TIPS & TRICKS
Windows 10: Šta je i kako se rešiti funkcije Meet Now
Tri puta za izlazak sa sastanka
V. PISODOROV
1. mart 2021.

Bez obzira na to da li imate veb-kamericu ili ne, od oktobra prošle godine na kompjuterima diljem planete, koje pokreće Desetka, počela je da se pojavljuje nova ikonica na systrayu. Pošto smo pomenuli veb-kamerice, a na samoj ikonici je svojevrsna kamera, pretpostavljate da se radi o nekoj vrsti video-komunikacije. Niste daleko od istine, jer Meet Now je deo Skypea i osmišljen je kao pandan popularnom Zoomu.

Microsoft je ovim potezom želeo da video-kolaboraciju učini dostupnijom nego ranije (podsećamo da za Meet Now ne morate da imate Skype nalog, pa čak ni instaliran sam program). Otuda, odgovarajuća ikonica nalazi se na systrayu i, po mišljenju mnogih, bespotrebno zauzima dragoceni prostor. Da biste je se rešili, postoje čak četiri načina, a mi ćemo pomenuti tri i tako izbeći mukotrpno „druženje” sa „infrastrukturom” Group Policy.

Najočigledniji način da uklonite Meet Now ikonicu iz vidokruga je da desnim tasterom miša kliknete na komandnu ikonicu u systrayu i izaberete funkciju Hide. Druga stvar koju možete da uradite je da pritiskom kombinacije taster ’Win-I’ otvorite sistemsku sekciju sa podešavanjima, odete u Personalization, a odmah potom i u Taskbar. Skrolujte sadržaj ekrana dok ne budete uočili opciju Turn system icons on or off. Klikom na nju, na ekranu će se pojaviti lista svih ikonica koje mogu da se pojave na systrayu, a vi pronađite Meet Now i komandni prekidač prebacite u položaj Off. Za kraj smo ostavili način koji podrazumeva „prčkanje” po registar bazi, ali i to je bolje nego da se bakćete sa Group Policy. Da biste otvorili Registry Editor iz kog ćete načiniti izmene u registar bazi, pritisnite kombinaciju tastera ’Win-R’ i u dijalogu Run upišite regedit, pa pritisnite ’Enter’. Unesite sledeću putanju HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer i odmah nakon toga desnim tasterom miša kliknite na stavku Explorer. Iz kontekstualnog menija odaberite funkciju New, pa DWORD (32-bit) Value koju ćete nazvati HideSCAMeetNow. Sada dvoklikom miša iznad tek upisanog naziva uđite u podešavanja i u polju Value data: upišite 1. Zatvorite Registry Editor i restartujte kompjuter kako bi izmena postala aktivna. Ukoliko stvari želite da vratite na staro, u polju Value data: upišite 0 ili jednostavno obrišite kompletan unos HideSCAMeetNow.

Ako se pitate o čemu smo mi to ovde pisali, jer na vašem kompjuteru ne vidite Meet Now ikonicu, pitanje prosledite kompaniji Microsoft. Izgleda da se Meet Now ka krajnjim korisnicima „gura” po etapama, bez obzira na to imaju li instaliranu potonju iteraciju Desetke ili ne. Nažalost, ovo nije nešto što vidimo prvi, a očigledno ni poslednji put.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama