TEST DRIVE
Gigabyte GeForce RTX 3070 Ti Gaming OC 8G
Jurnjava Na granici
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. avgust 2021.

Uprkos globalnoj nestašici čipova i izuzetno slaboj dostupnosti pojedinih hardverskih komponenata, među kojima prednjače grafičke kartice, stanje na tržištu je više nego zanimljivo. Niko nije očekivao da će AMD sa svojom generacijom grafičkih kartica Navi II tako žestoko da poljulja suverenu dominaciju GeForce modela generacije Ampere, u svim, sem u najvišoj klasi. Nvidia je i sama bila svesna da je jaz između modela GeForce RTX 3070 i 3080 prevelik i da će AMD baš tu pokušati da se izbori za svoj deo tržišta. I bila je u pravu. Tako je Radeon RX 6800 iznudio odgovor Nvidije u vidu GeForce RTX 3070 Ti. Zavirimo najpre u tehničke detalje.

Nvidia je i sama bila svesna da je jaz između modela GeForce RTX 3070 i 3080 prevelik i da će AMD baš tu pokušati da se izbori za svoj deo tržišta
GeForce RTX 3070 Ti nije nešto naročito brži u odnosu na izvorni RTX 3070

GA104

Kartice sa oznakom RTX 3070 Ti koriste čip GA104, baš kao i izvorni model RTX 3070, ali je sad on u potpunosti funkcionalan, pa, tako, raspolaže sa 48 funkcionalnih SM blokova i isto toliko RT jezgara, a kako svaki SM blok sadrži 128 CUDA jezgara, njihov ukupan broj iznosi 3584. Čip čini još i 192 Tensor jezgra, kao i 192 teksturne i 96 rasterskih jedinica. Sve to je spakovano u pločicu površne 392 kvadratna milimetra, dok je ukupan broj tranzistora 17,4 milijarde. I za ovaj čip, baš kao i kod ostalih modela Ampere kartica, koristi se Samsungov 8N proizvodni proces, uz pomoć kog je veličina tranzistora svedena na osam nanometara.

Memorijski podsistem koristi GDDR6X čipove, što je do sada bilo rezervisano samo za najjače, RTX 3080/3090 modele, tako da je memorijski protok u odnosu na izvorni RTX 3070 povećan za trećinu. Memorijski čipovi povezani su sa grafičkim procesorom putem 256-bitne magistrale i njihov ukupan kapacitet iznosi osam gigabajta.

Gigabyte GeForce RTX 3070 Ti Gaming OC 8G

Prvi model GeForce RTX 3070 Ti kartice kojim smo se pozabavili je Gigabyteov proizvod. Tipično za Gigabyte, kvalitet izrade je na vrlo visokom nivou, sa komponentama čije specifikacije znatno prevazilaze one koje je propisala Nvidia za referentni model. Naponska sekcija sastavljena je od dvanaest naponskih faza, od kojih deset napaja grafički procesor, a dve memoriju. Windforce 3X kuler sa tri ventilatora sa suprotnim smerom rotacije elisa i hladnjakom koji se sastoji od sedam toplotnih cevi i koji prekriva komponente naponske sekcije i memorijske čipove, znatno je većih dimenzija od štampane ploče kartice i sasvim je sposoban da se izbori sa zadatkom koji je pred njega postavljen. Tako, ventilatori miruju dok temperatura grafičkog procesora ne pređe vrednost od 60 stepeni Celzijusa, a nakon toga mu, pod punim opterećenjem, temperaturu održavaju na oko 70 stepeni, uz nevelik nivo buke. Iako se od kartice čija potrošnja prevazilazi 300 vati (mi smo zabeležili prosek od 308 vati) ne može očekivati da bude potpuno tiha i hladna, Windforce zaista dobro obavlja svoj posao, što naročito dolazi do izražaja kod memorijskih čipova. Naime, čipovi tipa GDDR6X zaista se mnogo zagrevaju tokom rada i kod modela RTX 3080 i 3090, njihova uobičajena radna temperatura iznosi neverovatnih 100 stepeni! Kod ovog Gigabyteovog modela, uobičajena radna temperatura tih istih čipova je tek 80 stepeni, što je svakako drastična razlika koja će, bez sumnje, pozitivno uticati na njihov radni vek, a za to je zaslužan upravo odličan kuler.

Kartica je opremljena sa dva klasična osmopinska naponska konektora, što joj uz napajanje iz PCI-E slota (75 vati) na raspolaganje stavlja maksimalno 375 vati, a što je iznad deklarisane potrošnje. Time je ostavljena i mogućnost za igranje sa radnim taktom, ali kako je ovaj model već fabrički overklokovan, nema previše prostora za tako nešto. Mi smo na fabričkih ~1950 megaherca, koliko je iznosio prosečan boost tokom testa, uspeli da dodamo još oko 50 megaherca, čime je stabilna boost vrednost bila taman nešto preko granice od 2000 megaherca, što je sasvim dobar rezultat za karticu i grafički čip ovakvih specifikacija.

Kartica raspolaže i prekidačem za izbor jednog od dva predefinisana BIOS profila - OC i Silent. U „tihom” režimu, boost vrednosti su nešto niže, temperature nešto više, ali je zvuk ventilatora poprilično tiši, uz zanemarljive gubitke u performansama, pa ni oni sa osetljivijim sluhom neće imati primedbe. Nije izostala ni podrška za, doduše smerno, LED osvetljenje koje je kompatibilno sa Gigabyteovim RGB Fusion 2.0 sistemom. Tu je i metalni backplate, koji štiti elektronske komponente od grubog rukovanja prilikom instalacije, a koji doprinosi i čvrstini čitave konstrukcije, jer, imajući u vidu dimenzije kartice (320 milimetara dužine, zauzima tri slota i teži preko 1,2 kilograma), nije teško zaključiti da rukovanje karticom tokom instalacije može da bude zahtevnije od uobičajenog. A, sada malo o performansama.

• • •

Uprkos potpuno otključanom čipu GA104 koji koristi i znatno bržu GDDR6X memoriju, GeForce RTX 3070 Ti nije nešto naročito brži u odnosu na izvorni RTX 3070. Razlika u performansama jedva je dvocifrena, ako se iskaže u procentima, dok je potrošnja struje viša za čak 40 odsto. U stvarnosti, ovaj model se pokazao kao odličan izbor za igranje u rezoluciji od 2,5K, dok mu ni 4K ne predstavlja prevelik zalogaj, barem sa trenutnim igrama, ali, ipak, uz malo niža podešavanja od maksimalnih. Sa glavnim konkurentom, modelom Radeon RX 6800 - „ljutu bitku bije”. Negde pobeđuje, negde gubi, dok je u znatnoj prednosti jedino u igrama koje intenzivno koriste ray tracing. Ipak, zbog konzola nove generacije koje koriste AMD-ov hardver koji deli istu tehnološku osnovu sa novim Radeonima, očekuje se da će buduće igre biti znatno optimizovanije za Radeone, nego što je to sada slučaj. Pored toga, iako osam gigabajta memorije trenutno nije malo čak ni u rezoluciji 4K, činjenica je da glavni konkurent raspolaže sa duplo više memorije, što u budućnosti može da stvori veću razliku. Preporučena cena od oko 600 evra je već prilično visoka, a stvarna, koja je barem duplo viša, ničim ne može da bude opravdana, barem iz ugla igrača.

Nvidia Reflex

Da li ste znali da se od ukupnog broja korisnika GeForce kartica, čak 73 odsto njih u manjoj ili većoj meri igra online? Za razliku od single player igara, kod kojih je protivnik mašina, online naslovi su po svojoj prirodi sasvim drukčiji, jer igrač u najvećem broju slučajeva za protivnika ima drugog igrača, zbog čega ovaj tip igara uvek u sebi sadrži izraženu takmičarsku notu. Koliko će neko biti uspešan u online igranju najviše zavisi od nivoa sopstvenih veština, ali i od „svijetlog oružja”, odnosno, hardvera na kome se igra. Neretko moćan hardver nije dovoljan faktor da bi performanse bile na očekivanom nivou. Zato je tu softverska optimizacija, poznatija pod nazivom Nvidia Reflex, koja će iz hardvera izvući maksimum i igraču omogućiti nesmetano uživanje u igranju.

Da bismo shvatili kako tačno funkcioniše ova tehnologija, najpre je potrebno da na sastavne delove raščlanimo ciklus koji započinje pritiskom tastera, a završava se animiranim frejmom na ekranu monitora.

U ovom procesu, koji i pored sve brzine savremenog hardvera, ipak, nije sasvim trenutan, dolazi do određenog kašnjenja signala koji je u kompjuterskoj terminologiji poznatiji kao input lag. Svaka od komponenata u sistemu daje svoj doprinos ovoj stavki, tako da je konačan rezultat zbir svih njih i to:

• Latencija periferija - kašnjenje signala od pritiska na taster i/ili pomeranja miša do trenutka kada signal bude obrađen i prosleđen sistemu.

• Latencija igre - vreme koje protekne otkad procesor počne sa obradom ulazne informacije periferije do trenutka kada frejm(ove) na koje se ona odnosi prosledi grafičkoj kartici na obradu.

• Latencija renderinga - vreme koje protekne od trenutka kada pojedinačni frejm dođe na red da bude obrađen (renderovan), do momenta kada grafička kartica u potpunosti završi sa njegovim renderingom.

• Latencija računara - grubo rečeno, predstavlja vreme koje je potrebno da pojedinačni frejm „prođe kroz računar”, a pored ostalog, podrazumeva i zbir dve prethodno navedene latencije.

• Latencija monitora - vreme koje je monitoru potrebno da prikaže konkretan frejm od trenutka kada je dobio signal od grafičke kartice.

• Latencija sistema - ovo je zbir svih prethodno navedenih latencija i predstavlja ukupno vreme kašnjenja signala od zadate komande, do prikazanog rezultata.

Sada, kada smo raščlanili sve stavke koje utiču na kašnjenje signala u sistemu, možda će svi oni reklamni slogani raznih miševa i tastatura sa brzinom odziva od svega jedne milisekunde, ali i monitora koji su u stanju da generišu sliku uz ultraniske latencije, konačno dobiti smisao. Ipak, to je samo deo priče, jer su latencije periferija najčešće u jedva dvocifrenom opsegu, izraženo u milisekundama, dok najveće kašnjenje signala nastaje upravo tokom njegove obrade unutar sistema i može da iznosi od nekoliko desetina, pa čak i do preko stotinu milisekundi. Ako uzmemo u obzir da je prosečno vreme reakcije iskusnog igrača oko 250 milisekundi, sve što mašina doda na tu vrednost može predstavljati razliku između pobede ili poraza, naročito kod brzih igara takmičarskog tipa.

Da bi latenciju kompletnog sistema snizila na najmanju moguću meru, tehnologija Nvidia Reflex koristi niz softverskih rešenja i optimizacija u drajverima, ali i samim igrama, od kojih je možda najvažnija sinhronizacija CPU i GPU. Pri klasičnom načinu obrade ulaznih parametara (pritisak na taster miša/tastature) do prikaza gotovog rezultata (slike na monitoru), najveće kašnjenje signala stvara se kod „liste čekanja” frejmova spremnih za rendering (render queue), a koje procesor šalje grafičkoj kartici na obradu.

Nvidia Reflex za cilj ima da tu „listu čekanja” učini što kraćom ili da je čak u potpunosti eliminiše, odnosno, da se frejmovi koji čekaju u redu ne gomilaju, već da procesor i grafička kartica budu precizno sinhronizovani i da određeni frejm dođe na red za rendering tačno u trenutku kada je grafička kartica spremna da ga obradi.

Iako je postizanje tog efekta softverski dosta složeno, na korisniku je samo da aktivira opciju Nvidia Reflex u nekoj od podržanih igara, dok su za sve ostalo zaduženi drajveri. Ovu opciju podržavaju čak i starije GeForce kartice, počev od serije GTX 900, dok je lista podržanih igara za sada skromna, ali će većina novih igara izvorno implementirati podršku za ovu tehnologiju. Igrači će imati koristi od tehnologije Nvidia Reflex čak i u igrama koje je ne podržavaju, jer u GeForce drajverima postoji opcija koja aktivira „Ultra low latency” režim u svim igrama.

GPU: Nvidia Ampere GA104, 6144 CUDA, 192 Tensor
i 48 RT jezgara, 192 teksturne i 96 ROP jedinica,
radni takt 1830 MHz

Memorija: 8 GB GDDR6X,
radni takt 19 GHz, magistrala 256 bita

Video-konektori: 2 × DisplayPort 1.4a, 2 × HDMI 2.1

Ostalo: 8 nm, TDP 300 W, 2 × 8-pin konektor za napajanje,
naponska sekcija 10+2 (GPU+VRAM), podrška za 4 monitora,
RGB Fusion 2.0 LED osvetljenje, Windforce 3X kuler

Dimenzije: 320 × 129 × 55 mm

Proizvođač: Gigabyte (www.gigabyte.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama