PD KUTAK<>
062003<><>

CableNut Adjuster 4.08

Optimizacija parametara za Internet konekciju

Iako se tokom rada na računaru sve više vremena provodi na Internetu, kod nas je situacija na tom polju daleko od idealne. Visoke cene pristupa i (uglavnom) loše telefonske linije dovele su do toga da priključivanje na Internet za mnoge korisnike predstavlja noćnu moru. Malobrojni srećnici mogu da se pohvale kablovskim ili satelitskim Internet konekcijama, ali ni tu situacija nije mnogo bolja. Jeste da oni imaju Internet velikih brzina, ali to treba debelo da se plati. Kad već skupo plaćamo ovaj servis normalno je da očekujemo dobro iskorišćenje postojećih kapaciteta. Ukoliko koristite bilo koji od Windows operativnih sistema odmah ćemo vam reći da se sve završava samo na očekivanju. Parametri veze koji su postavljeni prilikom instalacije Internet protokola izabrani su suviše konvencionalno, tako da ne izvlače maksimum iz postojećih konekcija. Ovo nije neki problem u zapadnim zemljama gde postoji tzv. „flat rate”. Čak i ako je konekcija nešto malo sporija od optimalne, korisnicima to neće smetati. U našim uslovima, kada većina korisnika plaća Internet na osnovu vremena provedenog na vezi (bez obzira na aktivnost u tom periodu i količinu prenetog materijala), svaka optimizacija znači direktno smanjenje troškova.

CableNut Adjuster je program koji može da vam pomogne u tome. On se za razliku od svojih konkurenata ne reklamira enormnim (i nemogućim) ubrzanjima od po nekoliko stotina procenata. Štaviše, nigde u uputstvu ne precizira se da postoji bilo kakvo ubrzanje, mada smo u toku korišćenja programa od skoro mesec dana utvrdili da je na standardnoj telefonskoj liniji povećao protok podataka u proseku za desetak procenata. Ovaj podatak dobili smo analizom logova koje pravi DuMeter (SK 1/2002), odličan program za praćenje Internet konekcije. Nažalost, nismo bili u mogućnosti da ga testiramo na drugim vrstama konekcije, ali pretpostavljamo da je i kod njih sličan slučaj. Inače, CableNut podržava rad sa modemskim vezama, kablovsku konekciju (u normal i fast režimu rada), ADSL (takođe u dva režima rada) i korišćenje Interneta preko satelita.

Aktuelna verzija programa može da radi sa svim 32-bitnim verzijama Windowsa. Prilikom prvog startovanja korisnik treba da označi za koji operativni sistem će se vršiti podešavanje parametara. Iako odabir pogrešnog operativnog sistema ne bi trebalo da predstavlja neki problem, autori preporučuju da se ipak na to obrati pažnja. U svakom slučaju, obavezan korak koji treba da uradite pre snimanja novih setovanja jeste bekapovanje registry baze (može se obaviti preko posebne opcije u programu). Program poseduje mogućnost menjanja čak 38 parametara vezanih za optimizaciju konekcije. Njihovo objašnjavanje oduzelo bi nam previše prostora, a ako vas baš interesuju ti detalji, u programu možete naći linkove ka Web stranicama gde su ovi parametri detaljno opisani.

Korisniku je dozvoljeno da ručno menja parametre i da tako eksperimentiše. Međutim, to ne preporučujemo jer je potrebno previše vremena za postizanje zadovoljavajućih rezultata. Mnogo je zgodnije (i brže) koristiti predefinisane skupove parametara za svaku podržanu vrstu Internet konekcije. Dovoljno je aktivirati odgovarajući CCS (CableNut Custom Settings) fajl u kome su upisane optimalne vrednosti za sve parametre i one će se odmah upisati u registry bazu. Time je rad na programu sveden na najjednostavniju moguću meru. Ugrađeni sistem za bekapovanje podataka garantuje povratak na stare vrednosti, ukoliko se za to ukaže potreba. Pored toga, ako se pokaže da je program optimizovao parametre za konekciju slobodno možete da ga deinstalirate, jer vam više neće biti potreban. Preporučujemo da ga probate jer vas (bukvalno) ništa ne košta, a može da uštedi desetak procenata novca koji plaćate za Internet vezu.

Branislav BUBANJA

 
CableNut Adjuster 4.08
Šta mislite o ovom tekstu?
MP3 Sound Cutter 1.39
Download Druid 2.0
Magic Locker 1.01
Anim-FX 1.6
X-CD-Roast

Potrebno:
Windows, Pentium 133 MHz, 32 MB RAM
Veličina:
844 KB, 2 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
www .cablenut .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera