LAKI PINGVINI
Ubuntu 20.04 Focal Fossa
Vreme je za novu verziju
Ivan JELIĆ
1. jun 2020.

Kako Canonical procenjuje, 95 odsto instalacija Ubuntua su LTS verzije. Iako smo, tradicionalno, o novom Ubuntuu pisali pre samo šest meseci, većina Ubuntua, zapravo, sada dolazi na red za nadogradnju. Nije bez razloga to što smo izdanja koja dolaze između LTS-ova sve češće označavali kao „bete”.

Na tragu toga, polje za testiranje i opipavanje dobrog dela stvari koje su stigle u ovogodišnje izdanje sa dugoročnom podrškom (Long Term Support, skraćeno LTS) bio je 19.10 (SK 11/2019, i.sk.rs/16276). Tada smo videli prve konkretne rezultate rada na unapređenjima GNOME-ovih performansi, nagoveštaj namere da Ubuntu radi što bolje „pravo iz kutije” na što više računara i uključivanje podrške za ZFS fajl sistem. Sve to sada stiže većini Ubuntuovih korisnika. Proba na 19.10 po svoj prilici je uspela, pa krenimo redom.

GNOME više nije nova stvar ni za LTS izdanja, a lepo poklapanje rasporeda izdanja ovog grafičkog okruženja i Ubuntua znače da svaki novi Ubuntu ima novi GNOME. Ako je prethodni LTS (SK 6/2018, i.sk.rs/15121) probio led i ustoličio ga kao podrazumevani desktop u drugom mandatu, 20.04 donosi izbrušenu verziju tog plana, za one koji uživaju u igri brojeva softverskih izdanja, u verziji 3.36.

Dve najvažnije promene koje se osećaju i vide prelaskom sa 18.04 na 20.04 jesu te da okruženje funkcioniše (osetno) brže i izgleda bolje. Kada nam je izložen plan o napuštanju Unityja (koji je mnogima ostao u srcu), rečeno je da Canonical želi bolje iskorišćenje svog tima za radne stanice, ulaganjem u unapređenja postojećih tehnologija. Ako će se na nečemu videti dobar rezultat te ideje, onda je to novi LTS.

Saradnja između GNOME-a i Canonicala dovela je drugi Ubuntu LTS GNOME u novoj eri na novi nivo kada su performanse u pitanju. Fokus na uskim grlima GNOME-ovih performansi dao je rezultat koji smo videli i u 19.10, a sada je dodatno istestiran i dat na raspolaganje svima. Pod „svima”, pre svega mislimo na obe Ubuntuove grane, ali će doprinos koji je Ubuntu učinio bržim stići i na druge distribucije, jer brži Ubuntu desktop sada znači brži GNOME.

Nova je i podrazumevana tema koja sada izgleda skladnije, jednostavnije i elegantnije, uz blagi otklon kada su ikone za direktorijume u pitanju, koje bi mogle da se ne dopadnu baš svima. 20.04 trudi se da bude moderan u svakom vizuelnom smislu, pa se podrazumevana tema koja kombinuje tamne i svetle elemente može zameniti potpuno tamnom ili svetlom uz jedan klik. Ako svoj Ubuntu 18.04 koristite na ekranu koji ima veću gustinu tačaka od uobičajene, mogućnost skaliranja u frakcijama jedinice (125, 150 i 175 procenata) možda će biti još jedan razlog više da požurite sa nadogradnjom.

Mogući razlog manje za to, odnosno upozorenje na moguće dodatno angažovanje nakon prelazka na 20.04, jeste Snap Store, koji je podrazumevana „prodavnica” aplikacija. Ukoliko želite da nastavite po starom i zadržite podršku za flatpak pakete, Ubuntu Software i dalje će biti dostupan u repozitorijumima.

Ako GNOME nije vaša šolja čaja, varijante Ubuntua sa drugim radnim okruženjima takođe su spremne. Kubuntu stiže sa Plasmom koja je u svom LTS izdanju (5.18) i donosi bolje upravljanje radnom površinom, bolju podršku za GTK aplikacije, podršku za flatpak pakete u svom softverskom centru (što je naročito zgodno ako ih koristite i želite da osvežavate ceo sistem na jednom mestu) potpuno novi sistem za notifikacije i opšta unapređenja servisa i softvera koji koristi ispod haube.

Svita aplikacija standardno je sveža. Podrazumevani programi su na istom mestu gde su bili i do sada, veb pretraživač je Firefox 75, email klijent Thunderbird 68.7, a kancelarijski paket LibreOffice 6.4. Za Inkscape 1.0 i dalje ćete morati da koristite PPA repozitorijum (inkscape.dev/stable) pošto je u Ubuntuovom i dalje u verziji 0.92.5.

Focal Fossa isporučuje vlasničke drajvere za Nvidia grafičke čipove na instalacionom mediju, a oni su za Linux 5.4 koji je podrazumevani kernel na Ubuntuu 20.04. To znači podršku za Intelove Comet Lake čipove, dok je Tiger Lake na nivou „početne” podrške, a biće podržani i AMD Navi 12 i 14 grafički čipovi. Gledano spram 18.04, Ubuntu sada ima osetno bolju podršku za Raspberry Pi, uključujući i P4 Model B.

Što se situacije sa Nvidia grafikom tiče, stvari nisu poptuno bez briga, pa se može desiti da se live sistem neće pokrenuti bez „bezbednog grafičkog moda”, a automatski login i frakciono skaliranje neće raditi. Situacija sa ZFS-om je u 20.04 slična i nešto manje dramatična nego što je to bio slučaj u 19.10. Podrška je i dalje eksperimentalna (dobija se klikom na opciju „Advanced features...” u delu za odabir diskova i particija), kako bi joj trebalo i pristupiti, a pravljenje rezervne kopije podataka pre bilo kakvog igranja za ZFS-om je apsolutna neophodnost. Ako instalacija sa njim, koja je, usput, moguća jedino ako obrišete ceo disk, prođe kako treba, imaćete mogućnost da koristite verovatno najbolji fajl sistem na slobodnim UNIX-ima. Posla za Canonical ima i više nego dovoljno (bolja grafička podrška za mogućnosti poput , recimo), pa dostupnost u LTS izdanju ne bi smela da zavara.

Od većih izmena, najpre u odnosu na 18.04, ističe se podrazumevani Python 3.8.2, Python 2.7 i dalje je tu, ali u universe repozitorijumu.

Na kraju, ako 18.04 koristite na 32-bitnoj x86 arhitekturi (i386), na ovoj verziji ćete morati i da ostanete, pošto je 20.04 prvi LTS koji podržava samo 64-bitne sisteme (amd64). Srećom, podrška za 18.04 trajaće do 2023.

Da ne ostane nezabeleženo, Ubuntu 20.04 možete instalirati i na Windowsu, ako vam je to iz bilo kog razloga od značaja. Podrška za WSL 2 (Windows Subsystem for Linux) trebalo bi da bude na svom mestu, mada ćemo svakako uvek preporučiti da Ubuntu (i bilo koji drugi Linux) probate tako što ćete ga instalirati na vaš računar, a ne na vaš Windows. Ko zna, možda vam posle toga Windows više ne bude potreban.

Ako je 18.04 započeo novu eru LTS izdanja za radne stanice, onda je 20.04 pokazuje u punom sjaju. Vraćanje na GNOME proglašavamo misijom koja je uspela, a misija koja je pred vama, takođe ima velike izglede da uspe, pošto je prelazak sa 18.04 na 20.04 ispraćen gotovo samo dobim stvarima.

Srećan novi LTS svima koji slave.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama