TEST RUN<>
072003<><>

e-press Easy Office Premium

Prvi Office paket na srpskom

Nešto pre OpenOfficea, drugi manje poznati paket ove vrste kod nas prešao je na srpski jezik. Zove se Easy Office, dolazi iz kanadske firme „e-press”, a za srpsku verziju odgovoran je novosadski „Technosoft”. Nije samo srpski jezik ono što je interesantno kod njega, već ozbiljan pristup koji teži da pokrije sve probleme koji vas mogu snaći u kancelarijskim poslovima. Tako je paket prepun korisnih alatki, retkih za Office pakete, pa čak i za samog lidera na ovom polju – MS Office.

Bogati kancelarijski skup programa stiže u isto tako bogatom pakovanju. Lepo dizajnirane korice kriju u sebi specijalan kratki „vodič za nestrpljive”, zatim knjigu sa objašnjenjima na 260 strana, instalacioni CD i ono najbitnije – licencu i nalepnice za pet računara. Po ovom sadržaju zaključuje se da je pristup drugačiji od onog na koji smo navikli. Dakle, ovo nije besplatan paket, ali je mnogo jeftiniji od najpopularnijeg MS Office. Licencom za najmanje pet računara pokazuje da je prvenstveno namenjen firmama. Zatim, iako sa pregršt programa, dolazi na samo jednom instalacionom CD-u, a na hard disku zauzima oko 590 MB u punoj instalaciji. Dakle, nije „megalomanski”, ali ni previše „skresan”. I treće, knjige u paketu su na srpskom jeziku, pisane prostim jezikom koji je razumljiv i računarski neukom korisniku. Štaviše, i sama instalacija prevedena je na srpski jezik, istina, sa manjim greškama (padeži i naša slova su bolna tačka u ovakvim prevodima), ali je ceo paket po „srpskom pitanju” zaokružen. Interesantno je napomenuti da se na CD-u nalazi i instalacija za Internet Explorer 5.5.

Krenimo od EasyWorda, tekst procesora. Dosta se razlikuje od MS Worda i donosi mnogo novina. Ukoliko imate muzičku karticu, iznenadiće vas čitanje svake otkucane reči naglas. Za to je ’kriva’ opcija Diktat, koja pomaže onima koji nisu savladali slepo kucanje: dok ste zauzeti gledanjem u tastaturu, računar vam čita otkucanu reč tako da se odmah vrši korekcija greške. Postoji provera srpskog pravopisa, a prilikom snimanja podržano je dosta formata, među kojima prvi put srećemo Veliki dokument (.boc), koji služi za pisanje knjiga i drugih tekstova. Dakle, program je potpuno funkcionalan (radi sa stilovima, slikama, tabelama itd.) za upotrebu u kancelarijama. Glasovne funkcije su inače izuzetne, jer je paket opremljen kompletnim sistemom za prepoznavanje govora. Za to je zaduženo nekoliko programa Easy VoicePro, Easy Voice4 i Easy Voice5, kojih na žalost nema u srpskoj varijanti.

Program za tabelarne proračune nazvan je EasySpreadsheet. I on obiluje novinama, recimo opcija Saberi (suma ćelija) obrađuje događaje za koje je u drugim programima potrebna dovitljivost: sabiranje označenih ćelija ili podzbir. Druga vizuelna novina nalazi se sa desne i donje strane: pojavljuju se po jedna dodatna kolona i vrsta, a njihove ćelije prikazuju u realnom vremenu zbir kolone/vrste „ispod” koje se nalaze. Korisnici MS Office bi se na ovaj program najlakše privikli, ali ne bi mogli da izvedu svaki trik koji znaju u Excelu. I na kraju, program podržava mnoge formate, a uvodi i novi format fajla .ess (EasySpreadSheet).

Veliku prednost nad ostalim jeftinijim ili besplatnim Office paketima predstavlja EasyDatabase. Program nije objašnjen u knjizi (verovatno zbog toga što na njemu treba da rade malo obučeniji ljudi) i predstavlja pandan MS Accessu. Prvo ograničenje na koje se nailazi je to što program zahteva poseban format .edb (EasyDataBase). Ipak, iz drugih formata baza (Access, Oracle, FoxPro, SQL Server...) mogu se uvoziti tabele i podaci. Posebna pažnja posvećena je sigurnosti baze: prilikom kreiranja nove baze podataka, „čarobnjak” traži i definisanje korisnika koji smeju da koriste bazu. Velika mana je i to što opcija ’Pomoc’ ne radi. Shodno mrežnoj orijentaciji paketa, uvršten je i EasyDatabase Server, ali je još interesantniji mali program TestDatabase. On služi za testiranje kreirane baze podataka simulacijom rada u mrežnom okruženju sa velikim brojem podataka i upita.

Kada su u pitanju prezentacije, proizvođač je napravio interesantnu kombinaciju PowerPointa i FrontPagea. Izabran je rad sa čarobnjakom za definisanje stranica, a gotova prezentacija može da se publikuje ili na računaru ili na Internetu. Za to služe dva programa sličnog izgleda i sličnih mogućnosti EasyPresentation i Easy Web Page Creator. Programi su dovoljni za početnike, ali ne očekujte velika dizajnerska dela i ne nalaze se u srpskoj verziji.

Da je paket namenjen za kancelarije najviše potvrđuje mali knjigovodstveni program EasyBookkeeper. Iako namenjen za kreiranje knjigovodstvenih izveštaja, može se lako prilagoditi i za vođenje kućnog budžeta. Korisna novina, naročito za firme kojima treba brz pregled novčanih transakcija.

Umesto Outlooka iz MS Officea, u paketu se kao zamena nalazi nekoliko odvojenih programa. Program za pravljenje dnevnog rasporeda poslova je EasyCalendar. Jednostavan je za upotrebu i ne nudi nešto novo u odnosu na odeljak Calendar iz Outlooka, čak ni u izgledu. Sličan je i EasyContact Manager, koji se ipak vizuelno razlikuje: osnovna promena je u tome što su svi podaci o osobi na jednoj kartici, što je mnogo preglednije.

Posebnu vrlinu čini grupa malih programa koja se retko sreće u Office paketima: EasyBarcoder (namenjen za kreiranje i štampanje bar-koda), EasyCalculator (kalkulator, sa imitacijom papirne trake na knjigovodstvenim kalkulatorima), EasyOffice Backup (bekapovanje određenog ili svih dokumenata kreiranih u paketu EasyOffice), EasyThesaurus (sinonimi i akronimi), EasyImage (ACDSee sa filterima), EasyZip (pakovanje podataka, pandan WinZipu), EasySpeller (rečnik + izgovor, samo za engleski jezik), EasyHelper (informacije o paketu i računaru na kome je instaliran), EasySimpleWord (EasyWord za slabije mašine)...

Svi programi u paketu rade i sa .pdf fajlovima. Čak je moguće snimiti u ovaj format i tabelu iz EasySpreadsheeta, a takođe je postavljen filter za snimanje u .html (sa slikama u podfolderu), kao i automatska kompresija (pri snimanju recimo .doc fajla on se zapakuje u .zip arhivu). S druge strane, ni ovaj paket programa nije preležao „dečje boginje” softvera koji ne dolazi iz neke velike softverske firme. Česti su bili padovi programa, naročito EasyWorda pri radu pod Windowsom 98SE.

U svakom od programa napravljen je takozvani Easy režim, čijim se uključivanjem dobija toolbar sa velikim ikonama i vidljivim natpisima na srpskom jeziku, da bi se pojednostavio rad. Uglavnom, Easy je prezime celog paketa, jer je dosta rađeno na olakšanjima u radu. Srpski jezik, kao drugo obeležje, zastupljen je gotovo svuda, ali su prozori za podešavanja, poput opcije Format: Font, ipak ostali neprevedeni. Domaći tim najavljuje ispravljanje grešaka i novu srpsku verziju EasyPresentera. Bitno je da je ’Pomoc’ na srpskom jeziku.

Dušan STOJIČEVIĆ

 
e-press Easy Office Premium
Šta mislite o ovom tekstu?
Camtasia Studio 1.1.1
Help Manual 3.30

Potrebno:
Windows 95 OSR2, Pentium I, 32 MB RAM
Veličina:
1 CD, 590 MB na HD
Cena:
150 dolara za 5 računara
Adresa:
www .e -press .com
Kontakt:
Technosoft
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera