TEST JOY
A4Tech Bloody W60 Max i W70 Max
Preko devet hiljada!
Danilo LUKINOVIĆ
1. februar 2021.

Gejmerska podružnica Bloody, kompanije A4Tech, je kao živi organizam koji konstantno mutira i uvećava se. Svaka, makar i minimalna promena trendova na tržištu i svaka ideja, koliko god delovala čudno nekoj drugoj kompaniji, na kraju završi u beskrajnom portfelju „krvave ruke”. Dva miša koja smo imali na testu inspiraciju crpe iz proizvoda izvesne švajcarske marke i kao glavnu karakteristiku reklamiraju maksimalnih 10 hiljada TPI (kao izvesna marka iz Danske).

Kako se, tehnički, radi o istovetnim miševima u drugačijoj ljušturi, sa drugačijim načinom izbora zloglasnih režima paljbe, opisivaćemo sličnosti i razlike, a ne svaki model ponaosob. Bloody W60 i W70 su (blago) ergonomski miševi, namenjeni desnorukim korisnicima. Linije su elegantne i nenaglašene, a kvalitet upotrebljenih materijala i završna obrada natprosečni. Gornje i bočne površine modela W70 presvučene su slojem materijala koji upija otiske prstiju i prljavštinu, dok su bočne stranice na W60 gumirane, sa sitnim reljefom. Pozadinsko osvetljenje na W70 probija samo kroz logotip i centralni prsten skrola, dok W60 ima i stilizovanu „pukotinu” koja je mnogo vidljivija. Osnovni tasteri imaju prekidače sa jasnim klikom i momentom aktivacije. Proizvođač obećava radni vek od 50 miliona klikova, ali ne i dodatne podatke o tipu i poreklu prekidača. Ostali tasteri nisu istog kvaliteta, ali nisu „sunđerasti” i takođe imaju jasan klik i reakciju.

Skrol je odličan, udoban, precizan, sa jasnim hodom. Obložen je gumom sa pomenutim svetlećim prstenom. Model W70 ima i dodatni taster ispod bočnih, uz samu prednju levu ivicu. Fabrički je podešen za „snajper” režim, koji kada je konstantno pritisnut obara rezoluciju na izabranu vrednost (od 50 do 800 tačaka po inču). Iza skrola, nalaze se tasteri za izbor specijalnih (plaćenih) režima paljbe. U pitanju je, u praktičnom smislu, varanje koje pokušava da stabilizuje oružje softverski. Ne samo da je u pitanju varanje, već se naplaćuje dodatno (u ovom slučaju miševi dolaze sa otključanim Core3 i Core4 opcijama). Ovo je nešto što ovom proizvođaču zameramo odavno, ali izgleda da na njihovom glavnom, azijsko-bliskoistočnom tržištu, to ne predstavlja toliki problem. W70 ima dodatni skrol kojim se bira između „normalnog” i dva podesiva režima, dok se na W60 za iste komande koriste tri tastera.

Osim ovih tastera/skrola i levog klika, svim tasterima može da se promeni funkcija ili da se na njih snimi makro. Naprednije makro funkcije zahtevaju doplatu i „jedu” memoriju. Softver omogućava podešavanje odziva, brzine reakcije tastera i kalibraciju. Moguće je i podešavanje boja i efekata, ali je, nažalost, crvena jedina koja može da „stoji sama i ne diše”.

Kao na starijim Razer miševima, sa donje strane nalaze se tasteri. Dva tastera kontrolišu odziv, odnosno distancu na kojoj senzor prestaje da prati podlogu. U zavisnosti od izbora jasno obeleženih vrednosti, male svetleće diode će menjati boju. Glavno oruđe i krivac za ’Max’ u nazivu jeste „specijalno-ekskluzivno” napravljeni BC3332-A optički senzor, maksimalne rezolucije 10 hiljada tačaka po inču, sa brzinom od 250 inča u sekundi i akceleracijom od 35 G. To su sasvim solidne vrednosti za jeftinije miševe. Rezoluciju je moguće podešavati između 100 i 10 hiljada tačaka po inču, u koracima po 100, za maksimalno pet memorisanih vrednosti. Još jedna od karakteristika modernih Bloody miševa jesu i izmenjive metalne stope i one krase i ove modele. Miševi su odzivni i precizni i klize po svakoj (upotrebljivoj) podlozi.

Bloody W60 Max i W70 Max i pored uobičajenih zamerki na softver, opcije osvetljenja i „specijalno oružje”, koje je potpuno bespotrebno, predstavljaju veoma dobar izbor za nešto više od 2800 dinara koliko koštaju. Drugačiji oblik odgovara drugačijem stilu, pa smatramo da treba probati oba pre kupovine, kako biste bili sigurni da kupujete onaj koji vam više leži.

Senzor: Max, optički, maks. rezolucija 10.000 tpi

Broj tastera: 6 + scroll i točkić za izbor režima paljbe (W70), odnosno tri tastera za izbor režima paljbe (W60)

Ostalo: prekidači osnovnih tastera sa radnim vekom od 50 miliona klikova, mogućnost izmene funkcije svih tastera (izuzev onih za kontrolu režima paljbe), mogućnost snimanja i podešavanja makroa, podešavanje pozadinskog osvetljenja sa ili bez efekata, USB veza

Proizvođač:
Bloody (www.bloody.com)

Kontakt:
Gembird (www.gembird.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama