TIPS & TRICKS
Microsoft Windows 11: Manipulacija taskbarom
Vraćanje stvari u prvobitno stanje
Vladimir PISODOROV
1. novembar 2021.

Više se uopšte ne radi o tome da li vam se nova organizacija taskbara dopada ili ne, već kako je stvari moguće „ispraviti” i vratiti ih u prvobitno stanje. Microsoft je po ovom pitanju rigidan i nije nam ostavio puno manevarskog prostora, što znači da rešenje moramo da pronađemo na drugoj strani. Postoje dva puta kojim možete da krenete: jedan je instalacija trhird party alatki za ovu namenu, koje niču kao pečurke posle kiše, dok je drugi, naizgled, nešto teži i podrazumeva prčkanje po registar bazi. Naravno, mi smo odlučili da krenemo kaldrmom, pa evo na šta smo naišli...

Promena pozicije

Donedavno, Windows je korisnicima dozvoljavao da sami odrede poziciju taskbara na ekranu. Od pojave Windowsa 11, to više nije slučaj, pa ako ste navikli da vam taskbar stoji na nekom drugom mestu osim na dnu, prilično ćete se razočarati. Promena položaja, barem za sada, nije moguća ni ručno, ni iz sekcije sa podešavanjima i jedino što vam preostaje jeste da pokušate da „prevarite” Windows.

Na svu sreću, manipulacija nekim drugim sistemskim elementima ostala je identična, pa se, tako, dijalog Run i dalje otvara na identičan način - pritiskom na kombinaciju tastera ’Win-R’. Nakon što se ukaže na ekranu, u polju upišite regedit i pritisnite ’Enter’ kako biste pokrenuli Registry Editor. Primetićete da je identičan kao i u prethodnim verzijama Prozora, što znači da će vam navigacija do potrebnog ključa -

ComputerHKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerStuckRects3,

utoliko biti jednostavnija. Akciju možete da obavite ručno, prebirajući po strukturi ključeva na levoj strani radne forme ili upisivanjem putanje u „adresnu” liniju koja se nalazi odmah ispod padajućeg menija. Kada se budete našli na odredištu, obratite pažnju na unos Settings koji će se pojaviti u desnom delu radne forme. Dvoklik levim tasterom miša na njega proizvešće otvaranje svojevrsnog editora binarnih vrednosti. Dobro pazite da ne napravite grešku, jer se sledeći korak obavlja „šacometrijski”. Unos koji tražimo nalazi se u drugom redu, označenom sa 00000008. Izvršite navigaciju do petog polja u redu u kom stoji vrednost 03. Potrebno je da je promenite shodno tome gde želite da se taskbar pojavi po restartovanju kompjutera. Ukoliko upišete 00 to će biti leva ivica ekrana, 01 taskbar „vodi” na vrh desktopa, dok ga 02 „prišiva” za desnu ivicu ekrana. Ono što morate da znate je da, iako je promena položaja moguća tako da taskbar bude prikazan vertikalno, akcija će dovesti do toga da se ikonice na njemu ne prikažu kako valja. Zbog toga vam ne preostaje ništa drugo nego da umesto 03 upišete 01 i na taj način taskbar pošaljete na vrh ekrana.

Nakon što ste promenili vrednost i pritisnuli taster OK, potrebno je da restartujete kompjuter, mada možete da probate još jednu stvar - da restartujete samo Windows Explorer. Za ovo je potrebno da otvorite Task Manager, a jedan od načina za to je i pritiskom kombinacije tastera ’Ctrl-Shift-Esc’. Kliknite na taster More details, ako niste već tamo, prebacite se na radnu karticu Processes i pod grupom itema Windows Processes pronađite Windows Explorer. Klikom desnim tasterom miša iznad njega pozovite kontekstualni meni, a odmah potom levim tasterom miša kliknite na funkciju Restart.

Promena veličine ikonica

„Čačkanje” opcija sigurno vam je otkrilo još jednu nezgodnu stvar - Windows 11 ne dozvoljava da se menja veličina ikonica na taskbaru. Dakle, osuđeni ste na ono što sistem „izbaci” na ekran, barem dok se ne upustite u još jednu avanturu sa registar bazom.

Pozovite Registry Editor na način koji smo već opisali, ali ovog puta obavite navigaciju do ključa

ComputerHKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced.

Fokusirajte se na levi deo radne forme i desnim tasterom miša pozovite kontekstualni meni iznad označene stavke Advanced. „Parkirajte” kursor miša iznad funkcije New i sačekajte trenutak da se pojavi prošireni meni iz kog treba da odaberete unos DWORD (32-bit) Value. Novu vrednost nazovite TaskbarSi i nakon što ste pritisnuli taster ’Enter’ overite i desni taster na mišu, kako biste pozvali kontekstualni meni. Iz njega odaberite funkciju Modify. Obratite pažnju na polje Value data, označeno vrednošću 0. U pitanju je najmanja moguća veličina ikonica i zanimljivo je da ona nije podrazumevana. Vrednost 1 je ono što ćete na ekranu videti po instalaciji Jedanaestke, ali kako mi vršimo „hakovanje” registar baze, 0 se ovde nalazi kao početna vrednost. Ukoliko vam je potreban još krupniji prikaz ikonica, u polje unesite vrednost 2, pritisnite taster OK i restartujte kompjuter, kako bi promene postale vidljive.

Automatizacija posla

Problem sa „hakovanjem” registar baze je u tome što ukoliko poželite da stvari vratite u pređašnje stanje, sve navedene korake morate da prođete još jednom. Korisnicima koji su početnici i tresu se od straha pri svakom koraku, to „hakovanje” neće biti nimalo prijatno, iako u praksi, zapravo, nemaju čega da se plaše. Proces izmene, zato, može da se automatizuje i to koristeći samo Notepad. Na taj način možete da izradite dve datoteke proizvoljnog naziva kojima ćete dodati ekstenziju REG i na taj način Windowsu reći da je reč o sadržaju koje je potrebno uneti u registar bazu. Bez otvaranja Registry Editora i bilo kakve dodatne interakcije sa korisnikom.

U slučaju pomeranja taskbara na vrh ekrana, u Notepadu upišite:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerStuckRects3]

„Settings”=hex:30,00,00,00,fe,ff,ff,ff,7a,f4,00,00,01,00,00,00,30,00,00,00,30,

00,00,00,00,00,00,00,08,04,00,00,80,07,00,00,38,04,00,00,60,00,00,00,01,00,

00,00

Idite do stavke u padajućem meniju File, odaberite funkciju Save As i u polju File name upišite, na primer, Taskbar na vrhu.reg. Jako je važno da iza naziva sami upišete i sufiks .reg, kako datoteka ne bi bila snimljena kao „običan” tekstualni sadržaj. Sada sa desktopa ili iz bilo kog fajl-menadžera, kada dvoklinete mišem na snimljenu datoteku, na ekranu će se pojaviti pitanje da li želite da unesete izmene u registar bazu. Ukoliko odgovorite sa Yes, to će biti i učinjeno.

Ostalo nam je i da izradimo odstupnicu, odnosno, odgovarajuću datoteku koja će poništiti načinjene izmene i taskbar vratiti na dno ekrana. U tom slučaju u Notepadu je potrebno upisati:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerStuckRects3]

„Settings”=hex:30,00,00,00,fe,ff,ff,ff,7a,f4,00,00,03,00,00,5d,00,00,00,30,00,

00,00,00,00,00,00,08,04,00,00,80,07,00,00,38,04,00,00,60,00,00,00,01,00,00,

00

Na opisan način snimite datoteku kao, na primer, Taskbar na dnu.reg i vodite se svim savetima koje smo vam dali.

Baš kao i u slučaju promene pozicije taskbara, promenu veličine ikonica na njemu moguće je automatizovati i to tako što ćete izraditi tri datoteke koje kasnije možete da iskoristite za šaltanje sa jedne na drugu veličinu ikonica. Još jednom vam skrećemo pažnju na to da ispoštujete opisanu nomenklaturu kako ne bi došlo do problema.

U slučaju najmanje veličine ikonica, pre nego što datoteku snimite kao, na primer, Najmanje ikonice.reg, u Notepadu je potrebno upisati:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced]

„TaskbarSi”=dword:00000000

Za srednju veličinu ikonica, pre nego što datoteku snimite kao, na primer, Srednje ikonice.reg, u Notepadu je potrebno upisati:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced]

„TaskbarSi”=dword:00000001

Konačno, za najveću veličinu ikonica, pre nego što datoteku snimite kao, na primer, Najvece ikonice.reg, u Notepadu je potrebno upisati:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USERĐSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced]

„TaskbarSi”=dword:00000002

• • •

Ovde nije kraj kada je reč o stvarima koje nam nedostaju kod novog taskbara. Na primer, veličinu taskbara nije moguće menjati po visini, ne postoji način da se prikazuju nazivi pokrenutih programa i otvorenih prozora, ukoliko radite u višemonitorskom okruženju nećete biti u situaciji da vidite časovnik sem na primarnom monitoru, datoteke nije moguće „prevlačiti” do ikonica programa na taskbaru i tako ih otvarati... Za sada rešenja za navedene probleme ne postoje, ali svetlo na kraju tunela ipak se vidi.

Sve češće slušamo glasine koje govore da taskbar u Windowsu 11 nije završen i da će u vremenu koje je pred nama pretrpeti određene izmene. Da li će neke od njih „adresirati” i probleme koji smo naveli, ali i one koje smo zaobilaznim putem rešili, ostaje da se vidi. Konstatovali smo da ma koliko je Windows 11 na nas ostavio iznenađujuće prijatan utisak, ne možemo da se otmemo utisku da je reč o novom poligonu za testiranje, odnosno, projektu koji je prerano ugledao svetlost dana. Šta da radimo, nastavićemo da pronalazimo načine za njegovo „hakovanje”, kako bismo ga prilagodili našim potrebama.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama