PD KUTAK<>
112000<><>

Irfan View 3.25

Kada je reč o grafičkim viewerima mnogi misle da je sa pojavom programa ACDSee na ovom polju rečeno sve. Iako se moramo složiti da je dotično ostvarenje zaista postalo reper, tu i tamo se pojavljuju programčići koji ukazuju da ni ostali programeri ne sede skrštenih ruku.

Irfan View nikako se ne može nazvati običnim programom za pregledanje slika iz prostog razloga što nudi mnogo više od toga i, uslovno se može reći, sastoji se iz dve celine. Naime, pored samog listanja i gledanja grafičkih zapisa ovaj program nudi još i mogućnost nekih elementarnih operacija nad slikom kao što je promena veličine, smanjivanje broja boja, izoštravanje, a postoji i mogućnost implementiranja efekata kakve smo navikli da koristimo u Photoshopu. Njih naravno nema mnogo, ali se putem klasičnih plug-inova ovaj broj može dovesti na sasvim zadovoljavajući nivo. Pored ovoga, iz Irfan Viewa možete importovati slike koje ste odradili na skeneru, jer postoji opcija Acquire, kojom se preko standardnih TWAIN drajvera direktno pristupa skeneru i drugim ulaznim uređajima. Moguća je i batch konverzija velikog broja fajlova, tako da oni koji često imaju potrebu za izmenama ogromnih količina slika neće biti razočarani.

Deo Irfan Viewa koji se odnosi na samo listanje i pregled fajlova priča je za sebe. I pristupa mu se preko posebne komande, a broj zapisa koje prepoznaje zaista je impresivan: 40 grafičkih, 3 video i 6 audio formata (da, tu je i MP3). U Preview ekranu je moguće podešavati veličinu thumbnaila, a slike je moguće gledati na načine koje smo već navikli u programima slične namene. Ovde moramo napomenuti jednu lepu osobinu programa koja se odnosi na miševe sa skrol tasterom (točkićem), jer se njihovom upotrebom omogućava lakše listanje gore-dole kroz direktorijum. Normalno, slike koje pregledate moguće je direktno postaviti na desktop kao wallpaper ili ih odštampati.

Dodatne informacije na adresi www.irfanview.com.

Vladimir PISODOROV

 
UltraPlayer 2.0
Irfan View 3.25
Šta mislite o ovom tekstu?
ICQ 2000b 4.55
Hot CPU Tester 0.92 beta
Banner Crafter 1.020
MicroBest Cracklock 3.6
ChatKiller 1.0

TIP:
Grafički viewer
INFO:
Windows (iview325.exe, 572 KB)
REGISTRACIJA:
Program je besplatan.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera