TEST DRIVE
Asus ROG Maximus XIII Extreme
Maksimalni ekstremizam
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. avgust 2021.

Uprkos tome što nova Intelova desktop platforma, poznata pod nazivom Rocket Lake, predstavlja samo još jedan jalov pokušaj da posrnulog giganta vrati na staze stare slave, proizvođači matičnih ploča dobrano su se potrudili da popune svaki segment tržišta. Tako, Asus u svom asortimanu ima čak 15 modela sa čipsetom Z590, među kojima će svako pronaći onaj po svojoj meri. Ovoga puta družili smo se sa modelom ROG Maximus XIII Extreme, koji predstavlja sam vrh ponude.

Svaki detalj na ovoj ploči je izuzetan

Kako i dolikuje jednom modelu (pa još i najboljem) koji pripada Asusovoj elitnoj seriji ROG (Republic of Gamers), koja je poznata po beskompromisnom kvalitetu ugrađenih komponenata, tako je i Extreme sastavljen od komponenata vrhunskog kvaliteta. Izuzetno robusna naponska sekcija sastavljena je od 18 faza namenjenih napajanju procesorskih jezgara, od kojih svaka izdržava struju jačine 100 ampera, što zbirno procesoru na raspolaganje stavlja čak 1800 ampera, a to je podatak kojim malo koja ploča može da se pohvali. Zbog svoje robusnosti i masivnih hladnjaka koji je prekrivaju, prilikom svakodnevne upotrebe, bez naročito visokog overkloka, temperatura joj je prilično skromna, što svakako povoljno utiče na njenu dugotrajnost.

Pohvale zaslužuje i hlađenje ostalih komponenata, poput čipseta i M.2 uređaja, a kada smo već kod njih, valja pomenuti da Extreme raspolaže možda i najboljom konfiguracijom M.2 slotova koju smo do sada videli. Naime, tri M.2 slota na samoj ploči izvedena su po PCI-E 4.0 x4 standardu, što znači da su direktno povezani sa procesorom. Kako Core procesori jedanaeste generacije raspolažu sa 20 PCI-E 4.0 linija, jasno je da u situacijama u kojima se koriste sva tri slota u punoj brzini, grafičkoj kartici na raspolaganju ostaje osam PCI-E 4.0 linija, što svakako ne bi trebalo da predstavlja problem čak i za najjače modele. Još jedan zanimljiv detalj vezan je za M.2 slotove, a Asus ga naziva DIMM.2. Iako izgledom neodoljivo podseća na klasičan memorijski slot i fizički se nalazi u neposrednoj blizini DIMM.2 slotova, ovo je, zapravo, jedinstveno izveden interfejs u koji je moguće smestiti adapter koji može nositi jedan ili dva M.2 SSD uređaja. Kako su prva tri M.2 zauzela sve raspoložive PCI-E linije procesora, uređaji u ovom slotu povezani su sa čipsetom i funkcionisaće u skladu sa PCI-E 3.0 specifikacijama u x2 režimu (fabrička podešavanja), odnosno, u x4 režimu, ali tada će dva od ukupno šest SATA portova biti nedostupni, jer dele protok sa DIMM.2 slotom. Svi slotovi podržavaju većinu RAID nizova, tako da teško da će se naći gejmer kome ovakve mogućnosti za povezivanje skladišnih uređaja neće biti dovoljne.

Zvučni sistem koristi novi Realtekov čip ALC4082, kome je pridružen i ESS Sabre9018Q2C DAC, kao i Nichicon Fine Gold audio-kondenzatori. Sam zvučni procesor po kvalitetu ne odstupa od dobro poznatog ALC1220 čipa, ali koristi drugačiji interfejs. Naime, umesto dosadašnje prakse povezivanja procesora zvuka sa ostatkom sistema putem interne (I2S/I2C) magistrale, ALC4082 koristi USB magistralu. Time nije postignut napredak u kvalitetu zvuka, ali je olakšana integracija dodatnog zvučnog procesora, od kojih bi jedan, na primer, mogao da bude posebno prilagođen upotrebi uz slušalice. S tim u vezi, uz ploču se isporučuje i ROG Clavis, dongle u kojem se nalazi ESS Sabre ES9281 Quad DAC, koji, u suštini, predstavlja dodatni zvučni procesor koji se putem USB-C porta povezuje sa pločom, dok je na izlazu opremljen klasičnim 3,5-milimetarskim audio-konektorom. U svakom slučaju, zvučne mogućnosti teško da mogu da budu izdašnije.

Mrežno rešenje, takođe, nema čega da se postidi, jer „nema šta nema”. Pored Intelovog 2,5G mrežnog čipa, ploča koristi i Marvellov AQtion 10G mrežni kontroler, sposoban za brzine od 10 gigabita po sekundi, a ni bežični deo ne zaostaje, pa, tako, podržava Intelov Wi-Fi 6E standard, kao i frekventni opseg od šest gigaherca, pored onih od 2,4 i pet gigaherca. I Bluetooth veza je „po poslednjoj modi” i izvedena uz podršku za 5.2 standard.

Opcije za povezivanje ventilatora i vodene pumpe zaista su obimne, pa je, tako, na raspolaganju devet konektora, a ako to ne bude dovoljno, tu je i dodatni fan kontroler koji podržava još šest ventilatora i raspolaže sa isto toliko priključaka za LED aksesoare. A kad smo već kod LED šarenila, pomenimo da je ono na ploči po defaultu izvedeno prilično diskretno i sa merom dobrog ukusa, ali su korisniku na raspolaganju (pored navedenih šest na dodatnom kontroleru) još četiri konektora za LED trake/ventilatore. Naravno, sve to je kompatibilno sa Asusovim sistemom rasvete Aura. Teško da postoji ploča sa više mogućnosti šarene rasvete.

Na funkcionisanje nemamo baš nikakvih zamerki, niti je moguće da Asus kod svog najboljeg modela dozvoli i najmanji glitch, tako da se ploča pokazala izuzetno stabilnom i bez problema je uspevala da izvuče maksimum iz procesora, ali i memorije, jer je automatski overklok odlično funkcionisao i uspevao da parametre određene XMP profilom dodatno „zategne” i izvuče i poslednji megaherc iz memorijskih čipova.

Inače, hardverska overklok sekcija sasvim je pristojna, što je retkost kod današnjih ploča. Tako, pored uvek rado viđenog tastera za uključivanje, tu je i višenamenski taster ’Flex’, čiju je funkciju moguće promeniti po želji. Po defaultu, on funkcioniše kao taster ’Reset’, ali mu je moguće dodeliti i neku drugu ulogu, u skladu sa ličnim prohtevima korisnika. Ovi tasteri smešteni su uz gornju desnu ivicu ploče, ispod poklopca koji krije i ATX konektor za napajanje ploče, a koji je postavljen pod uglom od 90 stepeni, radi lakše organizacije i sakrivanja kablova unutar kućišta. Tu je i LED displej koji uz pomoć alfanumeričkih kôdova pruža uvid u trenutnu aktivnost ploče tokom podizanja sistema, kao i LED indikatori koji signaliziraju ukoliko se javi neki problem sa procesorom, memorijom, grafičkom karticom ili boot uređajem. Na zadnjem panelu nisu izostali ni ’Clear CMOS’ i taster ’BIOS Flashback’, koji se koristi za flešovanje BIOS-a kada konfiguracija nije kompletna ili ako je došlo do oštećenja sadržaja BIOS-a. Dovoljno je povezati napajanje i na USB uređaju snimiti BIOS fajl, a ploča će čitavu proceduru da obavi automatski. Takođe, kao posebnu poslasticu za overklokere, ploča raspolaže još i sa četiri prekidača i tri tastera namenjena izvesnim prečicama prilikom overkloka, tako da će i apetiti naprednijih overklokera biti zadovoljeni.

Svaki detalj na ovoj ploči je izuzetan, pa je očekivano da takva bude i cena. Preporučena iznosi 900 dolara, ali na domaćem tržištu nismo uspeli da je pronađemo, tako će svako ko je poželi, pored debelog svežnja novčanica, morati i da se potrudi da uopšte dođe do nje. Ipak, ROG Maximus XIII Extreme vredan je svakog truda.

Čipset/podnožje: Intel Z590/LGA 1200

Memorija: DDR4, 4 slota, maks.
128 GB / 5333 MHz, dual channel

Napajanje i naponska sekcija: 1 × 24-pin ATX,
2 × 8-pin EPS 12V, 18-fazna naponska sekcija

Slotovi za proširenje: 2 × PCI-E 4.0 x16 +
1 × PCI-E 3.0 x4, 3 × M.2 PCI-E 4.0 x4 (80 mm) +
2 × M.2 PCI-E 3.0 x4 (80 mm), 6 × SATA 3 (6 Gb/s)

USB: 2 × USB-C 3.2 na zadnjem panelu + 2 opciona USB-C 3.2 na internim konektorima, 8 × USB 3.1 na zadnjem panelu, 4 opciona USB 3.0 na internom konektoru, 4 opciona USB 2.0 na internim konektorima

Mreža: 1 × Marvell AQtion 10G LAN + 1 × Intel I225-V 2,5G LAN +
Intel Wi-Fi 6E (802.11 a/b/g/n/ac/ax/az, tri-band 2,4, 5 i 6 GHz) + Bluetooth 5.2

Zvuk: Realtek ALC4082, Nichicon Fine Gold audio kondenzatori, podrška za 7.1, optički izlaz, ESS Sabre9018Q2C namensko pojačalo za slušalice, pozlaćeni audio-konektori, dodatni zvučni procesor ESS Sabre ES9281 Quad DAC

Hlađenje: pasivno hlađeni čipset i naponska sekcija, pasivno hlađeni M.2 uređaji,
8 × PWM konektori za ventilatore (2 × 3 A), 1 × 3-pin konektor za merenje protoka tečnosti vodenog hlađenja + 6 × PWM konektori na dodatnom fan kontroleru

Overklok sekcija: ’Power’, ’Flex’, ’Safe boot’, ’Retry’ i ’BIOS Switch’ tasteri, ’V_latch’, ’RSVD_1’, ’RSVD_2’, ’Slow Mode’ prekidači, statusni LED displej,
’Clear CMOS’ i ’BIOS Flashback’ tasteri na zadnjem panelu

Ostalo: Aura LED osvetljenje + 4 konektora za LED trake,
premium aluminijumski kondenzatori (10K), dodatni nosač za grafičku karticu

Dimenzije: 30,5 × 27,7 cm, E-ATX

Proizvođač: Asus (www.asus.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama