TEST DRIVE
Gigabyte Aorus 15G KC
Redefinisanje pojma gejmerskog laptopa
Tihomir STANČEVIĆ
1. maj 2021.

Prvi Gigabyteov model koji je nama došao pod ruke je Aorus 15G KC, čistokrvni gejmerski laptop, koji ima sa osmojezgarni Core i7 procesor, GeForce RTX 3060 grafičkim čip i odlični ekran, sa osvežavanjem slike od čak 240 herca.

Gigabyte već godinama proizvodi prenosne računare, ali ih do sada nije bilo na domaćem tržištu

Laptop je od mat crne, kvalitetne plastike, težak nešto malo preko dva kilograma. Imajući u vidu šta je od hardvera unutra, možemo reći i da je dosta kompaktan, a debeo je tačno 23 milimetra.

Tastatura je vrlo kvalitetna (za jedan laptop). Nismo pronašli konkretan podatak o vertikalnom hodu tastera, ali procenjujemo da je to dobra dva milimetra, tako da tasteri uopšte ne deluju „plitko” i „gumeno”. Raspored tastera je uobičajen, a dopada nam se i to što su kursorske strelice normalne veličine, što je postignuto tako što je strelica nagore zauzela polovinu desnog tastera ’Shift’.

RGB osvetljenje može da se kontroliše za svaki taster ponaosob. Moguće je izabrati neki od desetina efekata (Breathing, Wave, Rainbow, Ripple, Fade on keypress itd.), ili podesiti da su osvetljeni samo oni tasteri koji se koriste u određenom tipu igara. U aplikaciji Control Center moguće je i snimanje makroa (tj. specifičnih sekvenci i kombinacija tastera) koji se dodeljuju svakom tasteru ponaosob. Ista aplikacija koristi se za podešavanje sistema, informacije o sistemu, a moguće je detaljno podesiti kako će se ponašati rashladni sistem. Postoje tri osnovna režima rada rashladnog sistema (Quiet, Arhiva-Tekst, Gaming), ako želimo da rashladni sistem bude manje ili više bučan, ali to, naravno, utiče na maksimalne performanse. Automatski režim (Deep Control) dobro obavlja svoj posao, a ako tačno znate šta radite, možete da detaljno podesite svoj profil (Customize) tako što ćete odrediti brzinu ventilatora u odnosu na dostignute temperature. Time ćete možda izvući još koji „atom snage” iz ovog laptopa, ali gotovo sigurno po cenu većeg zagrevanja. Automatski režim rada rashladnog sistema je tako podešen da laptop i pod najvećim opterećenjem nikada nije vruć, već samo topao.

Sa donje strane računara su brojni otvori za uvlačenje vazduha, a izduva ima čak četiri: po jedan sa leve i desne strane i dva pozadi. Bočni izduvi uslovili su i da priključci budu više pomereni ka prednjoj ivici ekrana. Samih priključaka je dovoljno; tu su, između ostalog, HDMI i mini DisplayPort, priključak za Ethernet mrežu i čak četiri brza USB-a, od čega je jedan USB-C tipa.

Ekran je Full HD rezolucije, sa IPS tehnologijom panela i odličnim rasponom boja od čitavih 100 odsto sRGB spektra. Za igranje je, ipak, najvažnije da je osvežavanje slike moguće do čak 240 herca. Ekranski panel je proizvod japanskog Sharpa i zaista daje impresivnu sliku, dok su mu vrednosti osvetljaja i kontrasta upravo one za koje bismo rekli da su granica od koje kažemo „dobar ekran”.

Gornja i bočne ivice oko ekrana veoma su tanke. Zato se veb-kamera, zanimljivo, nalazi ispod ekrana, pa ćete biti snimljeni iz tako nižeg rakursa. Za one koji su zabrinuti za svoju privatnost, postoji i poklopac u vidu klizača koji po potrebi fizički sakriva sočivo kamere.

Kao što rekosmo, u Aorusu 15 KC nalazi se Intelov Core i7-10870H procesor (dakle, Gigabyte još ne insistira na 11. generaciji) koji radi na 2,2 gigaherca, a može da se „zaleti” i do pet gigaherca. Prati ga 16 gigabajta radne memorije koja u formi dva modula može da ima kapacitet i do 64 gigabajta. Na raspolaganju su dva M.2 slota, što je vrlo dobro. Jedan od njih fabrički je popunjen SSD-om, a u slučaju modela koji je nama bio na testu, to je bio Phison model od pola terabajta. Ovaj SSD je solidne brzine (vidi tabelu) i sasvim je u skladu sa ostatkom sistema.

Dolazimo i do komponente koja nas sve najviše zanima. Nvidia GeForce RTX 3060 grafički čip u laptop verziji, sa šest gigabajta memorije, pruža performanse koje dostižu mogućnosti ekrana ugrađenog u Aorus 15G, kada su u pitanju, naravno, igre u kojima je bitan što veći broj frejmova u sekundi. Kao što ste mogli da vidite u prošlom broju, GeForce RTX 3060 (pa i ovaj slabiji, u laptop verziji) je dorastao i igranju u 2,5K (1440p) rezoluciji, ako pričamo o igrama gde nam je dovoljno onih „glatkih” 50-60 frejmova, uz poigravanje sa nivoom detalja, u zavisnosti od zahtevnosti konkretne igre.

Ovaj laptop i te kako može i da se „uozbilji”: ako smirite šarenilo osvetljenja tastature, nema mnogo toga što ga izgledom čini gejmerskim i deluje kao sasvim ozbiljna poslovna mašina, a kvalitetan ekran ga čini dobrim i za kreativce (grafika, foto, video). I baterija od čitavih 99 vat-časova doprinosi tome da ga u „ozbiljne” svrhe, možete koristi i do desetak časova.

Naši utisci o performansama veoma su povoljni, za šta je, naravno, najviše zaslužna GeForce grafika. Možemo odmah da pohvalimo i veoma dobru efikasnost rashladnog sistema. Gigabyte Aorus 15G pokazuje da je definitivno završena era gejmerskih laptopa od nekoliko kilograma, sa svemirskim dizajnom i gargantuanskim rashladnim sistemom. Završena je, čini se, i era preskupih gejmerskih laptopa, jer je sve više modela koji se, kao i ovaj, sa cenom dobrano spuštaju ispod cifre od dve hiljade evra. Doduše, to se odnosi na modele sa RTX 3060, jer postoje i modeli sa RTX 3070 i 3080 grafikom, te sa više ili manje memorije i SSD-a. Voleli bismo da vidimo i njih, ali i neki model sa OLED ekranom. Uskoro, nadamo se.

Procesor: Intel Core i7-10870H, 2,2 GHz (turbo 5,0 GHz), 8 fizičkih jezgara (16 logičkih), 16 MB keš, 14 nm, TDP 45 W

Memorija: 16 GB (2 × 8, maks. 2 × 32 GB), DDR4, 3200 MHz, Crucial

Ekran: 15,6 inča (396 mm), 1920 × 1080 px (16:10, 141 ppi), IPS, Sharp, 8 bita, 100% sRGB / 72% NTSC, 300 cd/m2, kontrast 1.000:1, vreme odziva 8 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°, 240 Hz

Grafika: Intel UHD Graphics + Nvidia GeForce RTX 3060 Laptop GPU 6 GB

Skladište: SSD, NVMe, 512 GB, Phison

Mreže: Ethernet 2,5 Gbit/s Realtek + Wi-Fi 6 (802.11ax) Intel AX200 + Bluetooth 5

Priključci (položaj): HDMI 2.1, mini DisplayPort, USB-A 3.2 Gen1, audio-kombo, RJ45 LAN (levo); čitač SD kartica, 1 × USB-C 3.2, 2 × USB-A 3.2 (desno)

Audio/video: stereo zvučnici, HD kamera, mikrofoni

Ostalo: Fusion RGB osvetljenje tastature, dodatni M.2 slot

Baterija: 99 Wh

Dimenzije i masa: 357 × 244 × 23 mm / 2,13 kg

Proizvođač: Gigabyte (gigabyte.rs)

Naš video: i.sk.rs/357976


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama