AKTUELNOSTI
CES 2021, 11-14. januar
(Privremeno) digitalni sajam
Dragan KOSOVAC
1. februar 2021.

Zbog globalne epidemiološke situacije sedamdeset prvo izdanje Consumer Electronics Showa nije otvorilo vrata kompleksa za konvencije i bleštavih hotela širom Las Vegasa stotinama hiljada ljudi, već su svi zainteresovani za izlaganje i posmatranje novotarija na polju najmodernijih izdanaka potrošačke elektronike mogli to da urade u digitalnoj formi. Odsustvo spektakla na licu mesta, ipak, nije umanjilo količinu medijske pompe. Na hiljade malih i velikih proizvođača, još jednom su izašli pred javnost sa novom generacijom uređaja koji privlače pažnju, čak i kada se radi o modelima koji neće doživeti serijsku proizvodnju (bar ne u neposrednoj budućnosti). Ipak, ova godina bila je jedna od onih kada na CES-u ima mnogo interesantnih stvari, ali nijedna od njih nije toliko „šokantno inovativna” da može da se kaže da je ubedljivo najimpresivnija stvar na sajmu. Možda je razlog za to što je 2020. bila veoma čudna godina za sve nas, pa tako i timove koji se bave razvojem novih tehnologija i usavršavanjem njihove implementacije.

Najveći svetski sajam elektronike održan je u tradicionalnom terminu, ali, ove godine, u potpuno digitalnoj formi...

Video i audio

Kada se CES održava u Las Vegasu, najviše u oči upadaju ogromni displeji novih televizora. Čak i bez toga, ove godine su predstavljeni brojni impresivni modeli, a sve je bilo u znaku etikete „8K”. Iako je još uvek prerano govoriti o omasovljenju ovakvih modela (pre svega, zbog oskudice 8K sadržaja), svaki proizvođač 8K modela hvalio se sopstvenim naprednim video-procesorom za „pametni upscale” 4K ili 2K slike u 8K varijantu. Kao i svake godine, najviše pažnje privukli su modeli sa najvećim i najlepšim ekranima sa jedne strane, ali i oni sa najpovoljnijom cenom sa druge.

Tako je kompanija LG predstavila svoju ovogodišnju perjanicu, seriju G1 u veličinama od 55 do 77 inča, sa najnovijom generacijom OLED Evo panela i Alpha 9 Gen 4 AI čipom za obradu slike. Svi novi OLED televizori iz kompanije LG imaju i režim za igranje nazvan Game Optimizer, a tu su i podrška za FreeSync, G-Sync, AI Sound Pro i HDMI 2.1. LG je u svoju paletu ove godine uvrstio i povoljnije QNED modele, zasnovane na mini-diodama, tehnologiji koja bi trebalo da premosti jaz u kvalitetu između LED LCD i OLED panela. QNED modeli će kao i OLED modeli podržavati 4K i 8K rezolucije, imaće osvežavanje od 120 herca i dijagonale sve do 86 inča. LG je prikazao i fantastični soundbar LG QP5 Éclair, koji je dugačak manje od 30 centimetara i visok manje od šest, ali i dalje podržava Dolby Atmos i DTS:X. Ova kompanija predstavila je i najnoviju verziju laserskog projektora Cinebeam, čiji su aduti lakoća povezivanja i podešavanja, kao i fantastična slika dijagonale do 300 inča (7,62 metra).

Samsung je napravio korak više u odnosu na prošlu godinu, kada su od odvojenih micro-LED modula pravili 4K displej od 110 inča, zvani The Wall. Ove godine prikazan je televizor identičnih dimenzija, ali iz jednog komada, koji se ne pravi iz modula. Sa druge strane, Sony nije predstavio toliki hardverski, koliko softverski napredak. Njihovu novu seriju Bravia XR čine modeli sa rezolucijom od 4K, osvežavanjem od 120 herca i paletom opcija za igranje, podrškom za Google Assistant i Amazon Alexu. Novost je i Sonyjev vlastiti streaming servis Bravia Core, kao i nova generacija AI čipa Cognitive Processor XR, koji u realnom vremenu podešava parametre slike.

Dok brojni proizvođači gledaju da im televizori budu što veći i/ili bleštavi, kompanija TCL je sve moćnija globalno, jer je njima u prvom planu glavni parametar za većinu kupaca novih televizora - njihova cena. Tako, najbolji modeli ovogodišnje Serije 6 TCL-ovih televizora sada mogu da se pohvale rezolucijom od 8K, osvežavanjem od 120 herca, podrškom za HDR10+, Alexu i Google Assistant, a sve to po znatno nižoj ceni od konkurencije.

Panasonic je predstavio nove modele u liniji JZ2000 sa AI procesorom HCX Pro. Ovaj sistem za prilagođavanje slike analizira sadržaj koji gledate i podešava parametre u skladu sa internom bazom sa više od milion različitih audio-video snimaka.

Sa audio strane, takođe je bilo dosta zanimljivih uređaja. Sony je predstavio zvučnik SRS-RA5000, koji je u stanju da emulira surround zvuk za koji su obično potrebni sateliti. Softverska osnova ovog sistema je u paketu Sony 360 Reality Audio Creative Suite.

U paleti kompanije JBL našli su se uređaji kao što su integrisano pojačalo JBL SA750, zatim Dolby Atmos kompatibilni soundbarJBL Bar 5.0 Multibeam kao i JBL Charge 5, nova generacija prenosnog zvučnika sa baterijom od 7500 miliamper-časova i Bluetoothom 5.0.

Za osobe koje se samostalno bave muzikom, Roland nudi Verselab MV-1, jedinstveni sistem koji menja više skupih uređaja koji su do sada bili neophodni za snimanje, sekvenciranje, manipulaciju fragmentima i dodavanje efekata.

Vozila

CES je svake godine lokacija od izbora za predstavljanje futurističkih transportnih rešenja. Ove godine je, zbog očiglednih ograničenja, bilo manje i automobila i minijaturizovanih električnih vozila, ali je i dalje predstavljeno više nego dovoljno auto-moto zanimljivosti.

Ubedljivo najveće vozilo prikazano na ovogodišnjem CES-u je autonomni kamion Cat 797F iz kompanije Caterpillar. Veći od porodične kuće na sprat i težak 284 tone, ovaj kamion namenjen industrijskom rudarenju može da ponese preko 400 tona tereta. Jedna stvar je kada na putu imate autonomni automobil od dve tone, a druga kada AI upravlja vozilom koje blokira obe trake normalnih saobraćajnica. Cat 797F je samo deo sistema za ekonomičnije i bezbednije rudarenje u čiji razvoj je, tokom proteklih nekoliko godina, kompanija Caterpillar uložila preko dve milijarde dolara i registrovala više od 16 hiljada patenata koji omogućavaju veću preglednost situacije oko vozila u teškim radnim uslovima, kao i sinhronizaciju između velikog broja kompleksnih gorostasnih mašina.

Na priču o autonomnim megakamionima odlično se nadovezuju VR traktori! Kompanija John Deere predstavila je mogućnosti svojih high-tech traktora putem simulatora u virtuelnoj stvarnosti (kompatibilan sa VR sistemom Oculus Quest 2). Predstavnici ove firme smatraju da isti princip može da evoluira u sisteme za edukaciju korisnika budućih, još naprednijih modela, kao i za daljinsko upravljanje samim vozilima. U Panasonicu, pak, smatraju da napredni sistemi za upravljanje nisu samo rezervisani za specijalizovana vozila, pa su prikazali holografski sistem za unapređenu stvarnost (AR) koji će vozačima davati dodatne podatke o brojnim elementima saobraćaja. Mercedes, koji je već ranije predstavio AR HUD sistem za svoja vozila, ove godine je na CES-u prikazao MBUX Hyperscreen, izvitopereni ekran osetljiv na dodir od 55 inča koji menja kompletnu komandnu tablu automobila.

Sony je predstavio električni automobil Vision-S koji je, navodno, više platforma za razvoj novih tehnologija kao što je sistem za autonomnu vožnju, nego što je najava da će ova kompanija početi da serijski proizvodi automobile.

Dok tradicionalno evropski i japanski proizvođači vode kolo sa predstavljanjem novih električnih modela, ove godine su američki veliki automobilski brendovi rešili da se proguraju u prvi plan. General Motors predstavio je plan da do 2025. godine prodaju više od 30 električnih modela, od malih automobila, do teretnih kamiona, a svi su bazirani na modularnoj platformi Ultium, koja garantuje autonomiju od 725 kilometara i ubrzanje do 100 na sat za manje od tri sekunde. Pažnju su privukli luksuzna limuzina Cadillac Lyriq, potpuno električni terenac GMC Hummer EV, kao i vest da će najprodavaniji električni automobil ove kompanije, Chevy Bolt, uskoro dobiti i compact crossover verziju koju u GM-u nazivaju „EUV”. Iz ove kompanije najavljuju da će uskoro predstaviti i dva električna Bjuika, kao i električni Chevrolet pikap, koji će moći da parira električnom Fordu F-150.

GM je objavio i osnivanje novog startapa nazvanog BrightDrop u čijem fokusu je razvoj sistema za velike dostavljače, kao što su UPS i FedEx. Na njihovom programu trenutno su dva vozila. EP1 je električni transporter paleta koji će olakšati sortiranje paketa u skladištima, jer može da brzinom od 4,8 kilometara na čas prebacuje teret mase do 100 kilograma i zapremine 0,66 kubnih metara. Sa druge strane, EV600 je električna varijanta malog gradskog kamiona za dostavu. BrightDrop će isporučiti FedExu prvih 500 primeraka EV600 tokom ove godine.

Na kraju, GM je objavio da se njihov brend Kadilak uključuje u trku razvoja platforme za leteći taksi. Prikazan je render električnog vozila sa četiri rotora koje može da vertikalno poleće i sleće, a jedini objavljeni podaci su da razvija brzinu do 90 km/h i koristi bateriju od 90 kilovat-časova.

Sa potpuno druge strane spektra, nastavlja se evolucija električnih skutera. Mala vozila koja su pre nekoliko godina bila novotarija na CES-u, a sada su svakodnevica na putevima širom sveta. U vrhuncu ponude su još jednom bili modeli kompanije Segway, koji su predstavili novu generaciju palete skutera Ninebot, među kojima je model Ninebot S Nano, koji bi trebalo da zameni Segwayevu seriju ZING sa mesta najboljeg e-skutera namenjenog najmlađima.

Indijska kompanija Ather Energy predstavila je unapređenu verziju svog električnog mopeda. Ather 450X ima autonomiju od 116 kilometara, dostiže brzinu od 80 kilometara na čas, a do 40 i ubrzava za 3,3 sekunde. Na upravljaču je sistemski interfejs u vidu Android tableta od sedam inča sa Google Maps aplikacijom, 4G SIM karticom i Bluetoothom. Ather kupcima, takođe, nudi kućni punjač za svoje mopede koji može da se lako instalira u garažu.

Dronevolucija

CES je svake godine idealna platforma za praćenje napretka tehnologije na kojima počivaju dronovi i ta činjenica je ostala nepromenjena i pored ovogodišnjeg održavanja u digitalnoj formi.

Mnogo prašine podiglo se oko Sonyjeve prezentacije drona Airpeak. U slavnoj japanskoj kompaniji odlučili su da Airpeak predstave kao „najmanji dron koji može da ponese profesionalnu kameru”, mada se i dalje radi o masivnom quadcopteru sa ukupnim rasponom rotora od preko jednog metra. Airpeak je prikazan u akciji, kako nosi profesionalnu kameru Sony a7S III. Sony će početi sa prodajom ovog drona tek na proleće, ali veličina i namena ukazuju na prilično visoku cenu koja će biti usmerena ka profesionalcima, a ne širokom tržištu.

Nastavak razvoja specijalizovanih dronova kompanije Autel Robotics zasluženo je privukao pažnju unapređenim modelima iz serije EVO II sa RTK modulima za povećanu navigacionu preciznost i mogućnošću nošenja još naprednijih dodataka koji proširuju njihovu funkcionalnost. Tako je Autel razvio specijalni nosač, nazvan Exolander, na kom je čak deset tačaka za kačenje dodatne aparature. U saradnji sa firmom FoxFury, razvijen je sistem za D100, čija četiri LED modula osvetljavaju prostor intenzitetom od 2300 lumena sa udaljenosti od 60 metara.

Ipak, mnogo impresivniji (i skuplji) model iz Autela je Dragonfish, koji može da poleti i spusti se vertikalno, ali u vazduhu krstari kao avion, zahvaljujući velikim krilima. Ovkva konstrukcija omogućava mu autonomiju od čak dva sata i maksimalnu brzinu od 108 kilommetara na čas. Dron je težak 7,8 kilograma i može da ponese kilogram i po dodatnog tereta. Mogućnost rada na temperaturama od -20 do 55 stepeni Celzijusa dovoljna je da se bez problema popne na visine i do šest kilometara, a integrisani sistem za komunikaciju prenosi 2K video-signal do 30 kilometara dometa. Sa različitim video-modulima Dragonfish može da se koristi za sve, od nadgledanja useva ili šuma (što zbog životinja, što tokom sezone požara), do traženja ljudi po nedostupnom ili opasnom terenu u vanrednim situacijama.

Francuska kompanija Icarus Swarms predstavila je koncept autonomnih rojeva od pedesetak dronova koji obavljaju zadatu funkciju. Sistem povezuje komercijalno pristupačne mikro ili mini-dronove, kao što je Parrot Anafi, na primer, da obavljaju bilo koji kompleksan zadatak u situacijama kada je potrebno brzo pokrivanje terena. Iz Icarus Swarmsa, tako, u prvom planu ističu policijske i vojne primene, pre svega, u antiterorističke svrhe, kao kada je, na primer, potrebno brzo pretraživanje stadiona punog ljudi usled pretnje da je podmetnuta bomba.

Budućnost u kojoj se još veći rojevi dronova koordinisano kreću između kuća i zgrada najavile su kompanije Verizon, Skyward i UPS. Nastavljajući razvoj sistema za brzu dostavu bitnog medicinskog materijala koji su uspostavili tokom 2020. godine, ove kompanije stvaraju mrežu za upravljanje dronovima za dostavu komercijalnih paketa, čije testiranje počinje ove godine u odabranim gradovima.

Dobitnik zvanične CES nagrade za inovaciju na polju dronova je Skydio X2. U pitanju je mali, sklopivi dron za nadgledanje sa kamerom koja snima 360 stepeni, ima 100x zum, kao i termalne i infracrvene senzore za rad u uslovima teške vidljivosti. Dron se pravi u dve verzije: X2E namenjen komercijalnoj i civilnoj upotrebi, dok će X2D biti isporučivan vojsci i policiji.

Roboti u kući

Kada se CES odvija uživo, najbolji mamac za privlačenje pažnje na svoj štand su roboti. Ove godine, roboti su uglavnom bili deo „većih koncepata” za kuću ili radno mesto budućnosti. Na prvom mestu svakako su „kompanjon-roboti” iz Samsunga ili skraćeno - coboti. Model BotCare zamišljen je kao pomoć u kući za starije ili bolesne osobe, sa mogućnošću da dohvati željeni predmet, ali i prepozna bol i nelagodnost po izrazu lica korisnika i obavesti nadležne organe. Korak dalje ide BotHandy, robotizovana ruka na točkovima koja bi trebalo da bude pomagač u kuhinji, jer može da secka namirnice, opere suđe i posluži piće. Dok ova dva modela neće biti u prodaji u bliskoj budućnosti, JetBot 90 AI+ stiže u prodavnice pre juna. U pitanju je ultranapredni robot-usisivač sa kamerama, lidarom i 3D senzorima, koji pored usisavanja može da nadgleda kretanje kućnih ljubimaca. Sa druge strane, alternativa kućnim ljubimcima je robot Moflin, elektronika ušuškana u „kućište” nalik na čupavog hrčka ili Tribblesa iz „Star Treka”. Na osnovu načina interakcije ukućana sa njim, Moflinov AI razvija specifičan odnos sa svakim od korisnika.

U kompaniji LG rešili su da uključe robote u borbu protiv globalne pandemije. Model CLOi UV-C je autonomni sterilizator površina ultraljubičastim zracima. Takođe, opremljen optičkim senzorima i lidarom, CLOi UV-C bi od aprila ove godine trebalo da počne da patrolira po gradovima Južne Koreje i SAD, pre svega, na mestima gde se mnogo ljudi kreće i dodiruje izložene površine. Sličan pristup robotima kao LG ima i kompanija Softbank Robotics sa modelima Whiz i Pepper, koji su već u upotrebi u hotelima širom Japana, takođe kao neumorni čistači izloženih površina.

Kompanija Shadow Robots predstavila je takozvane „taktilne telerobotske ruke”. Iza ovog naziva krije se robotska verzija ljudskih ruku koje korisniku na daljinu prenose autentične podatke o čulu dodira. Ideja je da se ovakvi sistemi postave u ultračistu prostoriju, poput onih gde se prave mikročipovi ili lekovi. Ljudski operateri bi tada mogli da pomoću ovih robo-ruku obavljaju pipav posao bez straha da će ugroziti stepen čistoće prostorije. Sličnu ideju imaju u francuskoj kompaniji Pollen Robotics, čijim robotom, nazvanim Reachy, može da se upravlja preko VR interfejsa. Sa druge strane, kompanija ITRI predstavila je DARS, (Dual Arm Robot System), kućnog pomagača sa dve ljudske ruke koje mogu da obavljaju kompleksne zadatke sa finom motorikom ili precizno doziranom snagom, kao što su sviranje klavira sa jedne i otvaranje flaše vode sa druge strane.

Verizon je predstavio svoju varijantu četvoronožnog autonomnog robota Q-UGV, koji je razvijen u saradnji sa kompanijom Ghost Robotics. Namenjen vojnim i bezbednosnim snagama, ovaj robot nije autonoman, već funkcioniše kao dron sa daljinskim upravljanjem.

Na kraju, kompanija Bosch prikazala je robota koji neće koristi nikome na Zemlji, ali hoće u svemiru. U saradnji sa firmom Astrobotics, razvijen je CubeRover, autonomni četvorotočkaš veličine kutije za cipele i težine 2,5 kilograma koji će moći da se upusti u istraživanje površine Meseca, a sam automatski dopunjava svoje baterije i neprestano je u kontaktu sa bazom operacija. Sem toga, ako je potrebno izvođenje kompleksnijih zadataka, više CubeRovera može da se umreži i funkcioniše zajedno.

Lični računari

Bilo da nosimo kompjutere sa sobom u vidu smartfona, tableta ili laptopa ili se, pak, radi o statičnim radnim stanicama, svake godine na CES-u se predstavi mnogo novih modela i komponenata koji predstavljaju unapređenje jednog ili više aspekata naših digitalnih ljubimaca. Tako je bilo i ove godine kada je CES bio isključivo digitalan.

Kineska kompanija TCL je u SAD već godinama sinonim za povoljnu elektroniku, a ove sezone nastavljaju sa plasiranjem uređaja sa solidnim komponentama po impresivno konkurentnoj ceni. Tako, TCL 20 5G obećava sve pogodnosti 5G veze za manje od 300 evra. U ovom telefonu su SoC Snapdragon 690 5G, šest gigabajta RAM, 128 gigabajta memorije i IPS displej od 6,67 inča. Nešto slabiji, ali površinski veći, TCL 20 SE nema 5G, ali košta ispod 150 evra.

Za one koji ne pitaju za cenu ako je kvalitet na vrhunskom nivou, tu je Samsungova serija Galaxy S21. Dok je Ultra i dalje beskompromisni vrhunac (po paprenoj ceni), „klot” S21 ima manju rezoluciju nego prethodna generacija, a nedostaje mu i microSD slot. Glavni kamen spoticanja za korisnike koji žele maksimum za svoj novac je to što su primerci sa SoC-om Snapdragon 888 i dalje planirani isključivo za američko i kinesko tržište. Sem toga, kad može Apple, što ne bi i Samsung - S21 Ultra će se isporučivati BEZ punjača.

Kineski proizvođač Vivo rešio je da nastavi sa dobitnom formulom - kvalitetnim snimcima zahvaljujući mikro-gimbalu u svojim mobilnim telefonima. Vivo X60 Pro ima glavni senzor od 48 megapiksela i unapređenu verziju mikro-gimbala koja je proslavila X50. Sem toga, X60 dodaje Zeissovu optiku, OLED ekran sa osvežavanjem od 120 herca, punjač od 33 vata i Samsungov SoC Exynos 1080. Tradicionalno za CES, Alcatel je, takođe, predstavio novu liniju svojih povoljnih telefona, kao i Motorola, sa impresivnim modelima iz više srednje klase - Moto G Stylus 2021 i Motorola One 5G Ace. Svake godine se u ponudi nađu i novi ultraotporni telefoni, a ove godine među zapaženijima je Kyocera Duraforce Ultra 5G UW, model za one koji planiraju da telefonom zakucavaju eksere.

Ipak, čak i pored toga što još uvek ne postoje komercijalni primerci, najzanimljiviji modeli smartfona na ovogodišnjem CES-u bili su oni sa savitljivim ekranom, čije namotavanje unutar kućišta daje uređaju sposobnost menjanja veličine ekrana. Najzapaženiji svakako je bio LG Rollable, koncept koji je procureo u javnost krajem prošle godine prilikom patentiranja ekrana koji se namotava. Na CES-u je prikazan video snimak prototipa koji menja veličinu ekrana u radu, ali još uvek nema podataka o komponentama i konfiguraciji samog uređaja. Ipak, očekuje se da će se Rollable naći u prodaji pre aprila, po ceni od oko 1000 dolara, pa se očekuje objava specifikacija nekoliko nedelja pre početka prodaje. Slično LG-u, i TCL je predstavio prototip sa OLED ekranom koji se namotava i može da promeni dimenzije uređaja od 6,7 do 7,8 inča. TCL-ov model je za sada još uvek bez radnog naziva. U paleti TCL-ove ponude našli su se i tableti koji nose naziv NXTPAPER, po specijalnom displeju razvijenom u ovoj kompaniji,koji jevarijanta e-ink displeja u boji. Kao crno-beli e-ink, NXTPAPER je prijatniji za gledanje i čitanje od klasičnih displeja, a istovremeno troši manje energije. U TCL-u tvrde da će njihov tablet sa baterijom od 5500 miliamper-časova imati autonomiju od fantastičnih 400 sati ili nešto više od 16 dana kada se čita tekst ili gledaju statične slike. Gledanje videa i korišćenje Wi-Fi-ja obaraju ovo vreme na ispod 12 sati. TCL NXTPAPER od 8,8 inča će se naći u prodaji od aprila, po ceni od oko 350 evra. TCL je, takođe, predstavio prenosni ekran na namotavanje od 17 inča koji nagoveštava novo doba u pristupu informacijama kada ste u pokretu.

Kada se radi o korišćenju računara u pokretu, na ovogodišnji CES svi „dežurni krivci” došli su sa novom generacijom laptopa. Tako je, na primer, Lenovo osvežio kompletnu paletu postojećih modela iz serije ThinkPad, ali jedan uređaj se, ipak, izdvaja po stepenu inovacije. Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga ne škrtari sa kvalitetnim, a laganim materijalima. Tako su velike metalne površine ovog laptopa od pomenutog titanijuma, unutrašnja konstrukcija je od magnezijuma, a podloga od ugljeničnih kompozita, što zajedno za rezultat ima uređaj debljine samo 11 milimetara i težine 1,15 kilograma. Što se tiče specifikacija, u ovom računaru je Intel Core i7 procesor 11. generacije, 16 gigabajta RAM, SSD od terabajta. Ekran osetljiv na dodir ima dijagonalu od 13,5 inča, odnos stranica 3:2 i rezoluciju od 2256×1504, a tu je i olovka za lakši unos podataka. Sve ovo košta „samo” 1900 dolara. Za one koji više vole „teškaše”, umesto ultrabookova, Lenovo nudi Legion 7 16 sa QHD displejem od čak 16 inča, sa osvežavanjem od 165 herca i podrškom za G-Sync, jer je „ispod haube” i RTX grafika serije 30, kao i procesor Ryzen 9 5900H. Cena ovog modela kreće od 1670 dolara.

HP, takođe, nije ostao dužan poklonicima kvalitetnih prenosnih računara. HP Elite Folio ne koristi Intelov ili AMD-ov čip, već drugu generaciju Qualcomm Snapdragon 8cx procesora, što je više nego dovoljno za ugodan rad u Windowsu, ali omogućava autonomiju od neverovatnih 24,5 sata (dok ne uključite 5G modem). Iz iste firme stiže nam i novi Envy 14 sa 11. generacijom Core i5 procesora, 16 gigabajta RAM i GeForce 1650 Ti grafikom.

Acer je prestavio laptop Predator Triton 300 SE, koji je kompaktna zamena za desktop računar za samo 1400 dolara. Ovaj uređaj sadrži Corei7-11375H, 16 gigabajta RAM, mobilni GeForce RTX 3060 i 14-inčni 1080p ekran sa osvežavanjem od 144 herca. Sa chromebook strane, Acer je spremio Chromebook Spin 514, čija osnovna verzija ima Ryzen 5 3500C, šest gigabajta RAM i 128 gigabajta memorije za ispod 480 dolara.

Samsung je predstavio Galaxy Chromebook 2, čija početna cena od 550 dolara je skoro upola manja od one koju je nosila prethodna generacija. Istina, to je za verziju sa Celeronom 5205U, četiri gigabajta RAM i 64 gigabajta memorije, dok postoji i skuplja verzija sa Core i3-10110U, osam gigabajta RAM i 128 gigabajta memorije.

Za specifičnu osobu koja želi da se igra na laptopu i početni budžet joj je 2900 dolara, tu je Asus ROG Zephyrus Duo 15 SE. Ovaj laptop ima glavni 4K ekran od 15,6 inča i ispod njega (a iznad tastature) dodatni ekran od 14,1 inča koji ne mora da bude horizontalan, već može da se iskosi naviše do ugla od 13 stepeni. Osnovni model po navedenoj ceni ima Ryzen 7 5800H, gigabajta RAM, SSD od terabajta i GeForce RTX 3060, dok je maksimalna konfiguracija Ryzen 9 5900HX, 32 gigabajta RAM, SSD od dva terabajta i GeForce RTX 3080. Gotovo identične specifikacije, samo sa jednim HD displejem od 17,3 inča (i osvežavanjem od 360 herca), kao i mehaničkim prekidačima u tastaturi, ima Asus ROG Strix Scar 17 (po blago povoljnijoj ceni).

U poređenju sa Asusovim modelima, novi Razer Blade 15 po ceni od 1700 dolara deluje pitomo. Ipak, najjača GeForce RTX grafika, Intelovi procesori 10. generacije i 64 gigabajta RAM, tehnički gledano, nisu adut ovog modela, već je to njegov displej od 15,6 inča koji može da bude HD sa osvežavanjem od 360 herca, QHD sa osvežavanjem od 240 herca ili 4K sa osvežavanjem od 60 herca.

Interesantno, ovo je jedna od onih godina kada je Razer privukao više pažnje neračunarskim proizvodom - naprednom maskom nazvanom Project Hazel. U pitanju je maska od krute plastike koja pokriva ceo donji deo lica, dok su za disanje i filtraciju vazduha odgovorna dva „smart poda”. Verovatno najinteresantnija karakteristika ove maske jeste lakoća komunikacije, jer je tu sistem za prenos i pojačavanje glasa, tako da više ne morate da čujete rečenicu: „Ne čujem te od maske”. Sem toga, maska je prozirna, pa se vidi lice korisnika, a može da se uključi i RGB osvetljenje. Sličan projekat high-tech maske predstavila je i kompanija LG. Razer se, pak, nije zaustavio na projektu Hazel, već su prikazali i Project Brooklyn - stolicu za gaming iz snova svakog igrača. Zasnovana na ergonomskoj stolici Razer Iskur,Project Brooklyn dodaje u vidno polje korisnika savitljivi panoramski OLED ekran od 60 inča, a u samu stolicu i naslone za ruke dodati su motori za force/haptic feedback. Kompanija Future Seating takođe je predstavila široku paletu naprednih ergonomskih stolica. Neke od njih su „samo” za višečasovni kancelarijski rad, a postoje i modeli linije Mavix, isključivo namenjeni gamingu. Najskuplji modeli imaju integrisane grejače i masažere.

Sanjari o još boljim displejima za svoje računare na svakom CES-u mogu da vide fantastične nove modele. Ubedljivo najbolju sliku prikazao je LG Ultrafine OLED Pro - 4K, OLED monitor dijagonale od 31,5 inča. Za sada ovaj model nema zvaničnu cenu, ali sigurno će biti paprena. Jednako impresivan je zakrivljeni monitor od 40 inča iz kompanije Dell. Dell Ultrasharp 40 Curved ima 5K rezoluciju i odnos strana 21:9. Na kućištu su silni priključci, od Thunderbolta 3 do USB-C sa prednje strane. Ovaj monitor je u prodaji od kraja januara po ceni od 2100 dolara. Ako imate računar koji može da pogura 8K u 60 FPS, možete da ga povežete sa monitorom Asus ROG Strix XG43UQ. Verovatno bitnije, ovaj monitor može da prikazuje 4K sliku u 120 herca.

U duhu prošlogodišnjeg Alienware UFO Concepta, čiji cilj je bio stvaranje prenosnog PC-a u stilu konzole Switch, Lenovo je ove godine predstavio LaVie Mini, računar sa 1200p displejem od osam inča, koji koristi Tiger Lake Core i7 procesor i Iris Xe grafiku, što bi trebalo da bude više nego dovoljno za većinu modernih naslova sa grafikom podešenom oko sredine (zapravo, prostor za instalaciju verovatno bi bio glavna prepreka).

Sa same „računarske” strane, najbitnija prezentacija ovogodišnjeg CES-a bila je Nvidijina objava da RTX 3060 dolazi u prodavnice sredinom februara po (gledajući aktuelne cene) nestvarnih 330 dolara. Odmah zatim, slede konferencije na kojima su Intel i AMD predstavili mobilne varijante svojih novih procesora. AMD je predstavio sedmo-nanometarske procesore serije 5000, koji će se uskoro naći u komercijalnim laptopima. Procesori sa slovom H u oznaci namenjeni su gamingu, dok U označava ekonomičnije primerke koji se manje zagrevaju. Intel je, pak, predstavio seriju Tiger Lake H35, čiji modeli troše samo 35 vati.

Svašta nešto

Jedan od „specijaliteta” CES-a je pronalaženje otkačenih uređaja ili softverskih rešenja koja na prvi pogled deluju neočekivano, ali imaju smisla i za koju godinu će sigurno biti u širokoj komercijalnoj ponudi. Takvi proizvodi bili su prisutni i na digitalnom CES-u.

Korisnicima Appleovih proizvoda nikad nije smetalo da potroše silne pare na dodatke za svoje elektronske ljubimce, ali u slučaju Mudra Banda za Apple Watch, cena od 180 dolara, zapravo, ima smisla. Naime, radi se o pametnoj narukvici koja menja onu običnu i meri električne impulse koji se razvijaju usled aktivnosti u ručnom zglobu korisnika, a sve to kako bi pokreti rukom i prstima mogli da se iskoriste za upravljanje satom, tako da druga ruka može sve vreme da bude slobodna.

Vekovni san čoveka koji voli da peva dok se kupa da ima zadovoljavajuću muzičku pratnju, već je ispunjen različitim Bluetooth zvučnicima koji koriste baterije. Ipak, to ne znači da koncept ne može da se dodatno unapredi. Tako je, na primer, kompanija Ampere predstavila zvučnik Shower Power, koji se instalira ispred baterije tuša, kako bi protok vode mogao da pokreće njegovu mikro-hidroturbinu kojom se na licu mesta proizvodi struja za njegov rad.

Visoka tehnologija u službi bolje šminke donosi nam uređaj gargantuanskog naziva Yves Saint Laurent Rouge Sur Mesure Powered by Perso. Radi se o high-tech aplikatoru ruža za usne, koji omogućava korisniku da samostalno stvara željene nijanse ruža ili da preko mobilne aplikacije preuzme nijanse koje su drugi korisnici već napravili i podelili sa zajednicom. Uređaj koristi kertridže sa tečnim ružem specifičnih boja koji se, po potrebi, mešaju na licu mesta pre nanošenja na usne. Sličan je principu rada uređaja Ninu iz istoimenog startapa, samo što on po ukusu korisnika meša parfeme.

Dok brojni primerci AR naočara, na čelu sa rahmetli Google Glassom, nisu uspeli da zažive, Lenovo je ove godine prikazao šta je moguće sa ovom tehnologijom ako se ne insistira na potpuno prenosnom uređaju sa slabim internim procesorom, već naočarima koje dopunjavaju rad za monitorom i desktop mašinom. ThinkReality A3 su AR naočari koje pred svako oko stavljaju transparentni 1080p displej i imaju senzore za praćenje kretanja očiju i glave.

Gigant na polju vodoinstalacija, kompanija Toto, predstavila je nešto fantastično za osobe koje na svom smartfonu već imaju aplikaciju kojom analiziraju „kvalitet” izmeta. Naime, Wellness Toilet ima integrisanu biohemijsku laboratoriju kojom analizira kvalitet „izlučevina” korisnika i tako ga efektivno pretvara u još jedan uređaj za praćenje vašeg zdravlja. Da situacija bude još više creepy, nakon svake analize dobijate poruku putem aplikacije na telefonu u kojoj vam se preporučuje ishrana ili aktivnosti kojima ćete unaprediti zdravlje... a samim tim i stolicu.

Šta bi bio CES bez intimnih igračaka za odrasle? Ne dosadniji, ali sigurno manje iščašen. Srećom, sve veća potražnja za uređajima ove vrste znači i veći broj inovativnih modela na CES-u. Tako, na primer, Love Triangle iz kompanije Satisfyer stimuliše vibracijama ili vazdušnim pulsevima, ali najbitnije je kako. Do sada su korisnici morali da se oslanjaju na unapred definisane programe, ali od ove godine postoji mogućnost sinhronizovanja sa audio-plejerom da bi stimulacija išla u ritmu muzike. Slično, proizvodi kompanije Lora DiCarlo, na čijem čelu je glumica Kara Delavinj, predstavila je igračke koje pored vibracije imaju mogućnost ciljanog zagrevanja.

Ako vas brinu vesti da svetska populacija pčela polako izumire, postoji high-tech rešenje i za to. Uređaj B-Box iz kompanije Beeing je mini-košnica sa elektronskim praćenjem i specijalnim oblikom koji drži pčele na distanci od korisnika.

Kompanija HD Medical predstavila je HealthyU, pametni uređaj koji kod kuće meri sedam dijagnostičkih parametara: EKG sa sedam elektroda, krvni pritisak, učestalost disanja, srčane i plućne zvuke, temperaturu i zasićenost krvi kiseonikom. Uređaj je još u procesu odobravanja američkog Ministarstva za lekove i hranu (FDA), ali se očekuje da će se naći u prodaji do kraja godine.

Švajcarski startap Typewise prikupio je više od milion dolara za razvoj aplikacije za pametne telefone koja standardnu kvadratnu tastaturu menja specijalnom, sa šestougaonom osnovom. Navodno, takav oblik i njegov raspored slova može da smanji greške pri kucanju poruka za čak 80 odsto.

Najnaučnofantastičniju stvar smo ostavili za kraj, a vi procenite da li je pozitivna ili negativna. Kompanija BioMilq zasnovana je na ideji pomoći ženama koje nisu u mogućnosti da doje svoje bebe, a svesne su da je majčino mleko najzdravija hrana za njih. Bez obzira na to da li majka brzo nakon porođaja ostane bez mleka zbog nekog fiziološkog razloga ili nije u prilici da doji zbog nekih drugih okolnosti, u kompaniji BioMilq imaju rešenje. Neposredno pre porođaja uzimaju epitelne ćelije iz mlečnih žlezda žene i uzgajaju ih u laboratoriji, kako bi te kolonije ćelija mogle da proizvode tačno takvo mleko koje bi stvarala data žena - specifično prilagođeno za njenu bebu.

• • •

Kao što je slučaj sa „regularnim” CES-om, i ovaj digitalni nam je ostavio mnogo pitanja i tragova koje ćemo pratiti u mesecima pred nama, kako bismo ulovili više informacija o brojnim zanimljivim uređajima. Više o njima čitajte u budućim brojevima „Sveta kompjutera”, pogotovo u rubrikama „Hard/soft scena”, „Test drive” i „Phone zone”, kao i na našem sajtu.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama