LAKI PINGVINI
HPDL-1414
Segmenti u sočivu
Dejan PETROVIĆ
1. jun 2020.

Na stranicama SK Labsa mogli ste da čitate o raznim ekranima koji mogu da se nabave i koriste uz mikrokontrolere. Uglavnom je bilo reči o, da ih tako nazovemo, savremenijim ekranima koji se i inače koriste svuda oko nas. U nastavku sledi priča o jednom ekranu koji možemo svrstati u vintage kategoriju. HPDL-1414 je 16-segmentni LED ekran sa četiri polja za ispis, a koji je star preko dvadeset godina. Primerci koje smo mi dobili su iz 1998. godine (podatak utisnut sa strane) i na njima se primećuju tragovi lemljenja, što znači da su u pitanju korišćeni primerci. Sami LED segmenti su još stariji i pod velikim uvećanjem se nazire naziv firme Litronix i godina proizvodnje 1978. (za ovo nismo baš najsigurniji, jer je zaista izuzetno sitno napisano). Na prednjoj strani se jedva primećuje sitan HP logotip, ali Hewlett-Packard nije jedini proizvođač.

HPDL-1414 je crveni GaAsP ekran kojem možemo dodati epitet „smart”, jer je sposoban da na svojim poljima ispiše alfanumeričke karaktere. Ekranom upravlja CMOS integralno kolo ugrađeno u plastično kućište. Ovo kolo u sebi sadrži RAM, ASCI II dekoder, multiplekser i LED drajvere. Zahvaljujući ovim poslednjim, za povezivanje ovog ekrana sa mikrokontrolerom nisu potrebne dodatne komponente. Ekran ima brz odziv, elektrostatičku zaštitu, mali je potrošač, a može da radi na naponima od 0,7 do pet volti. Sami segmenti se nalaze iza uveličavajućeg sočiva, gde osim uvećanja, dobijamo i veće uglove vidljivosti i osvetljenje. Visina samih karaktera u okviru segmenta je 2,85 milimetara, što tako ne deluje, a zahvaljujući sočivu jasna vidljivost ide i do razdaljine od 1,5 metara. U polumraku i mraku efekat je još i bolji. Iako prema dokumentaciji ekran ima 16 segmenata, tu se ne računa i tačka u donjem delu segmenata koja se takođe može koristiti.

Plastično kućište ovog ekrana je znatno većih dimenzija u odnosu na same segmente i iznosi 20,1×17,5×6,1 milimetar. Sa donje strane imamo čak 12 pinova koji su prijateljski nastrojeni prema prototipskoj ploči, ali veliki broj pinova znači i veliki broj zauzetih GPIO mikrokontrolera. Ili možda i ne?

Ekran sa prednje strane ima dva grida, gde je jedan blago zarezan, a što je ujedno i indikator pina broj 1. Bez ovoga se teško može odrediti orijentacija ekrana, jer je simetričan i jednoličan. Pinout se sastoji od dva naponska pina, A1 i A2 za Digit select (address), jedan WR za ispis i D0-D6 za Data input. Ekrani se mogu povezivati u lance, gde je za svaki sledeći potrebno WR pinu dodeliti drugi GPIO. Slično kao kod SPI interfejsa. Ako nas pratite i od ranije, pre nekoliko brojeva (SK 1/2020, i.sk.rs/27648) bilo je reči o MPC23017 integralnom kolu koje broj zauzetih GPIO mikrokontrolera smanjuje na samo dva.

Mi smo za naš primer upotrebili workhorse Arduino i HPDL1414 biblioteku koju možete preuzeti ovde: i.sk.rs/357482. Naponske pinove povezali smo na 5V i GND, dok smo analogne A1 i A2 povezali na A0 i A1 ekrana. WR pin prvog ekrana smo povezali na A0 Arduina, a drugog na A3. Shodno broju ekrana, korigujemo wrenPins i dodeljene GPIO pinove. Data pinovi D0-D6 su povezani na digitalne 2-8 Arduina.

#include <HPDL1414.h>

const byte dataPins[7] = {2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}; // Data pinovi segmenata: D0 – D6

const byte addrPins[2] = {A1, A2}; // Adresni pinovi segmenata: A0, A1

const byte wrenPins[2] = {A0, A3}; // WR pinovi (s leva na desno)

HPDL1414 hpdl(dataPins, addrPins, wrenPins, sizeof(wrenPins));

void setup() {

hpdl.begin();

hpdl.printOverflow(true);

hpdl.clear();

hpdl.print(„SK RULEZ”);

}

void loop() {

}

U skeč dodajemo biblioteku i dodeljujemo odgovarajuće GPIO pinovima ekrana, a nakon toga pravimo objekat „hpdl”. U funkciji setup pokrećemo ekran, brišemo ga i ispisujemo ko je glavni baja u ovoj zemlji što se tiče informatike i računarstva u štampanoj formi. Od funkcija koje biblioteka nudi pomenućemo još printOverFlow() koja se može koristiti za efekat scroll, segments() nam vraća broj povezanih ekrana, a setCursor() funkcijom biramo svako polje ponaosob odakle kreće tekst.

Ovo su vrlo zanimljivi mali ekrani koji se mogu koristiti u razne svrhe. Najidealnije bi bilo da je samo pakovanje manje, jer segmentna polja i čip ispod nje zauzimaju mnogo mesta po širini. Cena ovih ekrana je ispod sto dinara za komad i definitivno moramo smisliti neki manji projekat da ih upotrebimo.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama