PHONE ZONE
Honor 50
Novi sjaj stare slave
Gradimir JOKSIMOVIĆ
1. decembar 2021.

Kao Huaweijev brend za mlade i one koji se tako osećaju (čitaj: nemaju novca za razbacivanje), Honor je u domove korisnika pametnih telefona sa ograničenim budžetom redovno donosio radosne vesti. Međutim, sankcije američke administracije koje su onemogućile korišćenje Guglovih servisa u svim telefonima koji mirišu na Huawei, približile su ovu priču kraju. Srećom, mudre glave su doskočile političkim marifetlucima i profilisale Honor kao samostalnog proizvođača koji je, tako, ponovo stekao mogućnost da svoje Android telefone opremi svim funkcijama, uključujući Google Mobile Services.

Honor više nije deo Huaweia, te njihovi telefoni ponovo imaju Google Mobile Services...

Honor 50 je prvi telefon koji koristi prednosti osamostaljivanja i isporučuje se sa punom podrškom za GMS. Takođe, to je i jedan od prvih Honorovih telefona koji koristi Qualcommov Snapdragon čipset i softver koga nije (u potpunosti) zamesio Huawei. Svakako dobra vest je i ta da je Honor u nove pobede krenuo sa telefonom koji se u potpunosti uklapa u stari plan igre, nudeći vrhunski dizajn, (skoro) vrhunske performanse, po (relativno) pristupačnoj ceni.

Očigledno je da Honor 50 želi da ostavi utisak premium telefona. Veoma je lepo dizajniran, sa tankim okvirom i ekranom koji se savija na bočnim ivicama. Lako se stavlja u džep i idealno leži u ruci, zahvaljujući i zaobljenom ekranu i vitkoj liniji, odnosno, maloj debljini i iznenađujuće skromnoj masi. U pitanju je jedan od najkompaktnijih uređaja sa ekranom većim od 6,5 inča, pa je, tako, idealan izbor za ljubitelje manjih telefona koji ne žele da se odreknu velikog ekrana. Mehanički tasteri su raspoređeni na uobičajen način i na lako dostupnim mestima, dok donja ivica ima rešetku zvučnika, kadicu za dve SIM kartice i USB-C konektor. Ne postoji audio-priključak od 3,5 milimetara, ali Honor u paketu nudi žičane USB-C slušalice solidnog kvaliteta. Zvučnik telefona je nešto slabiji, zakida na basu i visokim tonovima, ali nema izobličenja ni pri najvećoj jačini zvuka (nedostatak dvostrukih zvučnika je svakako minus koji treba notirati). Takođe, nedostatak IP sertifikacije o otpornosti na vodu i prašinu nedvosmisleno svrstava ovaj telefon u srednju klasu.

Poleđina kućišta je glatka, sjajna i veoma klizava, pa će priložena silikonska maska biti nezaobilazan dodatak, a to će donekle narušiti estetski pečat telefona. Modul sa kamerama je postavljen ekscentrično, što je praćeno neizbežnim „klackanjem” na leđima. Dizajn modula je takav da izaziva uglavnom pozitivne komentare - Honor kaže da je rešenje sa dvostrukim prstenom inspirisano refleksnim kamerama sa dva sočiva, mada postoje i manje prijatna poređenja sa parom očiju. Bilo kako bilo, dizajn je upečatljiv i to je ono u čemu ovaj proizvođač ne greši. Vredi osvrnuti se i na činjenicu da postoji još jedan telefon sa, praktično, identičnim dizajnom, a to je Huawei Nova 9 (verovatno je Honor radio na ovom telefonu dok je „bivša majka” još uvek plaćala račune).

Kada je kvalitet ekrana u pitanju, telefoni srednje klase više nemaju nikakvih problema, pa je takav slučaj i sa Honorom 50. Štaviše, zakrivljeni OLED panel od 6,57 inča ostavlja konkurente iz klase za sobom, pa pored kristalno jasne slike i odličnog osvetljenja nudi Full HD+ rezoluciju, osvežavanje na 120 herca, frekvenciju uzorkovanja dodira od 300 herca, stopostotni DCI-P3 raspon boja i podršku za preko milijardu boja. Od vrhunskih specifikacija nedostaju samo LTPO tehnologija za dinamičko menjanje brzine osvežavanja (vrednosti su 60 ili 120 herca) i 4K rezolucija, a bez toga se svakako može živeti i u društvu najvećih snobova. Čitač otiska prsta nalazi se ispod ekrana telefona i brz je i pouzdan koliko i drugi čitači ovog tipa.

Srednjaci više nemaju problema ni sa procesorskim performansama, a u ovom slučaju prelazak sa Kirin čipova na Snapdragon 778G pokazao se potpuno bezbolnim. Čak i kada je uparen sa samo šest gigabajta RAM-a, u modelu koji smo testirali, performanse čipa bile su odlične - verovatno će biti još bolje u verziji telefona od 8+256 gigabajta (i kasnije, kada Honorovi inženjeri dodatno optimizuju novi hardver). Na veštačkim testovima Honor 50 postiže izvanredne rezultate i ponekad je samo na korak do Snapdragona 888, dok nešto veći zaostatak beleži samo GPU (verovatno zbog nepotpune podrške za tehnologiju GPU Turbo X iz prethodnih Honorovih modela). U realnim uslovima, utisak je još bolji zbog lepo ispoliranog i optimizovanog interfejsa i odlične hardverske podloge za udobno igranje. WiFi 6 veza je brza i stabilna, dok 5G brzine nismo testirali usled nedostupnosti usluge na našoj teritoriji.

Kompletna ažurna verzija Androida 11 sa podrškom za Google Mobile Services je za prosečnog korisnika zaista veliki plus u odnosu na Huaweijeve modele nove generacije. Presvučeno taze izdanjem MagicUI 4.2 interfejsa, korisničko okruženje je veoma prijatno za rad, jer obezbeđuje potrebnu brzinu, stabilnost i fluidnost, bez preteranog zatrpavanja bespotrebnim aplikacijama i oglasima. Još uvek nemamo informaciju o tome kakvu dugoročnu softversku podršku možemo očekivati, odnosno, koliko je garantovanih nadogradnji Androida pred budućim korisnicima Honora 50.

Senzor glavne kamere zauzima gotovo polovinu površine modula i nudi rezoluciju od 108 megapiksela, dok kvalitetna optika obezbeđuje optimalne rezultate u gotovo svim uslovima. Fotografije snimljene ovom kamerom veoma su kvalitetne, oštre, dobro kontrastne i obiluju detaljima i živopisnim koloritom kada se radi pod dobrim osvetljenjem. Performanse pri slabom svetlu su slabije i tada dolazi do uočljivog gubitka detalja i boja - još malo „prčkanja” po softveru za optimizaciju verovatno bi popravilo rezultate, ali i nedostatak optičke stabilizacije svakako doprinosi degradaciji kvaliteta. Kada se aktivira noćni režim rezultati su bolji, ali mirna ruka ili stativ ostaju glavni preduslov za kvalitetan snimak. Slična priča prati i selfi kameru: na dobrom svetlu pravi gotovo savršene snimke sa odličnim bokehom, dok se u mraku prilično muči da ispuni očekivanja (ograničenje video rezolucije na 1080p, takođe, treba tretirati kao propust).

Oko preostale tri kamere ne treba se previše uzbuđivati - kao na mnogim telefonima srednjeg ranga, one su tu uglavnom da bi se popunile specifikacije. Ultraširoka kamera je pravo razočaranje, sa ogromnim jazom u kvalitetu u odnosu na primarni senzor, dok makro kamera, zapravo, i nije najgora koju smo testirali. Blogerima će se dopasti nove mogućnosti u video departmanu, gde opcija Multi Video omogućava snimanje videa sa podeljenim ekranom ili sa slikom u slici, korišćenjem kombinacije glavnog, ultraširokog i selfi sočiva.

Baterija lako obezbeđuje celodnevnu autonomiju, čak i sa maksimalnom brzinom osvežavanja ekrana, dok potpuno punjenje putem 66-vatnog punjača koji se isporučuje s telefonom traje manje od jednog sata. Bežično punjenje ovde nije opcija, ali to za model srednje klase (za sada) nije ozbiljan nedostatak.

Sa podrškom za sve Googleove servise, Honor 50 je respektabilan telefon koji će korisnicima nenaviknutim na alternativna Huaweijeva rešenja pružiti izvorni doživljaj omiljenog brenda. Vrhunski dizajn, kompaktna konstrukcija, besprekorna završna obrada, fantastičan OLED ekran, odlične performanse i autonomija (uz zaista brz punjač), kao i zanimljive opcije za kreativno izražavanje kroz video-snimke jesu karakteristike koje će privući mlađu publiku, ali i sve one kojima je estetski utisak visoko na listi prioriteta. Od statusa „neodoljivog” dele ga prosečan zvučnik, odsustvo IP sertifikovane zaštite, bežičnog punjenja i optičke stabilizacije sočiva kamere. Ruku na srce, ni maloprodajna cena nam ne pruža mnogo razloga za radost, ali šta je - tu je.

Operativni sistem: Android 11, Magic UI 4.2, Google Mobile Services

Dimenzije i masa: 160 × 73,8 × 7,8 mm / 175 g

Čipset i memorija: Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G 5G čipset (6 nm, Octa-core, 4×2,4 GHz Kryo 670 CPU + 4×1,8 GHz Kryo 670 CPU + Adreno 642L GPU), 6/8 GB RAM-a, 128/256 GB interne memorije

Displej: 6,57” OLED (1080 × 2340, 19,5:9, 120 Hz, 1B boja, 392 ppi)

Primarni sistem kamera: 108 MP (f/1,9, wide, PDAF) + 8 MP (f/2,2, 17 mm 120˚ ultrawide) + 2 MP (f/2,4, macro) + 2 MP (depth), 4K@30 fps, 1080p@30/60 fps, EIS

Selfi kamera: 32 MP (f/2,2, 22mm wide,), 1080p@30 fps

Ostalo: Bluetooth 5.2 A2DP/LE/aptX HD, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6/dual-band/direct/hotspot, GSM/HSPA/LTE/5G, GPS (A-GPS, GLONASS, BDS,GALILEO, QZSS), NFC, USB Type-C 2.0, dual nano-SIM, Li-Po baterija 4300 mAh, brzo punjenje (66 W)

Performanse: AnTuTu Benchmark (v9): 563252; Geekbench 5: 772 (Single-Core), 2874 (Multi-Core)

Proizvođač: Honor (www.hihonor.com)

 


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama