LAKI PINGVINI
ksnip 1.5.0
Škljoc , sec, žvrlj, klik
Goran STRIČIĆ
1. februar 2020.

Scenario vam je verovatno poznat: radite nešto, kada stiže mejl ili poziv od neke poznate osobe sa molbom za pomoć oko računara. Najčešće je neki banalni problem u pitanju, rešiv sa dva klika, ali nikako ne uspevate da objasnite sagovorniku kako, šta i gde treba da klikne. Već pomišljate da iznervirano kažete: „Pa je l’ treba da ti nacrtam!?”, kada uviđate jednostavno rešenje – slika ekrana sa obeleženim mestima koja su ključna za rešenje problema. Alatke za izradu screenshota dostupne su u gotovo svim grafičkim okruženjima, ali imaju jednu zajedničku manjkavost. Najčešće je reč o programima koji će sačuvati sliku koju želite, ali je za dodatne intervencije potrebno pokrenuti neku od aplikacija za rad sa grafikom.

Kako je već uobičajeno u svetu slobodnog softvera, neko je uočio ove nedostatke i rešio da popravi situaciju, pa imamo nekoliko programa koji, pored osnovne funkcije čuvanja slike sa displeja, omogućavaju i bazičnu manipulaciju dobijene grafike. Jedan od tih programa je i ksnip. Nećemo se zadržavati na postupku instalacije pošto se ne razlikuje od ostalih programa, najkraće rečeno, ako ksnip nije na repozitorijumu vaše distribucije, možete preuzeti binarni paket sa internet strane i instalirati ga po uputstvu.

Prvo pokretanje ne odaje utisak da sa ovim programom možemo da uradimo bilo šta više od pukog slikanja ekrana. Radni prozorčić sa minimumom opcija omogućava da se definiše oblast koju slikamo (obeležena regija, svi ekrani, aktivni ekran ili aktivni prozor) i da podesimo tajmer nakon koga se aktivira slikanje. Magija počinje nakon što „uhvatite” sliku, koja se automatski otvara u programu čiji radni prozor dobija dodatne opcije u paleti uz desnu ivicu. U pitanju su osnovne, ali sasvim dovoljne, opcije za obeležavanje, numerisanje, podvlačenje, zamućivanje i tome slično. Moguće je dodavati tekst, bilo kucanjem u definisanom prostoru bilo slobodnom rukom. Naravno, svaka od opcija ima dodatna podešavanja kojima je moguće fino odrediti kako će konkretan efekat izgledati.

I taman kada smo pomislili da se spisak mogućnosti ovog programa završava opcijom da sačuvamo sliku u željenom formatu, otkrivamo taster Upload i njegovu namenu. Svoju, već demonstriranu, upotrebljivost ksnip podiže na viši nivo tako što nam omogućava da jednim klikom gotovu sliku pošaljemo na imgur servis, i to anonimno, ako ne želimo da u podešavanjima programa upišemo podatke o (eventualnom) nalogu. Nakon toga, otvara se podrazumevani browser tako da je drugoj strani dovoljno poslati link sa rešenjem. Naravno, program vodi evidenciju poslatih slika i omogućava njihovo brisanje.

U moru rešenja za čuvanje slika ekrana ksnip se ističe jednostavnošću i brzinom kojom se dolazi do krajnjeg rezultata. Bez dodatnih opcija kojima bi zbunjivao ili usporavao proces rada, samo sa neophodnim alatkama može se doći do efektnih rešenja uz minimalno ulaganje vremena i truda. Uz njegovu pomoć scenario sa početka teksta više neće biti izvor frustracije, već prilika za elegantan prikaz znanja i umešnosti.

Platforma: GNU/Linux, MacOS, Windows

Licenca: GNU GPLv2

Veličina: 605KiB

Cena: besplatno

Adresa: github.com/DamirPorobic/ksnip


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama