CeDeTEKA<>
072005<><>

The Ultimate 3D Skeleton

Iako već pomalo vremešan, The Ultimate 3D Skeleton poznate firme Dorling Kindersley Multimedia (renomirani izdavač širokog spektra elektronskih i štampanih publikacija) predstavlja jedan od kvalitetnijih interaktivnih vodiča kroz tajne ljudskog skeleta. Zahvaljujući izuzetno jednostavnom korisničkom interfejsu, ovaj program mogu koristiti svi, pa čak i najmlađi – pod uslovom da razumeju engleski jezik i umeju da barataju mišem. Treba pohvaliti i način na koji su informacije predstavljene pošto je izbegnuto korišćenje zamršenih medicinskih izraza i fraza (osim u pojedinim situacijama kada to nije bilo moguće).

Radni ekran programa podeljen je na nekoliko funkcionalnih celina, a centralno mesto zauzima uveličan prikaz dela skeleta o kojem se traže informacije. U krajnjem desnom delu nalazi se 3D prikaz kompletnog skeleta odraslog čoveka, a da bi se informacije pojavile u centralnom delu, dovoljno je kliknuti mišem na željeni deo (oblast). Gotovo u svim slučajevima dozvoljeno je rotiranje po X i Y osi što daje odličan uvid u strukturu specifične oblasti, ali ostavlja i mogućnost pristupa „zabačenijim” elementima ljudskog skeleta koji nisu očigledno vidljivi. Isto tako, o izabranim delovima mogu se dobiti i dodatne (ilustrovane) informacije koje se pojavljuju u sekciji Extra Views. Pored vizuelnog prikaza, informacije su predstavljene isključivo tekstualnim putem, mada selektovanje bilo kog dela skeleta „pobuđuje” naratora koji izgovara njegov naziv na engleskom jeziku. Posebno je zanimljiva sekcija Amazing Facts koja nudi obilje više zanimljivih nego korisnih informacija o izabranim delovima skeleta. Tako se može saznati kako je čelo dobilo ime, šta se dešava sa vilicom ukoliko dođe do gubitka zuba, do koje godine raste lobanja i slično.

Pored opisanog načina, stizanje do željenih informacija može se obaviti i klasičnim putem – odabiranjem jednog od unosa u Index sekciji odnosno ukucavanjem pojma o kojem želite da saznate nešto više. S obzirom na to da baza sadrži stotine unosa, pretraga se može izvršiti u okviru jedne od pet ponuđenih oblasti (kičmeni stub, lobanja, gornji ekstremiteti, donji ekstremiteti i grudni koš) ili za ceo skelet respektivno. Na kraju, ako poželite da testirate stečeno znanje ovim programom, možete se latiti i implementiranog kviza koji, iako nije baš najmaštovitije osmišljen, može da posluži svrsi.

Vladimir PISODOROV

 
Moj ljubimac
The Ultimate 3D Skeleton
Šta mislite o ovom tekstu?
Prozor u svet – divlje životinje
Družina znanja – Magi i Cica

Potrebno:
Windows
Veličina:
1 CD, 6 MB na HD
Cena:
20 dolara
Adresa:
www .dk .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera