CeDeTEKA<>
072005<><>

Prozor u svet – divlje životinje

Mađarsko-srpska kompanija Dexsoft, jedan od najplodnijih domaćih izdavača interaktivnih programa za najmlađe (Malo Seoce, Ivana, Svet brojeva, Igrajmo se), pokrenula je novu ediciju multimedijalnih prezentacija Prozor u svet, jedinstvenu zbirku zanimljivih članaka iz različitih oblasti. Prvi CD-ROM iz ove serije govori o divljim životinjama, ali na način koji se umnogome razlikuje od klasičnih elektronskih enciklopedija.

Disk Divlje životinje je neobično uobličena kolekcija koja se sastoji od bogato ilustrovanih odgovora na blizu stotinu pitanja u vezi s faunom naše planete. Uglavnom se radi o zanimljivostima u vezi s anatomijom, načinom života, sklonostima i svim drugim pitanjima koja samo radoznali dečji um može da osmisli. Ni na jednom drugom mestu ne mogu se naći odgovori na pitanja da li slonova deca dobijaju batine, zašto je nosorog nezadovoljan svojim kratkim repom, kako žirafa pije vodu i da li su kenguri bokseri. Kroz odgovore na ova i slična pitanja korisniku se prikazuju i druge važne informacije o odabranoj vrsti, kao i niz duhovitih opaski i analogija koje se naprosto urežu u pamćenje i čitaocu pomažu da oformi kvalitativno drugačije mišljenje o divljim životinjama iz najbližeg okruženja. Što se sadržaja prezentacije tiče, pokrivene su najrasprostranjenije autohtone vrste, upravo one s kojima deca najčešće dolaze u dodir dok čitaju bajke ili gledaju popularne prirodnjačke emisije na televiziji.

Prozor u svet – divlje životinje se odlikuje sjajno uobličenim okruženjem kojim dominiraju prelepi autorski crteži i bogata naratorska podloga, kao i ilustrativne fotografije i kratki ali kvalitetni video-odlomci u XviD formatu. Člancima se pristupa preko crtanih ikonica glavnog menija, koje predstavljaju određenu životinju odnosno putem funkcije za pretraživanje u kojoj su pobrojana sva pitanja. Struktura članaka je u skladu sa celokupnom grafičkom orijentacijom interfejsa: veći deo ekrana zauzimaju crteži i fotografije, dok se u dnu nalaze gedžeti za navigaciju i otvaranje galerije slika odnosno pokretanje video-zapisa (program u zbiru ima nešto više od 800 fotografija odnosno 70 video-inserata). Fotografije iz galerije se mogu štampati direktno iz programa, a za izolovani pregled teksta su pripremljeni dokumenti u formatu Adobe Acrobat koji je pogodan za dalju obradu (uređivanje, štampanje, distribuciju putem Interneta i drugo).

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Moj ljubimac
The Ultimate 3D Skeleton
Prozor u svet – divlje životinje
Šta mislite o ovom tekstu?
Družina znanja – Magi i Cica

Potrebno:
Windows, Pentium 3/500 MHz, 32 MB RAM
Veličina:
1 CD, 0 MB na HD
Cena:
650 dinara
Adresa:
www .dexsoft .co .yu
Kontakt:
Extreme
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera