LAKI PINGVINI
MLX90614
Daljinski za temperaturu
D. PETROVIĆ
1. februar 2020.

MLX serija senzora iz Melexisa pripada grupi infracrvenih termometara za beskontaktno merenje temperature. U okviru senzora se nalaze IR detektor, ASSP za upravljanje analognim signalom, kao i 17-bitni ADC koji uz DSP (digital signal processor) omogućavaju visoku preciznost i rezoluciju termometra. MLX90614 dolazi fabrički kalibrisan sa digitalnim PWM i SMBus izlazom. Standardno, 10-bitni PWM je postavljen da konstantno šalje izmerene vrednosti. Raspon merenja je od -40 do 125 stepeni Celzijusa pri 0,02 stepena rezolucije pri merenju temperature senzora (ambijentalna temperatura), dok je za merenje temperature objekta to mnogo veće i ide od -70 do čak 380 stepeni. Senzor radi na naponima od tri do pet volti, a za povezivanje sa mikrokontrolerom koristi I2C interfejs. Ovaj senzor ima široku primenu u auto-industriji, termo-detektorima, detekciji pokreta i tome slično.

Porodica ovih senzora je mnogo veća i sa većim mogućnostima od ovoga koji vam predstavljamo, ali i osetno skuplja. MLX90614 koji ćemo koristiti je u formi modula sa pull-up otpornicima na I2C linijama, kao i sa naponskim regulatorom koji dozvoljava povezivanje modula na napone do pet volti. Sam MLX90614 senzor bez modula može doći u varijanti sa radnim naponom na tri volta ili na pet volti, pa ako je opcija samo senzor, trebalo bi povesti računa šta se poručuje. Otpornici od po 10 kilooma na I2C linijama su obavezni. MLX90614 ima 0x5A I2C adresu, a mi smo za ovu priliku koristili Una. Uz senzor smo probali biblioteke koje nam dolaze iz Sparkfuna i Adafruita. U ovoj prvoj imamo primere koji nam omogućavaju ambijentna i objektna merenja u Farenhajtima, promenu I2C adrese, pa čak i očitavanje ID samog senzora. Adafruit_MLX90614 biblioteka je vrlo razumljiva i jednostavna, pa smo se na kraju odlučili za nju.

#include <Wire.h>

#include <Adafruit_MLX90614.h>

Adafruit_MLX90614 temp = Adafruit_MLX90614();

void setup() {

Serial.begin(9600);

temp.begin();

}

void loop() {

Serial.print(„Ambient = „);

Serial.print(temp.readAmbientTempC());

Serial.println(„*C”);

Serial.print(„Object = „);

Serial.print(temp.readObjectTempC());

Serial.println(„*C”);

Serial.println();

delay(500);

}

Nakon dodavanja biblioteka i pravljenja objekta temp koji u setup funkciji pokrećemo u loop, preko odgovarajućih funkcija prikazujemo izmerene vrednosti. Ambijentalna temperatura odnosi se na temperaturu samog senzora, dok je objektna ona koju emituje predmet prema kome smo ga usmerili. Senzor ima i svoje limite, koji se ogledaju u daljini do koje može da pruži precizna merenja. Field of View (FOV) senzora je konusnog oblika, te je snop osetljivosti prilično uzak kada je senzor blizu objekta, dok se srazmerno širi kako se senzor udaljava od objekta. U zavisnosti od modela samog senzora, FOV varira, pa tako kod našeg modela (BAA) gde je FOV 90 stepeni, svakim centimetrom udaljavanja, snop osetljivosti se širi puta dva. Takođe, nije isto ako merimo temperaturu zida ili vrh lemilice. Da bi izmerili tačnu temperaturu lemilice, senzor mora biti baš blizu.

Na kraju, par napomena: podaci sa MLX90614 senzora mogu se čitati putem PWM interfejsa za šta se koristi samo SDA linija. Ovo nije lako ostvarivo uz mikrokontroler, ali je zgodna opcija ako će se senzor koristiti da direktno kontroliše, recimo, relej koji će isključiti pregrejanu mašinu ili za neki sličan scenario. Postoje i senzori sa dodacima (uz drugačije sočivo – FOV) koji mu omogućavaju sužavanje snopa osetljivosti, te se tako povećava preciznost i na većim daljinama, ali cena prevazilazi smisao pukog testiranja.

MLX90640 senzori koji se koriste za termovizijske kamere zaista su preskupi, ali vrlo rado ćemo se potruditi da ih predstavimo ukoliko se pruži prilika.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama