PHONE ZONE<>
072005<><>

Nokia 6680

Pun pogodak

Nokia 6680
Nokia 6680
Operativni sistem: Symbian 8.0a
Ostalo: tri-band GSM/GPRS/EDGE/UMTS kompatibilnost, procesor ARM9 na 200 MHz, ugrađena memorija 30 MB, 1,3 MP video-kamera (QCIF) s blicem, sekundarna VGA kamera za video-razgovore, hot swap čitač RS-MMC kartica, Internet čitač (WAP 2.0, XHTML i HTML), e-mail klijent, Bluetooth 1.2, USB, Push-to-Talk, Java MIDP 2.0, MP3/AAC/MPEG4 plejer, Li-Ion baterija 900 mAh. Dimenzije: 108,6 x 55,2 x 20,5, masa 133 grama
Najavljen početkom februara, novi Nokijin model pametnog telefona iz Serije 60 stigao je u naše prodavnice početkom prošlog meseca. Naslednik popularnog modela 6630 je, moramo to odmah naglasiti, potpuno opravdao očekivanja.

Nokia 6680 je jedan od najlepše dizajniranih Symbian aparata na tržištu budući da je jednako privlačan mladima i „ozbiljnijim” korisnicima. Kućište je vizuelno privlačno, dobro je sklopljeno i ima konvencionalni oblik, a klasična tastatura je precizna i udobna, s dobro raspoređenim tasterima idealne veličine i brzog odziva. Kao i prethodnik, 6680 je tri-band GPRS aparat s podrškom za WCDMA 2100 MHz mreže i EDGE standarde koji obezbeđuju najbrži transfer podataka (do 384/128 Kbit/s na 3G odnosno 236,8/118,4 Kbit/s na GRPS EDGE mrežama). Telefon, naravno, podržava i druge 3G servise kao što su prenos video-odlomaka tokom glasovne komunikacije i prava videofonija koju omogućuje ugrađena VGA kamera s dvostrukim zumom, smeštena u prednjem delu telefona. Sa zadnje strane aparata, zaštićen aktivnim klizajućim poklopcem, nalazi se otvor sočiva „velike” kamere koja ima senzor rezolucije 1,3 megapiksela (efektivno 1,23 – 1280 x 960 piksela), 6x digitalno uvećanje i LED blic čiji je domet oko 1,5 m.

Nokia 6680 je opremljena procesorom ARM9 na 220 MHz koji je čini jednim od trenutno najbržih Symbian aparata. Interna memorija iznosi oko 20 megabajta (nešto više od 9 MB je slobodno), dok na drajvu C: postoji skromnih 10 MB, ali se taj kapacitet može proširiti memorijskim karticama tipa RS-MMC koje se mogu umetati bez gašenja telefona (hot swap) i žongliranja s baterijom. U paketu s telefonom isporučuje se „skraćena” MMC kartica od 64 MB. Zvučni čip obezbeđuje stereo-reprodukciju, pa se uz telefon isporučuju i kvalitetne HDS-3 slušalice. U dnu telefona nalazi se Pop-Port koji je kompatibilan s USB 2.0 standardom. Za bežično povezivanje namenjen je Bluetooth 1.2 modul (podržava profile za prenos slika, dial-up povezivanje, FTP prenos i povezivanje s perifernim uređajima), dok IrDA port nedostaje. Ekran je kvalitetan (TFT, 178 x 208 piksela, 262 hiljade boja), ima idealan odnos kontrasta i osvetljenja, kao i živu reprodukciju boja. Autonomija je solidna – 900 mAh je dovoljno energije za tri do četiri dana uobičajenog korišćenja.

Softverska platforma zasnovana je na novoj verziji OS-a Symbian 8.0. Telefon podržava tematske skinove i ima mogućnost definisanja pet prečica koje su dostupne i kada je telefon u režimu pripravnosti (time je, u kombinaciji s dva programabilna tastera, omogućeno brzo pokretanje sedam najkorišćenijih aplikacija). Uz kompletan skup standardnih aplikacija (editor poruka, kalendar, imenik, podsetnik, XHTML/WAP čitač, beležnica, kalkulator i drugo), Nokia 6680 ima i dobar izbor programa za razmenu i uređivanje fotografija i video-zapisa odnosno rad s Office datotekama (QuickWord, QuickSheet i QuickPoint aplikacije). Na raspolaganju je, svakako, i prebogata baza raznovrsnih Symbian aplikacija.

Nokia 6680 je jedan od tehnički i softverski najopremljenijih pametnih telefona na Symbian platformi, kojem je zbilja teško naći veći nedostatak. Sve u svemu – odličan izbor za zahtevnije korisnike.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Nokia 6680
Šta mislite o ovom tekstu?
EPoX BT-DG03
Yellow FaxEditor
Magic Touch
CallFilter
SmartGuard

Vrsta:
smartphone
Proizvođač:
Nokia
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera