CeDeTEKA<>
062005<><>

abCD.Beograd

Razvoj turističke ponude Beograda, pored opsežnih radova na umivanju gradskih ulica i fasada i uređivanju agencijskih programa, podrazumeva i napore na polju elektronskog promovisanja putem Interneta i multimedije. Među malobrojnim elektronskim prezentacijama i monografijama o Beogradu nismo videli izdanje koje je tako nadahnuto kao novi program izdavačke kuće Nomed, delo talentovanih autora, novinara, snimatelja i programera čija je očaranost gradom s ušća Save i Dunava neosporna.

abCD.Beograd je nesumnjivo najcelovitija i vizuelno najbolje uobličena CD-ROM prezentacija jednog od najstarijih evropskih gradova. Ovo dvojezično, srpsko ćirilično i englesko izdanje u celosti je sklopljeno u Flashu (603 MB), a prestonicu Srbije i Crne Gore predstavlja na više od šest stotina stranica zanimljivog teksta koji je prošaran raznovrsnim ilustracijama, filmskim materijalom, animacijama i primerenom muzičkom podlogom. Sadržaj diska obuhvata sve što bi svaki Beograđanin trebalo da zna o svom gradu, a što bi zainteresovalo turiste koji žele da zavire u suštinu grada koji je više desetina puta rušen do temelja i iznova građen. U okviru lične karte grada opisani su topografski položaj i administrativna podela Beograda, klima, stanovništvo i drugi osnovni podaci koji oslikavaju aktuelni trenutak. Meni Vekovnik sadrži više zanimljivih, hronološki razvrstanih i sadržajnih storija o bogatoj istoriji 23 veka starog grada, od deluvijalnih „Beograđana” iz doba paleolita do demokratskih promena s početka trećeg milenijuma.

Poglavlje Ambijenti predstavlja istorijsko, kulturno, građevinsko i drugo blago koje se krije u gustoj mreži gradskih sokaka. Tu su još i bogato ilustrovane priče o beogradskim stadionima, parkovima i šumama, rekreativnim sadržajima, hotelima i turističkim organizacijama, muzejima, pozorištima i drugim znamenitostima kojih se ne bi postidele ni najveće svetske metropole. Program nudi i više praktičnih informacija – plan grada, lokacije bolnica, biblioteka, spisak maršruta javnog saobraćaja i drugo. Sladokuscima će se dopasti i knjiga recepata najpoznatijih jela i pića koja se konzumiraju u beogradskim domovima i kafanama.

Kvalitet multimedijalnog materijala je za svaku pohvalu, a i u kvantitativnom smislu rezultati su iznad očekivanja. Prezentacija broji 150 strana novinarskog teksta, preko 1000 full screen fotografija među kojima je i stotinak arhivskih, nekoliko prijatnih melodija koje predstavljaju aranžmane čuvenih lakih nota i oko deset minuta video-odlomaka. Korisničko okruženje je veoma lepo organizovano, uz neka originalna rešenja u rasporedu i animaciji opcija menija, što program čini dinamičnijim, ali pomalo komplikuje navigaciju. Pohvalu zaslužuje koncizan sadržaj putem kojeg se može pristupiti svim segmentima prezentacije.

abCD.Beograd je program koji na pravi način oslikava ne samo fasadu nego i samu suštinu beogradske čaršije jer gotovo da nema važnog detalja koji autori nisu pomenuli. Ako tražite način da gostima iz inostranstva što bolje predstavite srpsku prestonicu ili naprosto volite Beograd, pogledajte prvu multimedijalnu monografiju koja je dostojna veličine grada kojem je posvećena.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
abCD.Beograd
Šta mislite o ovom tekstu?
TypingMaster Pro
Food Force
3D Driving-School 3

Potrebno:
Windows, Pentium 2/333 MHz, 256 MB RAM
Veličina:
1 CD, 0 MB na HD
Cena:
799 dinara
Kontakt:
Extreme
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera