TIPS & TRICKS
Windows 10: Preuzimanje, promena i podešavanje tema u Desetki
Personalizovanje radnog okruženja
Vladimir PISODOROV
1. mart 2021.

Po definiciji koju su inženjeri Microsofta sami smislili, teme su skupovi desktop pozadina, boja i zvukova. Umesto da svakodnevno sami menjate „tapete” na radnoj površini ili odredite direktorijum iz kog će se one učitavati, jednostavnije je da stvar prepustite automatici.

U praksi, nećete dobiti puno toga, sem visokokvalitetnih setova slika, upakovanih tako da zaokružuju tematsku celinu. Po svemu sudeći, i dalje ćete sami morati da odaberete koji režim rada će se koristiti, da li će ga i aplikacije preuzeti ili za njih imate nešto drugo u planu, koje će se ikonice koristiti za kursor miša, da li za zvučnu šemu na umu imate onu podrazumevanu ili neku drugu i tome slično. Do gotovih tema možete da dođete na dva načina: besplatnim preuzimanjem sa Microsoft Storea ili downloadovanjem sa specijalizovanih sajtova. Postoji i treći način, a njega predstavljaju third party alatke za „tematizovanje” desktopa, ali njima ćemo se baviti nekom drugom prilikom.

Ogromna kolekcija po grupama sortiranih tema postoji baš na Microsoftovom zvaničnom sajtu, na adresi i.sk.rs/357885. Datoteke koje tamo budete našli možete da instalirate automatski, koristeći Personalization CPL. U pitanju je sistemski modul čija je namena upravo baratanje temama. On „čuči” u pozadini i kada „oseti” da ste započeli preuzimanje takozvanog tematskog paketa, ponudiće vam mogućnost da ga otvorite bez klasičnog snimanja na hard-disk. Sve što je potrebno da uradite jeste da pošto ste pritisnuli taster Download, odaberete funkciju Open with Personalization CPL (default). Kao što možete da vidite, u pitanju je podrazumevana akcija koja će sve obaviti umesto vas. Na ovaj način ne samo da će se obaviti instalacija potrebnog sadržaja, već će se automatski otvoriti sekcija sa podešavanjima iz koje možete da radite stvari koje smo pomenuli na početku teksta. O njima ćemo nešto kasnije, jer pre toga valja napomenuti i da teme mogu da se snime na hard-disk, za šta se koristi druga funkcija na radnoj formi koja se dobija po pritiskanju tastera Download - Save File. Čuvanje možete da obavite na bilo kojoj lokaciji na hard-disku, uz napomenu da se teme snimaju u formatu THEMEPACK. Ovo ne treba preterano da vas brine, pošto se dvoklikom miša na preuzetu temu iz bilo kog fajl-menadžera automatski pokreće Personalizton CPL i otvara se sekcija sa podešavanjima kao u slučaju metode Open with.

Kako sajt kompanije iz Redmonda nije baš preterano izdašan kada je preview dostupnih tema u pitanju, možda ćete poželeti da njihov odabir obavite sa Microsoft Storea. Teme su, mahom, besplatne i kada pronađete onu koja vam se dopada, potrebno je da pritisnete taster Get, baš kao da preuzimate bilo koju aplikaciju. Razlika u odnosu na prethodnu metodu je u tome što će preuzeta tema biti samo instalirana, a ukoliko želite odmah da je primenite, moraćete da pritisnete taster Apply, koji se pojavljuje odmah po završenoj instalaciji (u okviru samog Microsoft Storea). Rezultat je na kraju isti - otvara se sistemska sekcija za podešavanje tema, čije ćemo vam mogućnost konačno predstaviti.

Do nje, naravno, može da se stigne i bez prethodne instalacije tema, tako što ćete prvo pritisnuti kombinaciju tastera ’Win-I’, kako biste otvorili sistemsku sekciju sa podešavanjima, a odmah potom sledi klik mišem na Personalization, pa na Themes. Pri vrhu ekrana, u okviru sekcije Current theme, nalaze se opcije za podešavanje teme koju trenutno koristite, dok se dole, pod skutima sekcije Change theme, nalaze thumbnailovi svih tema koje ste do tada preuzeli. Obratite pažnju na to da se ovde nalazi i link ka temama sačuvanim na Microsoft Storeu i da biste do njih došli dovoljno je da kliknete mišem na Get more themes in Microsoft Store. Inače, da biste promenili temu, dovoljno je da jednom kliknete na neki od thumbnailova i posao je završen.

Opcije su podeljene u četiri grupe: Background, Color, Sounds i Mouse cursor. Krenimo redom, od sekcije Background, iz koje podešavate način prikazivanja desktop pozadina dobijenih instaliranjem teme. Podrazumeva se da će se prikazivati u slideshow maniru, a na vama je da promenom vrednosti funkcije Change picture every odaberete vremenski interval koji vam odgovara. Komandni prekidač ispod naziva funkcije Shuffle služi za (de)aktiviranje „mešanja” redosleda prikazivanja pozadina, dok funkcija Chose a fit služi da se odredi na koji način će slika „popunjavati” ekran, ukoliko se njihove dimenzije ne poklapaju. Sledeća je sekcija Colors, koja nudi daleko više mogućnosti nego što je to očekivano. Pažnju ćemo vam skrenuti samo na one najvažnije, jer bi nabrajanje i pojašnjavanje svih zauzelo previše prostora. Funkcija Choose your default Windows mode nudi dve mogućnosti: Light i Dark, čijim odabirom praktično određujete da li će se sadržaj prikazivati na tamnoj ili svetloj pozadini. Aplikacije, rekosmo, ne moraju nužno da preuzmu ustanovljeni šablon, pa se njihovo „ponašanje” dodatno podešava preko funkcije Choose your default app mode - ovde su, takođe, na raspolaganju režimi Light i Dark. Odmah ispod je komandni prekidač Transparency effects, preko kog određujete da li će se koristiti „efekat providnosti” pri renderovanju prikaza. Konačno, odabir „boje za naglašavanje” (accent color) veoma je bitan i možete da ga odaberete ručno (označite bilo koji ponuđeni, obojeni kvadrat) ili da prepustite programskoj rutini da je „pokupi” sa desktop pozadine (Automatically pick asccent color from my background). Za kraj, još da napomenemo da zvukove kojima Desetka komunicira sa vama birate iz sekcije Sounds, dok se izgled pokazivača miša podešava iz sekcije Mouse cursor. Nažalost, obe sekcije još uvek su deo legacy dela Desetke i zbog toga ćemo ih, ovog puta, preskočiti.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama