PD KUTAK<>
072003<><>

GSpot 2.2

Ako prilikom pokretanja nekog video-fajla imate problema u reprodukciji (slika bez zvuka ili obrnuto) teško je odrediti uzrok. Sigurni ste da je nešto vezano za kodeke koji su instalirani (ili nisu instalirani) na vašem računaru, ali kako saznati šta je tačno u pitanju?

Besplatni program pod imenom GSpot (www.headbands.com/gspot), veličine svega 124 KB, na jednom ekranu sumira sve informacije o video-fajlu koji ste mu prosledili na analizu. Proveriće koji su audio i video-kodeci u pitanju i utvrditi da li video-fajl može da se reprodukuje na vašem računaru. Informacije o fajlu podeljene su na šest grupa. Prva grupa odnosi se na sam video-fajl. Tu su dati osnovni podaci o fajlu kao što su njegova fizička lokacija, ukupna dužina i status. Status je polje u kome se mogu saznati dodatne (nešto opširnije) informacije o odabranom fajlu i on se nalazi u skoro svakoj grupi. Sledeća grupa sadrži osnovne informacije o formatu zapisa video-fajla, a u posebnu grupu izdvojeni su komentari i meta-podaci koje u fajl upisuje softver za kodiranje.

Sa stanovišta korisnika, naredne dve grupe su najvažnije. U njima se proveravaju podaci o video i audio-kodecima kojima je fajl kompresovan. U video sekciji proverava se koji je video-kodek u pitanju, kakva je vrsta kompresije bila (optimizovanje po Low Motion ili High Motion režimu...). Takođe, može se videti originalna rezolucija video-fajla, broj frejmova u sekundi prilikom reprodukcije, ukupna vremenska dužina reprodukcije i bitrejt. Kod audio formata je slična situacija. GSpot će prepoznati koji je audio kodek iskorišćen i koje su njegove karakteristike. Podržana su do tri audio strima u okviru jednog video-fajla.

Poslednja grupa informacija je DirectShow Renderer. Ovde se prikazuju informacije koje nastaju simuliranjem reprodukcije odabranog fajla po istom principu kao što to radi Windows Media Player (i većina drugih medija plejera). Što se tiče editovanja informacija, u okviru fajla mogu se dodati komentari, a korisniku je na raspolaganju i opcija preko koje se mogu videti svi instalirani audio i video-kodeci na datom računaru. Bitno je naglasiti da GSpot samo identifikuje koje kodeke video-fajl zahteva i da li su oni instalirani na računaru.

Sa ovim programom nećete moći da instalirate nedostajuće kodeke, ali ćete bar tačno saznati koji kodek treba da nađete na Internetu, što je svakako velika pomoć.

Branislav BUBANJA

 
Xmpeg 5.0 RC1 i Dr. DivX
VirtualDub 1.5.4
GSpot 2.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Armor2net Personal Firewall 3.1
Add/Remove Plus! 2003 4.0
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera