava operacija obavlja u okviru istog prozora. Nažalost, program nije krcat dodatnim mogućnostima. Pored podrške za TWAIN, štampanje (posebno fotografija, thumbnailova ili čestitki sa fotografijama), Slide show opcije, jednostavnijih komandi za obradu fotografija („flipovanje”, rotiranje, risemplovanje) i Capture opcije ne može očekivati više. Najviše smeta siromašna Convert opcija koja podržava snimanje u samo dva formata – BMP i JPG. S druge strane, program je odlično lokalizovan na srpski jezik i čak podržava rad u ćirilici.

IrfanView
IrfanView 
Međutim, ubedljivo najbolje ostvarenje od svih koja su se našla na testu delo je čoveka sa prostora bivše Jugoslavije – Irfana Škiljana iz Jajca – pod nazivom IrfanView. O jednoj od prethodnih verzija, 3.25, pisali smo još u SK 11/2000, dok je program u međuvremenu „dogurao” do verzije 3.85. IrfanView predstavlja daleko više od običnog viewera grafičkih datoteka s obzirom na to da u sebi sadrži odvojene celine za reprodukciju celokupne lepeze multimedijalnog sadržaja i brojne prateće mogućnosti. Naime, uz pomoć ugrađenog Multimedia Playera (instalira se kao plug-in podrška i u potpunosti se oslanja na Microsoftov MediaPlayer) ovaj program se pretvara u svojevrsnu alatku za reprodukciju DivX i sličnog video materijala, dok MP3 Player obezbeđuje uživanje u kućnoj MP3 kolekciji muzike. Pored toga, obezbeđena je podrška za preko osamdeset različitih grafičkih i drugih zapisa, pa je pored standardnog repertoara slika moguće proveravati i sadržaj tekstualnih datoteka (postoje i ASCII i HEX editori) ili fontova. Naravno, tu je i neizbežna kolekcija alata i filtera za manipulaciju slikama i ugrađena podrška za korišćenje Adobeovih 8BF filtera. Program poseduje i Capture i Slideshow opcije, dok je mogućnost skeniranja materijala putem TWAIN opcije dodatno zaokružila povoljno mišljenje koje smo izneli na početku ovog pasusa. U posebne mogućnosti može da se ubroji svojevrstan e-mail klijent program koji služi za automatizovano slanje slika putem elektronske pošte direktno iz programa, kao i podrška za standard JPEG2000. Korisnicima naviklim na svakodnevnu upotrebu ACDSeea u početku može da zasmeta organizacija i način na koji funkcioniše IrfanView, ali se već nakon nekoliko dana rada nelagodnost prevazilazi.

Vladimir PISODOROV

Ime programa Adresa Veličina Formati JPEG 2000 Srpski Obrada slika
FocusViewer 1.12 www. focussoft. net/ Viewer.html 844 KB / 1,42 MB 32 Ne Ne Da
Futuris Imager 2.6a futuris. plastiqueweb. com 1,35 MB / 3,91 MB 43 Ne Ne Da
DIMIN Image Viewer 2.3.0 www. dimin. net/ software/ imgview2 576 KB / 665 KB 42 Da Ne Da
MDW Picture Viewer 1.0.68 mdwonline. tripod. com 1,7 MB / 408 KB 13 Ne Ne Ne
fCoder IBrowser 1.4 ibrowser. fcodersoft. com 2,98 MB / 5,83 MB 72 Da Ne Ne
XnView 1.66 www. xnview. com 2,1 MB / 2,8 MB 393 Da Da Da
Vallen JPegger 4.40e www. vallen. de/ freeware 1,86 MB / 1,9 MB 40 Ne Da Da
IrfanView 3.85 www.irfanview.com 817 KB / 1,23 MB 82 Da Da Da
 
FocusViewer 1.12, Futuris Imager 2.6a, DIMIN Image Viewer 2.3.0, MDW Picture Viewer 1.0.68, fCoder IBrowser 1.4, XnView 1.66, Vallen JPegger 4.40e, IrfanView 3.85
Šta mislite o ovom tekstu?
Total Commander 6.0
BSPlayer 1.00
Travelaxe 2.18
Easy Video Capture 1.10

Šta je JPEG2000?
Kao relativno nov grafički format, JPEG2000 još uvek nije zauzeo mesto koje je svojim karakteristikama evidentno zaslužio. U odnosu na klasičan JPEG zapis koji srećemo prilikom svakodnevnog rada u bilo kojoj oblasti primene, JPEG2000 nudi mnogostruko veći nivo kvaliteta fotografije uz zadržavanje male veličine izlaznog fajla. Povećan kvalitet nakon izvršene kompresije omogućava primenjena tehnika wavelets koja umnogome otklanja nedostatke poznatog 8 x 8 „blokovskog” načina sabijanja informacija. Rezultat se ogleda u mnogo čistijem prikazu (gotovo identičnom originalu) na kojem se tek pri velikim vrednostima zuma primećuju, za JPEG format čuvene, „kockice”. Inače, fajlovi u novom formatu nalaze se zapisani pod ekstenzijom JP2 (mogu da budu i J2C, J2K, JPC i JPX) i za sada samo nekoliko grafičkih viewera (vidi tabelu) podržava njihovo „otvaranje”. Pored toga, ako surfujući Internetom naiđete na stranice koje sadrže materijal u JPEG2000 formatu, sva je prilika da nećete biti u mogućnosti da ga vidite, pošto je za ovu operaciju potrebno imati odgovarajući plug-in koji će Web čitaču omogućiti ovu funkciju (za Netscape plug-in korisno je posetiti prezentaciju firme LuraTech na adresi www.luratech.com, a za ostale browsere adresu www.morgan-multimedia.com/JPEG2000). Više informacija o ovoj temi možete da potražite na sledećim Internet adresama: www.jpeg2000info.com i www.jpeg.org/JPEG2000.html.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera