TRŽIŠTE
Kriza industrije čipova
Ples sa čipovima, na azijski način
Momir ĐEKIĆ
1. decembar 2021.

Dok ceo svet priča o nestašici čipova i uticaju na čitave grane industrije, svetski lideri se utrkuju u prognozama njenog trajanja. Interesantno je kako se buka oko nestašice čipova pojačala uoči novogodišnjih praznika, kada su gejmerske kompanije širom planete, gotovo horski, podigle svoj glas o veoma verovatnom neuspehu dobre prodaje u najvažnijem trenutku.

Tamo gde jedni nalaze nepremostive prepreke poremećenih lanaca snabdevanja, drugi iznalaze prilike da obezbede bolje karte za rundu koja sledi
SAD više nisu jedini centar inovacija - u nekim aspektima, kao što je upravo proizvodnja čipova, Amerikanci već decenijama gube moć

Među prvima se oglasio Nintendo, smanjujući inicijalnu procenu prodaje za čitavih 1,5 miliona uređaja, usled efekata globalne krize u isporuci čipova. Nintendo je u saopštenju potvrdio „da ne vidi znatna unapređenja” u isporuci čipova. Kriza ne jenjava, bar ako slušamo Nintendo. Naprotiv!

Prognoze je smanjila i kompanija Sony i to za milion uređaja (sa 16 na 15 miliona) samo u prodaji PS5 konzole za tekuću fiskalnu godinu. Dodatno, već sada se može reći da je plan od prodatih preko 22 miliona uređaja u narednoj godini, u najmanju ruku, ugrožen. Iako nismo dobili zvanično saopštenje iz kompanije Microsoft, vezano za isporuku Xbox konzole, iz nekih izjava rukovodilaca ove kompanije lako se može primetiti da su prognoze prodaje za 2022. godinu u padu. Ako pričamo o nekome ko ne smanjuje procene, posebno u sezoni novogodišnjih praznika, to je kompanija Apple.

Možemo sa sigurnošću reći da je kompanija Apple pobednica tranzicije čitavih grana industrije kroz krizu izazvanu ili znatno potpomognutu pandemijom. Poklopilo se nekoliko stvari u priči kompanije Apple. Sa jedne strane, tu su izuzetno kvalitetni proizvodi - telefoni, tablični računari i novi laptopi. Posebno se izdvajaju laptopi na zasnovani na Apple Silicon. Sa druge strane, najkvalitetniji proizvođač čipova, kompanija TSMC, je, „izlaskom iz igre” kompanije Huawei dobila prostor da proširi kapacitete postojećim kupcima. Među njima je vodeći upravo Apple. Sa treće strane, konkurencija je, ipak, uhvaćena „na spavanju”.

Velike krize su pretnja za ekonomije širom sveta. Ipak, one su često i neverovatno značajna prilika za pažljivo odabrane, odvažne pojedince. Za njih izazovi pandemije ili geopolitičkih struja nisu takvi da ih umaraju ili troše. Tamo gde jedni nalaze nepremostive prepreke poremećenih lanaca snabdevanja, drugi nalaze prilike da obezbede bolje karte za rundu koja sledi. O nekima od njih šteta je ne pisati.

Tihi takmičar izlazi iz senke

Iako ime kompanije MediaTek većina pamti po uređajima srednje i niže kategorije, u poslednjih nekoliko godina, tiho i sve manje neprimetno, tajvanska kompanija gradila je poziciju za novu budućnost. Široki portfolio proizvoda ove kompanije deo je mnogih pametnih uređaja, od zvučnika do tabličnih računara. Sa druge strane, predstavljanjem čipa pod imenom Dimensity 9000, tajvanska kompanija ušla je u veoma odabrano društvo proizvođača najbržih procesora današnjice.

Proizveden u najnovijem tehnološkom procesu komšijske kompanije TSMC, od četiri nanometra, Dimensity 9000 može se smatrati prvim serijskim čipom u ovoj veličini litografije. Pojava ovog istaknutog procesora dolazi u izuzetnom trenutku za MediaTek. Prema analizama tržišta za kraj tekuće godine, tajvanski proizvođač zauzima čak 40 odsto ukupnog tržišta čipova u uređajima. Mesto lidera u ukupnoj proizvodnji u kombinaciji sa jednim od najmoćnijih čipova današnjice deluje kao osnova izuzetno dobrog pozicioniranja.

Ovaj uspeh kompanije MediaTek ne treba posmatrati izolovano od situacije na tržištu. Kineski HiSilicon, kćerka kompanije Huaweija, „ispala” je iz igre u američkoj „klopci” , čime je ogroman proizvodni potencijal ostao upražnjen. Sve se ovo dešava u vreme pandemije, u kom smo svedoci dugotrajne krize u globalnoj isporuci čipova. TSMC, apsolutno dominantna fabrika čipova, sigurno je želela da svoje proizvodne kapacitete ustupi dovoljno „potentnom” proizvođaču. MediaTek, rastući igrač „iz komšiluka” bio je apsolutno najbolji izbor. Izostanak HiSiliconovih proizvoda iz pogona TSMC-a je ustupljen kompanijama Apple i MediaTek, na zadovoljstvo svih strana. Iz konkurencije je poprilično ispao američki Qualcomm, koji je kapacitete za proizvodnju čipova Snapdragon pronašao u korejskom Samsungu.

Pomenuti Dimensity 9000 zasniva se na najnovijoj ARM specifikaciji i za svoje najbrže jezgro koristi Cortex X2 jezgro, deklarisano na visokih 3,05 gigaherca. Ovo jezgro, prema navodima MediaTeka, pruža za oko 35 odsto bolje performanse, uz 37 odsto veću efikasnost u potrošnji energije, a sve u odnosu na neimenovani Android flagship uređaj. Preostala tri performantna jezgra Cortex A710 rade na 2,85 gigaherca, dok četiri efikasna Cortex A510 „kucaju” na 1,8 gigaherca. U najavi, brzina u aplikacijama koje favorizuju jedno jezgro biće izuzetna. Sa druge strane, ipak je ovo prvi čip koji koristi i proizvodni proces od četiri nanometra i Cortex X2 jezgra, a koji će se naći i u specifikacijama Samsung i Qualcomm proizvoda. Ne bi trebalo da čudi ako performanse čipova budu veoma slične, te da će razliku činiti više proizvodni proces, nego tip jezgra u upotrebi.

Osim procesorskog dela, Dimensity 9000 podržava i najnoviju LDDR5X memoriju i može da se pohvali boljim protokom u komunikaciji sa memorijom (povećanje od skoro 36 odsto), a pojačanje dobija i u grafičkom podsistemu, zasnovanom na Mali G710 GPU-om. Novi grafički sistem je za trećinu brži i čak 60 odsto efikasniji od pomenutog neimenovanog uređaja. Prave rezultate ovog čipa i njegove potencijale saznaćemo u toku 2022. godine, kada će se pojaviti prvi primerci uređaja koje on pokreće.

Intel ne odustaje

Koliko su važni čipovi u vremenu u kom živimo pokazuje činjenica da je jedna od vesti na portalima (izvorno sa CNET-a) - poseta Intelovoj fabrici „Fab 42” u gradu Chandler u Arizoni. Izgradnja fabrike čipova deluje kao jedan od najvažnijih privatnih i javnih poslova, što i ne čudi - nestašica čipova i neravnoteža u savremenoj proizvodnji čipova (u odnosu SAD - Istok) doveli su do toga da se u ovu industriju ulože stotine milijardi dolara. U fabrici u Chandleru, Intel proizvodi čipove u proizvodnom procesu „Intel 4”. Suštinski je proces zasnovan na EUV tehnologiji i sprovodi se u sedam nanometara, s tim da Intel tvrdi da su njegovih sedam nanometara efikasni kao četiri nanometra drugih proizvođača (čitaj: TSMC i Samsung). Otuda naziv „Intel 4” za ovaj proces, iako je Intel našao sjajan marketinški trik da veličinu procesa označi angstromom - veličinom manjom od nanometra. Upravo u ovoj fabrici Intel radi na proizvodnji Meteor Lake čipova, zasnovanih na čiplet tehnologiji koju smo videli kod novijih AMD Ryzen čipova. Intel će svoje čiplete slagati vertikalno, pomoću tehnologije Foveros, a ne jedne pored drugih, poput AMD rešenja.

U Arizoni, kako smo ranije pomenuli, Intel gradi još dve fabrike, delimično potpomognut novcem američke administracije, a „Fab 52” i „Fab 62”, kako su nazvane, koštaće preko 20 milijardi američkih dolara. Intel je trenutno u pregovorima oko izgradnje još jedne fabrike u američkoj pustinji. Ona bi trebalo da bude ubedljivo najskuplja fabrika na planeti. Cifrom od čak 100 milijardi dolara, Intel namerava da pokaže konkurenciji svoju ozbiljnost. Ako se ove najave ispostave tačnim, samopouzdanje izvršnog direktora ove kompanije, Peta Gelsingera, neće biti neosnovano.

I dalje sanjamo
Windows na ARM-u

U situaciji kada se čitav svet divi performansama Appleovih čipova i uređaja ove kompanije koje pokreću sopstveni procesori zasnovani na ARM arhitekturi, veliki broj nas se pita šta se dešava sa kompanijom Microsoft i njihovim operativnim sistemom. Već godinama američka kompanija pokušava da nam pruži Windows na ARM-u. Iza nas su isključivo neuspeli pokušaji.

Prvo je napravljena verzija Windows 8 za 32-bitne ARM uređaje. Iako se radilo o svojevrsnoj senzaciji, sam proizvod se može nazvati samo delimično završenim. Na kraju, većina će se složiti da je ovu verziju „ubio” nedostatak podrške programera koji nisu razvili (tj. portovali) aplikacije za ovu verziju Windowsa. Videli smo kako je na ovom primeru učila pomenuta kompanija Apple. Prvu verziju M1 čipa pratio je Rosetta, program za interpretaciju x86 aplikacija koji, iako nije bio savršen, jeste nudio više nego solidne performanse.

Microsoftov pokušaj sa Qualcommovim čipovima Snapdragon 7c i Microsoft SQ1 takođe se pokazao neuspešnim. Pokazalo se da je Windows, ipak, „težak” sistem i da procesori iz klase mobilnih telefona nisu u stanju da se izbore sa tom masom. Iako je Qualcomm zaista više nego reprezentativan igrač, postavljalo se pitanje zašto se Microsoft odlučio na gotovo ekskluzivnu saradnju. U krugovima bliskim vodećim ljudima industrije može se čuti da su Microsoft i Qualcomm zaista sklopili ekskluzivan dogovor, ali i da je on pred istekom. Deluje da produženja neće biti, a to otvara prostor za neke druge kompanije, posebno pomenutu kompaniju MediaTek.

Osim rastućeg udela i predstavljanja najnovijeg procesora izrađenog u proizvodnom procesu od četiri nanometra, MediaTek ima još jednu kartu u rukama. Ova tajvanska kompanija nekoliko godina unatrag proizvodi procesore za Chromebook uređaje, što govori o postojećim vezama sa OEM proizvođačima računara. Dodatno, MediaTek proizvodi i 5G modeme koji se ugrađuju u računare koje pokreće Intelov procesor. Sve što je preostalo da vidimo Windows na procesoru ove kompanije jeste „raskid” veze sa američkom kompanijom i „brak iz interesa” sa Tajvancima.

• • •

Kažu da istorija voli pobednike, a da gubitnike pamte samo knjige. U multipolarnom svetu koji još uvek nije tu svoju osobenost u potpunosti razumeo i njome ovladao, perspektiva je često važnija od pobede. Iako može da nam deluje da je, na primer, kompanija Apple dominantna da ne može dominantnija biti, moramo razumeti da je to zbog naše prirodne upućenosti na „čuda” koja dolaze iz Sjedinjenih Država. Sa druge strane, SAD više nisu jedini centar inovacija u nekim aspektima, kao što je upravo proizvodnja čipova, Amerikanci već decenijama gube moć. Kompanije o kojima ne razmišljamo prečesto, a posebno one koje dolaze iz Južne Koreje i sa Tajvana, imaju prednost kojom otključavaju sopstvene šanse za svetskom dominacijom. Sa jedne strane, one su azijske po svemu suštinskom. Vredne su, uporne, marljive i nepokolebljivo motivisane. One jednostavno ne odustaju! Dodatno, one su decenijama učene karakterističnim metodama liberalnog kapitalizma koji propagira najmoćnija država sveta. Oni pravila te igre znaju jako dobro. Kompanije iz ovih država su amalgam sa fantastičnim predispozicijama za uspeh. Njihovo vreme je došlo.


SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2022
Lego Star Wars: The Skywalker Saga
Najveća Lego igra do sada sa solidnih dvadesetak sati zabave... Po količini komedije upakovane u jednu igru, TT Games nadmašio je samog sebe...
Xiaomi 12, 12 Pro
Ofanzivni tandem
Šjaomi sa svakom generacijom cenovno sve više odmiče od onoga što smatramo pristupačnim, pa je tako i sa novim jevim perjanicama, modelima Xiaomi...
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
Džangl je masivan
Tab S8 Ultra je uređaj u koji se zaljubljuje na prvi pogled...
Biorobotika, mikrorobotika, nanorobotika
Živi roboti
Neprestana minijaturizacija robota briše granicu izmedu mašina i gradivnih elemenata života...
Intel, AMD, UCIe, Nvidia...
Novi čipovski poredak
S obzirom na stanje u kom se Evropa nalazi u ovom trenutku, jasno je da će „osovine novog svetskog čipovskog poretka” biti SAD i azijske države...
Lenovo Legion 5 (15IAH7), Asus ROG Strix G713RM i Gigabyte Aorus 15 XE4 / 17 XE4
Odnos novca i muzike
Postoje oni koji negiraju opravdanost pojma „gejmerski laptop”, ali mi ipak probasmo četiri nova modela, različitih klasa...
Doživljaji korisnika eUprave
Biće nešto od eSrbije !
Servisi eUprave u Srbiji konstantno se razvijaju, ali ne bez problema, sistemskih nelogičnosti i, na kraju krajeva, dečjih bolesti...
UltraMon 3.4.1 • Dual Monitor Tools 2.8 • MultiMonitorTool 1.96 • DisplayFusion Pro 9.9
Programi za kontrolu višemonitorskog okruženja
Što se tiče programa za kontrolu višemonitorskog okruženja, UltraMon je bio ono što smo smatrali reperom...
Tiny Tina’s Wonderlands
Šest klasa, multiclassing, gomila predmeta i izazovan endgame režim čine ovu igru odličnom zabavom...
Serious Sam: Tormental
„Čak je i fragment mene kul”. Vaistinu Simo, vaistinu!
Blast Brigade vs. the Evil Legion of Dr. Cread
Grind za resursima stvara osećaj da se nalazite u nekom 2D izdanju iz serijala Souls...
© 2022 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama