LAKI PINGVINI
Raspberry Pi Zero 2 W
Za pet kopalja bolja Nula
D. PETROVIĆ
1. februar 2022.

Ovaj najnoviji izdanak Maline posedujemo već neko vreme, ali naprosto ne stižemo sve da probamo, iako je bio pravi izazov držati ovu pločicu po strani. U vremenu opšte nestašice svega što na sebi ima bilo kakvo integralno kolo, Zero 2 W je, za divno čudo, prilično dostupan, čak i kod domaćih trgovaca.

U vremenu opšte nestašice svega što na sebi ima bilo kakvo integralno kolo, Zero 2 W je, za divno čudo, prilično dostupan, čak i kod domaćih trgovaca...

U najavi na našem sajtu (i.sk.rs/n2701) rekli smo da je Raspberry zadržao format, pinout i generalno fizički izgled. Međutim, Zero 2 W je miljama daleko od prethodnog modela Zero W, o kome smo pisali u SK 12/2020 (i.sk.rs/28918). Ako govorimo o sličnostima, tačno na svojim mestima su dva mikro-USB priključka, za napajanje i OtG. Za povezivanje sa ekranom tu je mini HDMI priključak, a danas odgovarajući kablovi više nisu retkost. CSI konektor kamere je na svom mestu, a isto važi i za slot mikro-SD kartice. 40-pinski GPIO header je, naravno, kompatibilan sa svim prethodnim Malinama, što će reći da se mogu koristiti svi HAT-ovi, shodno mogućnostima ove Maline. Primećujemo da nedostaju kompozitni pinovi i pinovi za reset pločice. Raspberry ih je premestio ispod, u formi padova. Za razliku od prethodnog modela, osnovni padovi su jasno označeni. Ipak, dijagram na zvaničnim stranicama Maline ne odgovara pločici koju mi imamo, na našem primerku postoje dodatni padovi. Padovi nisu kompatibilni sa prethodnikom, tako da matična ploča nosač mora da se posebno dizajnira. Ono što je vredno hvale jeste to da su padovi prilično razmaknuti, na prethodniku su mnogi prilično zbijeni.

Više puta smo u pomenutoj najavi pisali o interesantnom rešenju mikrokontrolera direktno iz Raspberry kuhinje koje kuca na jednom gigahercu. Raspberryjevi inženjeri su spakovali BraodcomovBCM2710A1 četvorojezgarni 64-bitni SoC, zajedno sa 512 LPDDR2 SDRAM-a, u jedno fizičko kućište, bukvalno jedno na drugo, a ovakvo pakovanje se zove System in Package (SiP). Raspberryjev inženjer Simon, koji je ranije radio u Broadcomu, uspeo je da spakuje BCM2710A1 SoC sa četiri gigabita Micronovog SDRAM-a, jedno na drugo, zajedno sa kondenzatorima (ne i prvi put - prim. aut.). Dva jezgra razdvaja tanak sloj silikona. Zanimljivo je što ball-out čipa formira Raspberry logo. Pomislićete da to mora da se prilično greje, međutim, istina je drugačija. Unutar same PCB su postavljeni slojevi bakra koji odvode toplotu sa čipa. Iz tog razloga je osetna razlika u težini ove i prethodne Maline, čak i pod rukom. Raspberry čak tvrdi da će pri sobnoj temperaturi ova Malina bez problema raditi bez dodatnih hladnjaka. Konkretni SiP se zove RP3A0-AU; nismo uspeli da nađemo šta oznaka govori, ali čisto sumnjamo da je random. Da ne zaboravimo, grafički podsistem je ostao VideoCore IV. Uz memoriju, to su možda i jedine zamerke.

Do SiP-a pod metalnom haubom je bežični podsistem zasnovan na SYN43436 čipu. Synapticsov čip Malini omogućava povezivanje na lokalnu mrežu po IEEE 802.11b/g/n standardu, dakle na 2,4 gigaherca. Bluetooth 4,2 i BLE su pride. S obzirom da je na prethodniku bio BCM3438, koji je jako sličan, ipak će biti potrebno određeno vreme dok zajednica ne izađe sa custom operativnim sistemom, recimo RetroPie. Antena na novom Zero je slična dizajnom kao na prethodniku, ali ne ista. Do samog OtG je mesto za u.Fl konektor antene, mada smo našli na mreži da je ovo samo za testiranje. Nama pak, ne deluje da ne može da se koristi. Na prijem signala nemamo zamerke. U vezi potrošnje struje, nama je Malina radila savršeno na pet volti i jedan amper, a i Raspberry za svoje preporučeno napajanje kaže da je 2,5 ampera overkill. Bez obzira, nova Malina je ipak veći potrošač od stare, mada ne koliko se činilo. Da li zameriti cenu od 15 dolara - ostaje na vama.

Uz pomoć Raspberry Pi Imagera za tili čas smo dobili Raspberry Pi OS na Zero 2 W. Podizanje operativnog sistema je osetno brže u odnosu na prethodnika. Generalno, rad na manje zahtevnim aplikacijama je dosta udobniji, brži je rad, kašnjenja su jedva primetna. Dok se ne otvori, recimo, Chrome i u njemu par tabova. Tada postaje bolno očigledno da, ma koliko RP3A0 bio brži, i ma koliko razni testovi na mreži pokazivali toliko hvaljene pet puta brže rezultate - 512 megabajta memorije je naprosto malo. Zapravo malo ako će se Zero koristiti kao mini-desktop računar. Sredina gde će se poboljšanja i te kako osetiti su sistemi kućne automatizacije, serveri, klijenti, roboti... zapravo svuda gde akcenat nije na veličini memorije, već na izvršavanju jasno definisanih zadataka. Već smo par puta pomenuli da nam prethodni model Maline savršeno upravlja recimo Blynk serverom, a tu su i nekoliko projekata Vizuala. Uz par linija u Pythonu, uz cron, ne treba biti preveliki stručnjak da Zero 2W iskoristimo za razne zadatke, neke i prilično zahtevne. Primer koji sledi će „blinkati” tri LED povezane na GPIO 22, 23 i 24.

from gpiozero import LED

from time import sleep

led1 = LED(22)

led2 = LED(23)

led3 = LED(24)

while True:

led1.on(); sleep(1); led1.off(); sleep(1)

led2.on(); sleep(1); led2.off(); sleep(1)

led3.on(); sleep(1); led3.off(); sleep(1)

Ako nas pratite redovno, kada smo pisali o Blynk serveru (SK 9/2021, i.sk.rs/30018), opisali smo kako da se određeni program koji smo napisali pokreće sam nakon butovanja Maline. Postupak je veoma jednostavan: potrebno je snimiti fajl, u ovom slučaju PY fajl, gde nam odgovara. U terminalu kucamo cron -e te na dnu dodajemo sledeću liniju:

@reboot python3 /home/pi/blink.py

dakle, sa direktnom putanjom do fajla. Snimamo sve sa ’Ctrl-X’ i nakon restarta LED povezane na pomenute pinove će se paliti i gasiti jedna za drugom.

Primer je za LED, što je svojevrstan „Hello World” u elektroničkom smislu. Naravno da je to samo vrh ledenog brega. Četiri jezgra znače da imamo brz mali računar, ali sa ipak malo memorije. Ipak, sasvim dovoljno za mnoge zadatke. Nedostatak mašte je nešto drugo.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama