TEST PLAY
Tekken 8
Bojan JOVANOVIĆ
1. mart 2024.

Nakon odlične godine za fajterske, ali i uopšteno za video-igre, scena je sa nestrpljenjem čekala novi Tekken. Može li se magija ponoviti, a propusti iz Tekkena 7 ispraviti, postaće jasno čim pokrenete ovu igru. Tekken 8 kipi od količine sadržaja, bilo onog za solo igranje, lemanje u društvu ili za esports publiku. Mnogi igrači i inostrane kolege smatraju da je ovo najkrcatije izdanje u serijalu i potpuno se slažemo sa njima. Kao i sa time da je u pitanju ozbiljan kandidat za igru godine.

Kulminacija nekoliko decenija serijala i sadržajno najbogatiji Tekken do sada...

Za mnoge igrače, a naročito one koji preferiraju offline igranje, početna tačka druženja sa ovom masivnom igrom biće režim Story. Priča je, budimo realni, poslednja stvar koja većinu zanima u ovakvoj igri, naročito kada se uzme u obzir totalna opandrknutost serijala, gde se retko kada znalo šta je uopšte zvanično finale priče, a šta samo blesava epizodica. Neki kontinuitet, verovali ili ne, zapravo, postoji i možete ga pogledati na početku. Odmah zatim uskačete u trenutna dešavanja, tik nakon finala Tekkena 7. Familija Mišima nastavlja da pravi haos na globalnom planu, zahvaljujući đavoljim genima koji ih pretvaraju u stvarne demone, sa rogovima i laserima. Glava porodice, Heihachi, je mrtav, a palicu preuzima Kazuja, koji je jednako žedan prevlasti nad svetom. Arhiva-Tekstno, čovek organizuje novi turnir gvozdene pesnice, kako bi pronašao najjače borce i uspostavio novi svetski poredak. Ipak, ovo je, pre svega, priča Džina Kazame, slomljenog čoveka koga je zadesila identična kletva, ali pokušava da se iskupi. Većim delom ćete igrati upravo kao on, dok je format pripovedanja onaj koji nam je poznat iz novijih Mortal Kombata - red filmova, red mlaćenja, s tim što je ovde prelaz između njih potpuno gladak i retko primetan. Kvalitativno gledano, ovaj deo igre fantastično je ispeglan, sem finalnog poglavlja koje traje kao gladna godina. Ako vam ne smeta beskompromisna „tekenovština” u vidu najluđih mogućih razloga da dvoje ukrste pesnice i rutinsko sravnjivanje pola grada, biće vam dobar način da potrošite jedno popodne.

Dok glavnina priče ne ostavlja prostor za ostatak boraca, njih ukupno trideset dvoje, priliku da se upoznate sa njihovim životima i priključenijima imaćete kroz arkadne epizode. To je već klasični format koji smo viđali u ranijim igrama, sa uvodnom i odjavnom animacijom za svakog lika ponaosob, uz nekoliko tematski povezanih fajtova. Pričice su neretko urnebesne i drastično laganijeg tona nego grimdark koji curi iz glavne kampanje. Nakon toga se možete uputiti u Arcade Quest, još jednu gigantsku celinu i svojevrsnu meta-igru, gde ćete igrati kao momak koji se dokazuje svetu kroz igranje Tekkena na turnirima. Tu ćete napraviti svoj chibi avatar i učiti sve ključne mehanizme gameplaya, tako da vam može poslužiti i kao produženi tutorijal. Cilj je dostići svetski šampionat i status najvećeg šmekera u društvu, naravno. Više nego simpatičan dodatak igri i prilika da istražite mehaničku stranu pre nego što uopšte pozovete društvo, naručite picu i pivo i mlatite se do kasno u noć.

Pomenusmo veliki izbor boraca. Tekken nas je odavno razmazio sa svojim rosterima, a novo izdanje dolazi sa troje novajlija i brojnim poznatim licima, bez (za sada) izleta u kolaboracije sa drugim igrama i serijama. Manje-više, svi favoriti su prisutni, a nekoliko starih njuški doći će uskoro u vidu DLC-a. Očigledno je visok stepen pažnje posvećen svakom pojedinačnom borcu, pa od silnog kvaliteta nećete lako izabrati favorita. Bilo da je u pitanju vizuelni ili mehanički redizajn, svaki od 32 borca nudi ponešto zanimljivo i više razloga da im se vratite, čak i ako vam ranije nisu bili interesantni za igranje. Novi likovi su se odlično uklopili u ekipu i donose brdo šarma, svako na svoj način. Tako je Azucena MMA fajterka i veliki fanatik za kafu, Viktor je pripadnik specijalnih snaga Francuske i faktički Džon Vik sa laserskom katanom, dok je Reina učenica Mishima škole karatea i, faktički, brža verzija Heihachija. Zaokružujući ponudu staro-novog je Tekken Ball, odbojka na plaži iz Tekkena 3. Definitivno najomiljeniji sporedni režim među publikom i iznenađujuća navlakuša, jer ne zahteva superduboko poznavanje igre. I onda, konačno, stignete u menije sa krpicama i kostimima i tada ćete verovatno izgubiti sate isprobavajući sve moguće kombinacije na svojim omiljenim borcima. Tekken 8 daje poprilično slobode u kreiranju kostima, toliko da je moguće kreirati likove iz drugih segmenata pop kulture. Pritom će vam keš za sve to, praktično, padati sa neba, jer vas igra nagrađuje novčićima šta god da uradite u ostalim režimima.

Kada smo letos testirali betu i, samim tim, sumirali prve utiske o novom Tekkenu, najviše pažnje privukao nam je sistem takozvanog Heata. Ovo je „nešto novo, nešto divlje” što je falilo igri da bude osvežena taman toliko da se otvore nove mogućnosti taktike prilikom borbi, ali da istovremeno ne preoptereti igrače i ne poremeti balans. Pritom, dodaje i na atraktivnosti igri, nešto što su autori naglašavali poslednjih meseci da im je bio cilj - da svaki sukob izgleda kao scena iz najboljih akcionih filmova. Tome doprinose i dramatični uglovi pri određenim potezima, kao i usporavanje akcije uvedeno u Tekken 7, kao i Rage potezi koji postaju dostupni kada skala zdravlja ode u crveno. Veliki naglasak je na agresivnom igranju. Naravno da je žongliranje protivnika i dalje imperativ uz takozvane Tornado poteze, ali se agresivnost sada dodatno nagrađuje lečenjem HP-a. Naime, većina komboa vam ne skida permanentno zdravlje nakon što popijete batine, već ostavlja solidan komad prozirnim, te morate u stilu Bloodbornea da zaradite nazad svoj HP kontranapadima.

Autori borilačkih igara, a naročito oni iz Japana, konačno su shvatili da početnicima treba pomoći prilikom ulaska u žanr. Svojevremeno smo videli olakšane kontrole i detaljne tutorijale u Street Fighteru 6, pa smo očekivali nešto slično da će Harada i ekipa učiniti za Tekken 8. S jedne strane, tu je Special Style sistem superpojednostavljenih komandi, koji bi se pre mogao opisati kao „udri po svemu i gledaj vatromet” nego stvarno olakšana kontrolna šema, ali je i dalje fer prema igračima i protivnicima. Ideja je, navodno, bila da vam olakša isprobavanje boraca i pomogne pri odluci kome ćete se više posvetiti, mada je potpuno nejasno zašto je ovo dostupno i online (srećom, samo u Quick Match borbama). Ozbiljnije učenje igre i poteza obavljate kroz pomenuti Arcade Quest, kao i neizostavni trening režim gde možete do najsitnijih detalja da podešavate parametre i kreirate specifične scenarije. Najviše od svega nas je oduševilo to što, prilikom gledanja snimaka u igri, možete bilo kada preuzeti kontrolu i ispraviti greške. Igra vam, pritom, daje savete i pauzira snimke kako biste videli kritične trenutke kada ste mogli da zadate kontru ili ste dobro odreagovali na protivnikove napade. Prosto je neverovatno da sve ovo do sada nije postalo potpuno normalna stvar u žanru, kao i da je premijerno implementirano u serijalu koji se smatra ubedljivo najkompleksnijim za igranje i učenje.

Svoje znanje ćete u jednom trenutku želeti da prenesete na multiplayer i odlično organizovanu online komponentu igre. Tekken 8 povezuje igrače kroz veliki interaktivni lobi, vrlo sličan onome iz poslednjeg Street Fightera. I ovde će vas predstavljati avatar koji ste ranije napravili i šetanjem kroz paviljone ćete moći da birate tip meča i upoznajete se sa drugim igračima. Alternativno, možete pozvati brzi meni i odabrati tip meča, borca i stranu ekrana koju preferirate, pa pustiti da vas igra povezuje dok šetkate unaokolo. Kao i u beti, netcode se zasniva na rollback sistemu, te je uživanje igrati protiv ljudi iz svih krajeva Evrope. Igra podržava i crossplay povezivanje između svih platformi, po prvi put u serijalu, čime je obezbeđen dug životni vek. Uz sve pomenuto, Tekken 8 je i apsolutni vizuelni spektakl, zahvaljujući Unreal 5 engineu i fantastičnoj optimizaciji na svim platformama.

Tekken 8 je, bez pogovora, najbolja igra u serijalu i obavezna nabavka za ljubitelje žanra. Kulminacija nekoliko decenija zanata koji je studio pekao, preudobna i preobimna igra, stoji rame uz rame sa Street Fighter 6, kao najbolji predstavnik borilačkih igara.

Potrebno: Core i5-6600K / Ryzen 5 1600, 8 GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti / Radeon R9 380X

Poželjno: Core i7-7700K / Ryzen 5 2600, 16 GB RAM, GeForce RTX 2070 / Radeon RX 5700 XT

Ova igra je: borilačka igra

Platforma:
Windows, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Veličina: 100 GB

Studio: Bandai Namco

Izdavač: Bandai Namco

Adresa:
tk8.tekken-official.jp/en/

PEGI: 16

93

Naš video: i.sk.rs/359774


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2024
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Najkvalitetniji element ove ekspanzije je njena vizuelna komponenta...
Qualcomm, ASML, Intel, TSMC, Samsung...
Sa čipovima nema stajanja
Qualcomm je sa Snapdragon X procesorom stvorio talas kojim želi da promeni lice industrije...
Radia Windrunner i vetrenjače
Rekorder i eko-isplativost
Da li je veće uvek bolje? Istorija raznih delatnosti uči nas da se odgovor razlikuje od jednog specifičnog slučaja do drugog, ali ljudima su napro...
LG UltraGear 34GS95QE
Odlično okruženi zabavom
Vrhunska demonstracija toga gde se trenutno nalazi tehnologija kada su u pitanju monitori...
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Grmljavina u tišini
Nova serija uređaja japanskog proizvođača sadrži modele koji imaju jednu zajedničku osobinu - grmljavinu...
Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore
Za ljubitelje ekstremnog
Ploča koj spada među najbolje modele Asusovog asortimana i donosi sve „po poslednjoj modi”...
Autodesk Inventor 2025
Inženjering digitalnog prototipa
Inventor služi za izradu preciznog i detaljnog digitalnog 3D modela bilo kog sklopa ili proizvoda...
TCL 505
Giga povoljni startfon
Izuzetno povoljan i upotrebljiv telefon...
Songs of Conquest
Prelep, pažljivo poliran dragulj igračke scene, omaž vanvremenskim klasicima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i dalje ima vlastiti identite...
WARNO
Kulminacija svega što je Eugen systems radio proteklih godina i ujedno njihova najbolja igra...
Hades II
Iako u prvi mah veoma podseća na slavnog prethodnika, Hades II veoma brzo otkriva svoje pravo, novo lice...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama