VREMENSKA MAŠINA
Libija i Oblivion
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. maj 2024.

Šestog maja, tokom posete Siriji, Jovan Pavle Drugi postaje prvi papa koji je kročio u neku džamiju. Osamnaestog maja, bombaš samoubica iz redova Hamasa aktivira eksploziv i ubija šestoro ljudi u šoping centru u izraelskom gradu Netanji - iste večeri, IDF bombarduje pojas Gaze i Zapadnu obalu prvi put nakon 1967. godine. Dvadeset drugog maja, Ixion, patuljasta planeta klasifikovana kao „Plutino” objekat biva otkrivena u Kuiperovom pojasu izvan orbite Neptuna. Taj Ixion nema nikakve veze sa igrom Ixion koju smo opisali u SK 01/2023.

Kako se prave procesori? Borislav Agapiev, koji je osam godina radio u Intelu i učestvovao u razvoju procesora Pentium Pro, u opširnom tekstu opisuje kompletan proces, kao i gomilu tehničkih teškoća koje treba premostiti da bismo dobili gotov proizvod koji može da se „bocne” u matičnu ploču. Sledi test nekolicine ploča za AMD procesore, koji autor naslovljava pitanjem - Vreme (li je) za prelazak na DDR? Bilo je... U rubrici „nove tehnologije” pišemo o novom, ubistveno brzom komunikacionom standardu za magnetne i optičke medije - SerialATA, serijski ubica rođen da zauvek eliminiše IDE, najavljen je za kraj tekuće godine.

Svet igara otvaramo velikim opisom Tropica, brilijantne društveno-političko-ekonomske upravljačke simulacije tropske banana republike. Opisujemo i odlični Desperados: Wanted Dead or Alive, kao i Europu Universalis, Worms: World Party, Cossacks: European Wars, Hostile Waters: Antaeous Rising, X-COM: Enforcer, Tribes 2 i nekoliko drugih sitnica.

maj 2006.

Petnaestog maja, administracija američkog predsednika Džordža Buša mlađeg obznanjuje planove normalizacije odnosa sa Libijom, nakon njihove odluke da odustanu od razvoja nuklearnog oružja. Pet godina kasnije, administracija Baraka Obame uništava Libiju. Dvadesetog maja, Evroviziju održanu u Atini osvaja finski bend Lordi, pesmom „Hard Rock Hallelujah”, mada gro razloga za pobedu odnose njihovi kostimi i koreografija. Dan kasnije, preliminarni rezultati referenduma u Crnoj Gori ukazuju da je 55,4 odsto glasača izabralo izlazak iz državne zajednice sa Srbijom.

U rubrici „primena” i tekstu „Tehnologija u službi humanosti”, pišemo o tome kako računari mogu da pomognu deci ometenoj u razvoju. U rubrici „Test drive” testiramo najširi spektar komercijalnog hardvera, među kojima je svakako najzanimljiviji test VOIP uređaja firme Innomedia. U davnim, pre Viber/WhatsApp vremenima, „telefoniranje preko interneta” je bio apsolutni spas za gastarbajtere i njihovu rodbinu u Srbiji.

Na startu Sveta igara stoluje jedan od tekstova koji se čitaju, prepričavaju i ulaze u legendu. The Elder Scrolls IV: Oblivion iz pera moćnog Slobodana Macedonića je savršen opis fenomenalne igre. Trebalo je da prođe još nekoliko godina i da spoljni svet, pojavom Skyrima, postane svestan blistavosti Elder Scrollsa, ali u zapisnik svakako ulazi da je Svet kompjutera gurao tu priču dok zid ignorancije nije pukao.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2024
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Najkvalitetniji element ove ekspanzije je njena vizuelna komponenta...
Qualcomm, ASML, Intel, TSMC, Samsung...
Sa čipovima nema stajanja
Qualcomm je sa Snapdragon X procesorom stvorio talas kojim želi da promeni lice industrije...
Radia Windrunner i vetrenjače
Rekorder i eko-isplativost
Da li je veće uvek bolje? Istorija raznih delatnosti uči nas da se odgovor razlikuje od jednog specifičnog slučaja do drugog, ali ljudima su napro...
LG UltraGear 34GS95QE
Odlično okruženi zabavom
Vrhunska demonstracija toga gde se trenutno nalazi tehnologija kada su u pitanju monitori...
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Grmljavina u tišini
Nova serija uređaja japanskog proizvođača sadrži modele koji imaju jednu zajedničku osobinu - grmljavinu...
Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore
Za ljubitelje ekstremnog
Ploča koj spada među najbolje modele Asusovog asortimana i donosi sve „po poslednjoj modi”...
Autodesk Inventor 2025
Inženjering digitalnog prototipa
Inventor služi za izradu preciznog i detaljnog digitalnog 3D modela bilo kog sklopa ili proizvoda...
TCL 505
Giga povoljni startfon
Izuzetno povoljan i upotrebljiv telefon...
Songs of Conquest
Prelep, pažljivo poliran dragulj igračke scene, omaž vanvremenskim klasicima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i dalje ima vlastiti identite...
WARNO
Kulminacija svega što je Eugen systems radio proteklih godina i ujedno njihova najbolja igra...
Hades II
Iako u prvi mah veoma podseća na slavnog prethodnika, Hades II veoma brzo otkriva svoje pravo, novo lice...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama